Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

4H i 4L jazda po asfalcie

justom71
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cos długo lemmy robi te manuale chyba cos sknocił :dribble:

pomiędzy wymyślaniem różnych dziwactw muszę też znaleźć czas na pracę ... automato-manuale już wstępnie obmyśliłem, problem w tym że jak się nie uda to nawet zabieraków nie będzie z czego zmotać 

muszę zacząć spisywać te pomysły bo jak mnie przed emeryturą dementia senioris dopadnie to się zanudzę później  :D

Edytowane przez lemmy69

już mnie chyba dopadła ...nie pamiętam do czego służy grzebień  :D

są gorzsze rzeczy niż grzebień...

możesz np któregoś dnia wstać i nie pamietać kim jesteś... i nagle wiesz... zimny łokieć, panda 4x4, asfalt, a w głośnikach "ja...uwielbiam ją....ona tu jest...i la la la la"

• Upvote 1

panda 4x4 to sam bym chciał ale nie zamiast tylko dodatkowo ... fajna jest gdyby tylko się tak nie rozpadały te nowe

no dobra, uchylę rąbka tajemnicy ... do włączenia sprzęgiełka nie będą potrzebne te nieszczęsne "miseczki" brake A i B których zużycie powoduje że automat nie zapina , ale samo sprzęgiełko jest sprawne bo w porównaniu do manuala AVM jego konstrukcja jest iście pancerna  :whistle:

eeeee, a nie lepiej iść przetartą drogą?

brzmi ona zapnij napęd, zaczekaj aż zaskoczą sprzęgi, stań rozkręć sprzęgiełko i wyrzuć wszystko co jest luźne...

w ten sposób robi się z automata zabierak, a jak wiadomo zabierak jest lepszy niż manual :)

nie, zabieraki są dobre jeśli jeździsz 90% w terenie ... ale przy 90km/h na asfalcie to nie bardzo

a w czym przeszkadzają? przeca od jakiegoś tam rocznika w tyraczkach są już tylko zabieraki...

i pomyka to szybciej niż 90km/h

• 1 miesiąc temu...

Witam! Mam takie pytanko? Ostatnio na asfalcie, oczywiście prosta droga załączyłem 4H i wielkie zdziwienie. Tyrranem raz w lewo ściąga, tak trochę mocniej a za chwilę kontra i w prawo. Słabo ściągało w prawo i znowu w lewo tak jakby był przekoszony. Prosta droga, prędkość do max 40km/h, odcinek drogi do 0,5 km. Na załączonym 2H nic takiego nie czuć, a napędy działają dobrze. Może mi ktoś to wyjaśnić?

Witam! Mam takie pytanko? Ostatnio na asfalcie, oczywiście prosta droga załączyłem 4H i wielkie zdziwienie. Tyrranem raz w lewo ściąga, tak trochę mocniej a za chwilę kontra i w prawo. Słabo ściągało w prawo i znowu w lewo tak jakby był przekoszony. Prosta droga, prędkość do max 40km/h, odcinek drogi do 0,5 km. Na załączonym 2H nic takiego nie czuć, a napędy działają dobrze. Może mi ktoś to wyjaśnić?

Witam! Wszystko już jasne! Pierwsze co to pojechałem na szarpaki i sprawa się wyjaśniła! Doszło do uszkodzenia tulei wachacza górnego z prawej strony. Przestawiło to zbieżność i zaczęło ściągać przy zapiętych napędach (więkrzy opór toczenia). Wymiana, zbieżność i tuleje to razem koszt ok 220zł. Pozdrawiam nie zawsze jest tak tragicznie.

raczej... do wymiany będą też tuleje wahacza dolnego i tuleje drążka reakcyjnego... i miseczki... 

na 80% :) tuleje z poliuretanu są tanie, wymieniłbym to wszystko od razu...

Edytowane przez Thespian

Co do tych napędów jeszcze: jadąc wolno i po prostej ciężko wyczuć czy napęd na 4  się rozłączył. Jak po przesunięciu dźwigni dalej świeci lampka przez jakiś czas to znaczy że jeszcze się nie rozłączył?  czy lampka lub raczej jakiś czujnik za to odpowiedzialny wariuje?

samo przesunięcie dzwigni nie wyłącza napędu, poczytaj o rodzajach sprzęgów w piastach

lampka powinna zgasnąć od samego przesunięcia drążka

tzn lampka gaśnie zawsze tylko że często po dłuższym czasie. i nie wiem czy mam próbować załączyć i rozłączyć jeszcze raz czy czekać bo  napęd na przedni wał jest odłączony. No właśnie czytam i czytam o tych sprzęgiełkach i się już pogubiłem. Zdaje się że ja mam piasty ze stałym połączeniem z wałem. Wstawie zdjęcie jak dam rade jutro to ktoś mądrzejszy mi powie co mam. mam nadzieje  :D oj mało jeszcze wiem o nim  

samo przesunięcie dzwigni nie wyłącza napędu, poczytaj o rodzajach sprzęgów w piastach

lampka powinna zgasnąć od samego przesunięcia drążka

Kolego u mnie lampka gaśnie z tego co obserwowałem dopiero jak przełącze na 2h i cofnę 1-3m. Sprzęgi automaty. Może ze 2,3 razy zgasła prawie od razu ale dopiero po delikatnym cofnięciu.

Tak przy okazji. Ktoś wie gdzie znajduje się czujnik od załączonego napedu 4x4. Bo u mnie nie świeci a żarówka jest Ok i auto też ciągnie na 4 buty.

zaskakująco w reduktorze .... są 2 połączone szeregowo, po prawej stronie, te kable lubią się urywać bo są dość nisko, dosięgniesz zaglądając od dołu

• Upvote 1