Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[n16][1.8] Stukanie-pukanie podczas ruchów kierownicą lewo-prawo

Gość Pajek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na wyłączonym silniku słyszę najbardziej, podczas ruchów kierownicą tak o 45* słychać stuk-puk. Odwiedziłem magików osiedlowych ale nie byli w stanie powiedzieć co do wymiany. Mówili ze jedna guma wahacza jest pęknięta (ale nie wybita) inny wspominał o główkach przy maglownicy.

1. Czy są i czy wymienia się główki przy maglownicy?? (mam czuja że to to)

1. Auto ściąga w lewą stronę od jakiegoś czasu, koledzy z Wrocka gdzie mogę ustawić zbieżność za rozsądną cenę?

2. Alma 2001 187kkm z gazem (od 157k) do sprzedania :) jacyś chętni?

Gość bartek9108

Zacznij od podjechania na stację diagnostyczną i szarpak (koszt ok.10zł, choć przeważnie nie wołają kasy). Poproś diagnostę o sprawdzenie końcówek i drążków w pierwszej kolejności (czasem może wydawać się sztywne wszystko na podnośniku, a tu wyjdzie inaczej). Jeśli będzie ok to wtedy zajmujesz się samą maglownicą. Nie wiem jak w benzynie, ale w 2.2Di nie widziałem żadnej kontry, tak więc jeśli będą luzy to pozostaje jedynie skasować (czyt. regeneracja).

U mnie też delikatnie stukało, do tego przy większych dziurach słyszalne było wyraźne jakby mocne "pstryk", a zawieszenie na szarpakach nie wykazywało żadnych luzów. Po wymianie prawego (bardziej wyrobionego) drążka mam wrażenie, że jest lepiej - jutro zrobię dłuższy dystans, to się przekonam, czy faktycznie. W każdym razie jak dostarczą do sklepu drugi drążek, to dopiero będę mógł wyeliminować tą część w pełni. Tak czy siak, na Twoim miejscu ja bym poszedł w tym kierunku - u mnie na przeglądzie diagnosta nie miał żadnych zastrzeżeń co do drążków, dopiero znajomy mechanik na swoim kanale z szarpakami, siedząc z 10 minut pod autem stwierdził, że są do wymiany i one na 90% odpowiadają za te stuki :)

P.S. Jeśli masz drobnozwojny gwint od strony maglownicy, to mam drążki 555 nie używane, parę, w cenie tanich podróbek sprzedam ;)

P.S.2: Rozpisałem sie, ale chciałem się zapytac, czy masz stuki na większych dziurach i ile masz przejechane?

końcówki, drążki albo magiel ma luzy. w Tej kolejności sprawdzaj ewentualnie  wymieniaj na nowe :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...