Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Hałas w przednim kole

Adam M.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Od zeszłego tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Nissana Almery N15 (1996r., Hatchback, 1,4 75KM, wersja GX). Autko kupiłem zadbane, podczas przeglądu u mechanika podczas zakupu dowiedziałem się od, iż należało by wymienić osłonki przegubów. W weekend przejechałem się moim autkiem w niedaleką trasę i wyskoczył pewien mankament (przeszukałem forum, ale nie znalazłem opisu podobnego do mojej usterki dlatego też założyłem nowy temat).

Mianowicie, od czasu do czasu, podczas jazdy daje się usłyszeć odgłos cichego metalicznego tarcia w prawym przednim kole (brzmi jakby np. jakaś cienka blaszka ocierała się o tarczę hamulcową). Hałas zaczyna się po przejechaniu przez jakieś większe wertepy, raz zdarzyło się nawet na równej drodze po redukcji biegu (czyli szarpnięciu samochodu). Hałas utrzymuje się z jednakowym natężeniem zarówno przy wysokich prędkościach jak i niskich - zarówno przy jeździe na wprost jak i przy skręcaniu (zarówno w lewo jak i w prawo). Hałas ten niknie w momencie wciśnięcia pedału hamulca. Przy krótkim hamowaniu po puszczeniu hamulca hałasuje tak samo, z takim samym natężeniem. Odkryłem, że żeby się go pozbyć, muszę po prostu podczas jazdy wcisnąć pedał hamulca mniej więcej do połowy na dłużej (jakieś 3-4 sekundy) - potem po puszczeniu pedału jest już zupełna cisza (nawet i na kolejne kilkadziesiąt kilometrów jazdy).

Czy ktoś z was miał podobny problem w swojej Almerze? Wątpię, żeby sprawcą problemu było tutaj łożysko, prędzej chyba coś w hamulcu. Tak jak pisałem, hałas pojawia się od czasu do czasu (niekiedy potrafię jechać i kilkanaście km nierówną drogą i nic się nie dzieje). Nie jest to typowe piszczenie dla zużytych hamulców. Auto w moich odczuciu hamuje bardzo dobrze, nie zauważyłem też większych oporów podczas toczenia się przy niskich prędkościach.

W tym tygodniu oddaję auto do mechanika, żeby wymienił te osłonki na przegubach, zwrócę mu też uwagę na to koło, chciałbym jednak się i tutaj dowiedzieć, co może być przyczyną tego hałasowania.

Pozdrawiam

Sprawdź klocki hamulcowe z przodu wraz z tarczami. Klocki mogły się skończyć i dlatego piszczy. Obstawiam bardziej na brak blaszek podtrzymujących klocki (klocki przemieszczają się za luźno po jarzmie i układają jak chcą).

Oddałem auto do naprawy i okazało się, że to klocki hamulcowe były na wykończeniu. Mechanik bez wcześniejszej konsultacji ze mną wymienił je i przetoczył jeszcze tarcze. W weekend przejechałem w trasie ponad 500 km - w kole nic już nie hałasuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...