Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Kontrolka oleju 1.8

LoboAlien

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym się dowiedzieć, jak mogę sprawdzić czy kontrolka oleju zapala się prawidłowo. Sprawdzam ciągle stan oleju i o dziwo bagnet wydaje się prawie suchy lub przy końcu zaolejony. Dolewam, dolewam ale kontrolka się jeszcze nigdy nie zapaliła. Przy jakiej minimalnej wartości ona się zapala. Dodam, że jak przekręce kluczyk przed ospaleniem auta to normalnie świeci, wiec nie pisać żę żarówka spalona:P Pozdrawiam

Nawet się nie waż tego sprawdzać.

Smok, czyli pompa olejowa jest przy samym dnie miski olejowej. Jeśli zaświeci Ci się kontrolka oleju podczas jazdy, gasisz silnik w 3 sekundy po tym fakcie. Oznacza to że w misce olejowej jest około 1 cm oleju.

I jeszcze jedno. To nie jest kontrolka poziomu oleju, takowa nie istnieje. Jest to kontrolka ciśnienia oleju i zapala się jak nie ma ciśnienia oleju, czyli jak - zasadniczo - w ogóle nie ma oleju. Albo prawie w ogóle.

Aha spox ;) w mazdzie miałem inaczej, jak na bagnecie była końcówka to kontrolka się zapalała.

Aha a drugie pytanie aby nie zakładać tematu : Chodzi mi o ABS, czy kontrolka powinna się zapalić jeśli stracę przyczepność? bo ostatnio jak było troszkę lodu z rana na ulicy, to bedał tak jakby drgał a dźwięk był taki jakby coś zgrzytało albo zębatka by się gdzieś rozsypała - za to nic na desce się nie zapalało.

Kontrolka ABS się nie zapala jak ABS zadziała przy hamowaniu.

Zapala się kontrolka ESP (jeśli masz) jak dodasz gazu na lodzie).

Co do ABS - Primera P12 ma system diagnostyczny do ABS. Po odpaleniu silnika i osiągnięciu 20 km/h słychać dźwięki z przednich kół, takie zgrzytanie.

ABS robi sobie test pompy i czujników. Powtarza to po każdym odpaleniu silnika i ruszeniu z miejsca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...