v_grzes Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 W almerze mojej po wciśnięciu hamulca czy to oblodzona droga czy tylko mokra pedał hamulca "chrupie" a ja jadę jak na nartach. Gdy się załączy ABS skuteczność hamulców jest tak słaba że chyba bym wolał aby nie było go w ogóle. Nie chodzi tu o opony bo zawsze dbam o to aby były dobrej jakości i z dobrym bieżnikiem. Moje opony to 175/65 R14 Mam porównanie ze starym focusem i tam jest o niebo lepiej, czuć że auto chce hamować ! Czy w waszych almerach też odczuwacie że abs jest gorszy niż w innych autach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) W jaki sposób wsadziles do n16 14' felgi? O ile to N16 to ta Almera jest bardzo ciezka, zapewne dlatego abs sobie nie radzi bo z uwagi na wagę bardzo szybko dochodzi do zblokowania kol. Tez mialem takie wrażenie jak Ty. Edytowane 12 Grudnia 2013 przez buladag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v_grzes Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 14-sto calowe opony są jak najbardziej przeznaczone do tego modelu, a Ty używasz 13-stek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Wisi tu w powietrzu jakieś nieporozumienie. Przy 15' miedzy przednim zaciskiem a felgą bylo moze z 8mm miejsca. Jestes pewien, ze jeździsz Almera N16? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v_grzes Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 masz racje, byłem teraz sprawdzić moja opona to 15cali i faktycznie malutko miejsca jest miejsca miedzy zaciskiem hamulca a felgąMam rozumieć że te modele tak mają z tym słabym hamowaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hektor3s Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Też mam ten sam problem, wyczytałem na forum że jest do wymiany któryś z kabli od czujnika ABS, albo masz za korodowaną (pękniętą) koronkę na przegubie z której czujnik ABS odczytuje prędkość obracania się koła. Koronki nie kupisz nigdzie, a nowy przegub już za 120zł kupisz Tu masz jak się sprawdza błędy ABS http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/85380-sprawdzanie-bledow-abs/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v_grzes Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 ok dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bartek9108 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Ja bym najpierw zaczął od wyrównania i odpowietrzenia hamulców i oczywiście sprawdzenia płynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Prościej, można wypiąć bezpiecznik od ABS i zahamować ostro gdzieś na jakimś placu. Mój rzęch stawał dęba, a po włączeniu ABS na asfalcie droga hamowania wydłużała się co jest normalne, ale tu różnica była duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v_grzes Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) bezpiecznik od abs-u znajduje sie w tej skrzynce w koło akumulatora ? , jak wyjmę bezpiecznik kontrolka bedzie się palić na tablicy ? Edytowane 12 Grudnia 2013 przez v_grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Tak wywali kontrolkę abs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi