Gość Krzyn2000 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Witam, od pół roku zmagam się z dziwnym objawem w moim nissanie, mechanicy (przynajmniej Ci lokalni są bezradni), może ktoś z użytkowników tego forum spotkał się z czymś takim: mniej więcej raz na tydzień gdy rozpędzam samochód między 30 a 60 km/h coś zaczyna trzeć, odgłos jest taki jak by tarcza bez okładziny tarła o bęben, generalnie odgłos jest metaliczny, gdy zaczynam zwalniać żeby usłyszeć skąd dokładnie ten odgłos dobiega, mniej więcej przy 20 km/h pod samochodem słychać walnięcie jak by coś wskoczyło na miejsce i jest ok przez kolejne parę dni. - nie da się zatrzymać samochodu żeby usłyszeć z którego miejsca dokładnie dochodzi ten dźwięk, zawsze przy 20km/h jest to walnięcie - próbowałem zaciągać ręczny - bez zmiany - próbowałem hamować mocniej - bez zmiany - zmiana biegu, wrzucenie na luz - bez zmiany - walenie występowało przed wymianą sprzęgła (bez wymiany dwu masy) i występuje po wymianie - mechanicy przeglądali, ręczny, hamulce, w między czasie zrobiłem zawieszenie iron mana, wszystkie końcówki itp zostały sprawdzone lub wymienione - statystycznie odgłos występuje najczęściej gdy samochód jest zimny (ale nie jest to 100% regułą) pomocy:) i miłego dnia Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemektom1992 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Trzeba posprawdzac napędy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baart Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Ja miałem identyczne objawy, miałem rozwalonego krzyżaka w tylnym wale. Łożysko sie zatarło, wysypało i był luz 0,5cm Wymieniłem na nowy i gra gitara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niebora Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Metaliczne tarcie i walnięcie po zmniejszeniu prędkości do ok. 20 km/h wskazuje, że to rozłączają się sprzęgiełka piast przednich. Jak używasz 4x4, pamiętaj żeby po przełączeniu 2x4 cofnąć do tyłu 2-3 metry - sprzęgiełka się rozłączą. Wskazane też rozebranie i wyczyszczenie sprzęgiełek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyn Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Napędy sprawdzone, wszystko ok i tak jak kolega Debeściak napisał to sprzęgiełko w lewym kole - dzięki wielkie za radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.