Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Naprawa pompy wtryskowej - Duże zużycie paliwa 2,0 dci

Teodor44

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W ostatnim czasie miałem problem z pompą wtryskową. Ze względu na zapchanie się wężyka powrotnego w pompie paliwa przy zbiorniku, paliwo nie mogło swobodnie powracać do zbiornika i doszło do rozszczelnienia się pompy wtryskowej.    Leciało z niej jak z cebra, komputer pokazywał bardzo duże zużycie paliwa, ledwo dojechałam do majstra, który mi tą pompę  naprawił. Po naprawie cały układ jest szczelny ale komputer pokazuje cały czas, bardzo duże zużycie paliwa (12 - 15 L.)  prawdopodobnie pamięta zużycie podczas awarii. Czy jest jakiś sposób, żeby komputer wrócił do fabrycznych ustawień?

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Te 12-15 l to średnie czy chwilowe zużycie paliwa, jeżeli średnie to wystarczy zresetować komputer pokładowy, ewentualnie na chwilę odłączyć akumulator powinno się wszystko zresetować

Te 12-15 l to średnie czy chwilowe zużycie paliwa, jeżeli średnie to wystarczy zresetować komputer pokładowy, ewentualnie na chwilę odłączyć akumulator powinno się wszystko zresetować

To jest zużycie które pokazuje komputer raz 12 i raz 15L.  Ponadto jak w czasie jazdy, mam ustawioną na wyświetlaczu odległość jaką mogę przejechać na paliwie które znajduje się w zbiorniku (maleje podczas jazdy) to przy faktycznym przejechaniu np. 1 km. komputer pokazuje że przejechałem 3-4 km.

Próbowałem już odłączyć akumulator i nic to nie dało. Czy jest jakiś inny "domowy" sposób żeby zresetować komputer?

Witam

W ostatnim czasie miałem problem z pompą wtryskową. Ze względu na zapchanie się wężyka powrotnego w pompie paliwa przy zbiorniku, paliwo nie mogło swobodnie powracać do zbiornika i doszło do rozszczelnienia się pompy wtryskowej. Leciało z niej jak z cebra, komputer pokazywał bardzo duże zużycie paliwa, ledwo dojechałam do majstra, który mi tą pompę naprawił. Po naprawie cały układ jest szczelny ale komputer pokazuje cały czas, bardzo duże zużycie paliwa (12 - 15 L.) prawdopodobnie pamięta zużycie podczas awarii. Czy jest jakiś sposób, żeby komputer wrócił do fabrycznych ustawień?

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

a guzik i na kierownicy jak przytrzymasz kiedy na komputerze jest wyświetlone spalanie to nie resetuje Ci tej wartości?

Na jak długo odpinałeś klemę ?

Czasem 30 minut może nie wystarczyć do wyrównania potencjałów  i rozładowania kondensatorów .

A może podłączyć go pod komp diagnostyczny i wykasować błędy jeśli złapał ?

Czy komp w samochodzie ma oprócz akumulatora jakieś inne podtrzymanie zasilania dla pamięci ?

Po odpięciu aku. i upływie kilku minut można dla pewności zewrzeć klemy , nie powinno się chyba nic uwalić ?

Tą drugą część postu skierowałbym raczej do bardziej doświadczonych kolegów w dziedzinie prądów i elektroniki .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...