Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Kiepski ABS almera n16

v_grzes
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W almerze mojej po wciśnięciu hamulca czy to oblodzona droga czy tylko mokra pedał hamulca "chrupie" a ja jadę jak na nartach. Gdy się załączy ABS skuteczność hamulców jest tak słaba że chyba bym wolał aby nie było go w ogóle. Nie chodzi tu o opony bo zawsze dbam o to aby były dobrej jakości i z dobrym bieżnikiem. Moje opony to 175/65 R14

Mam porównanie ze starym focusem i tam jest o niebo lepiej, czuć że auto chce hamować !

Czy w waszych almerach też odczuwacie że abs jest gorszy niż w innych autach ?

W jaki sposób wsadziles do n16 14' felgi?

O ile to N16 to ta Almera jest bardzo ciezka, zapewne dlatego abs sobie nie radzi bo z uwagi na wagę bardzo szybko dochodzi do zblokowania kol. Tez mialem takie wrażenie jak Ty.

Edytowane przez buladag

Wisi tu w powietrzu jakieś nieporozumienie. Przy 15' miedzy przednim zaciskiem a felgą bylo moze z 8mm miejsca.

Jestes pewien, ze jeździsz Almera N16?

masz racje, byłem teraz sprawdzić moja opona to 15cali i faktycznie malutko miejsca jest miejsca miedzy zaciskiem hamulca a felgą
Mam rozumieć że te modele tak mają z tym słabym hamowaniem ?

Też mam ten sam problem,  wyczytałem na forum że jest do wymiany któryś z kabli od czujnika ABS, albo masz za korodowaną (pękniętą) koronkę na przegubie z której czujnik ABS odczytuje prędkość obracania się koła. Koronki nie kupisz nigdzie, a nowy przegub już za 120zł kupisz

Tu masz jak się sprawdza błędy ABS

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/85380-sprawdzanie-bledow-abs/

Prościej, można wypiąć bezpiecznik od ABS i zahamować ostro gdzieś na jakimś placu. Mój rzęch stawał dęba, a po włączeniu ABS na asfalcie droga hamowania wydłużała się co jest normalne, ale tu różnica była duża.

bezpiecznik od abs-u znajduje sie w tej skrzynce w koło akumulatora ? , jak wyjmę bezpiecznik kontrolka bedzie się palić na tablicy ?

Edytowane przez v_grzes