Gość Jan Pregler Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Witam wszystkich, mam ogromny problem z zamarzającą przednią szybą, ale od środka. Nie pomaga nic, nadmuch, klimatyzacja, nagrzewnica 12V. Kilka kilkanaście minut po uruchomieniu silnika w obecnych temperaturach to jest dramat, nawet jak się zeskrobuje. Czy macie jakieś rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Pozbyć się wilgoci z wewnątrz i umyć przednią szybę od środka. Środkiem do mycia szyb typu Clean i wytrzeć do sucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Dobrze kolega prawi..... po za tym podczas jazdy uchylać delikatnie okno aby para wydostawała się na zewnątrz a nie pozostawała w samochodzie. Marznięcie od wewnątrz, to tylko objaw wilgoci w środku. Kiedyś praktykowano w samochodach o słabym ogrzewaniu, że kierowcy w woreczku mieli sól i tym woreczkiem przecierali szybę. Może i to by pomogło, gdyby przetrzeć zaparowaną szybę takim woreczkiem. Może sól by pozostała na szybie, lecz nie wiem jak by wyglądała przejrzystość, ale przypuszczam że by było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jan Pregler Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Dobrze kolega prawi..... po za tym podczas jazdy uchylać delikatnie okno aby para wydostawała się na zewnątrz a nie pozostawała w samochodzie. Marznięcie od wewnątrz, to tylko objaw wilgoci w środku. Kiedyś praktykowano w samochodach o słabym ogrzewaniu, że kierowcy w woreczku mieli sól i tym woreczkiem przecierali szybę. Może i to by pomogło, gdyby przetrzeć zaparowaną szybę takim woreczkiem. Może sól by pozostała na szybie, lecz nie wiem jak by wyglądała przejrzystość, ale przypuszczam że by było ok. Wilgoci w środku nie ma (cieknąca klima na dywanik to już było lata temu) , szyba umyta tak że "mucha nie siada" wszelkie kombinacje z nadmuchami i klimatyzacją zrobione. Coś jest nie tak, spróbuję jeszcze z uchyloną szybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkn Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Wilgoci w środku nie ma (cieknąca klima na dywanik to już było lata temu) , szyba umyta tak że "mucha nie siada" wszelkie kombinacje z nadmuchami i klimatyzacją zrobione. Coś jest nie tak, spróbuję jeszcze z uchyloną szybą. A sprawdz za siedzeniem pasażera czy wszystko ok z gumką w kratce do zaciągu powietrza do kabiny no i czy klima w 100 proc. wydajna a filtr przeciwpyłkowy dawno wymieniany? Edytowane 19 Grudnia 2013 przez kkn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Kiedyś miałam też ten problem....skutecznym rozwiązaniem okazała się wymiana welurowych dywaników... Przy mokrej pogodzie lub śniegu, na butach "wnosiło się" wodę do auta... W ciągu dnia wilgoć sobie parowała z dywaników przy słoneczku , a wieczorem przy ujemnej temperaturze - szyby od środka miałam zamarznięte / oszronione....Wymieniłam dywaniki i po kłopocie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Bezpośrednią przyczyną zamarzania od wewnątrz jest wilgoć a dokładnie para wodna która osadza się na szybie. Sprawdź dywaniki czy nie są przesiąknięte. Może masz wodę w kanałach wentylacyjnych. Klima ma funkcję osuszania przedniej szyby naciśnij klawisz z symbolem przedniej szyby. Powinna się osuszyć a jeśli nawet po włączeniu grzania na przednią szybę dalej ci zamarza to masz coś nie tak z ogrzewaniem albo zapadki nie przełączają strumienia na przednią szybę albo z nagrzewnicą jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek81 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Filtr kabinowy i dawno wymieniany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkn Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Filtr kabinowy i dawno wymieniany ? Przez ten filtr idzie świeże powietrze do wewnątrz jak brudny to miele wewnętrzne wilgotne jak w obiegu zamkniętym. Wymieniam co roku. Edytowane 19 Grudnia 2013 przez kkn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hansrpg Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Poprzedniej jesieni spryskałem szybę środkiem zapobiegającym parowaniu dokładnie takim <link> W instrukcji jest że wystarczy raz ja nałożyłem go dwa razy i cała zimę maiłem spokój z parowaniem. Słyszałem też o tańszym sposobie by mieć w kabinie szmaciany woreczek z kocim żwirkiem jutro wrzucę go do auta i mogę napisać za kilka dni czy działa. Edytowane 19 Grudnia 2013 przez hansrpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkn Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Ale normalnie jak się włączy osuszanie przedniej szyby to się włącza też klima a wszelka para nawet przy kilku osobach w kabinie znika w oczach. Paruje mocno od zawsze w takich warunkach u mnie ale po takim zabiegu działa moment - może te silniki w nagrzewnicy nie działają bo jak są ok. to je wyraznie słychać. A nie jedzie ten środek octem bo miałęm kiedyś taki z amwey"a i strasznie ciągło octem i przy kontroli policji dziwnie na mnie patrzyli i zaglądali do środka. Edytowane 19 Grudnia 2013 przez kkn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Ja w Pathi'e nie mam problemów z parowaniem. Przy obecnej pogodzie odpalam silniczek i nawet jeśli jest pełna obsada na siedzeniach do para z przedniej szyby znika w momencie i później nie ma z nią problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hansrpg Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 A nie jedzie ten środek octem bo miałęm kiedyś taki z amwey"a i strasznie ciągło octem i przy kontroli policji dziwnie na mnie patrzyli i zaglądali do środka. W pierwszej chwili ma lekki chemiczny zapach jednak szybko ustępuje (warto przewietrzyć auto), a podczas jazdy nic nie czuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi