Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dziwny dźwięk

Darkat

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Nissana almerę N16. Tak od miesiąca niepokoi mnie dziwny dźwięk. Poniżej załączam plik z nagraniem. Jest również w załączniku. Słychać w tle takie lekkie buczenie. W rzeczywistości jest ono bardziej słyszalne. Zawsze gdy dodaję gazu oraz szczególnie pod górkę. Gdy odejmuję znika. Występuje głównie na biegu 4 i 5 .

http://www.sendspace.pl/file/0c2cee8afa4bddfcfafa958

Z kolei gdy mam przełączone na bieg 2 z 1 słychać lekkie chrobotanie. Tego też nie było

Co jeszcze mogę napisać. Problem pojawił się po jakimś czasie gdy miałem wymieniany zbiornik gazu (ale problem dotyczy zarówno na benzynie jak i na gazie ) ,były wymieniane filtry, olej, płyn chłodniczy oraz napełniana klimatyzacja.

W zeszłym roku ale wcześniej miałem problem (błąd ) z czujnikiem położenia wału. Włączał się błąd ale po zamienie czujników problem zniknął.

Co jeszcze mogę napisać to już wcześniej zauważyłem jeszcze przed tymi dżwiękiem oraz wymianą tych wszystkich powyższych rzeczy, że gdy spuszczałem nogę z gazu przy dużych prędkościach samochód miał dżwięk dosłownie jak wydawał kiedyś stary ikarus, który tocząc się zgórki miał odjęty gaz. Oczywiście odpowiednio ciszej. Teraz jednak jakoś nie zwracam na to uwagi, a być może to nawet już minęło.

Więc być może ten problem się nasila i nie jest związany z tym co miałem ostatnio wymieniane.

R_MIC_140126-153705.wav

nie. Tylko podczas dodawania gazu, szczególnie na biegu 4 i 5 czyli przy większych prędkościach jak 80 i szczególnie pod górkę jest bardziej słyszalne. Czyżby coś z silnikiem gdy się go mocniej obciąża. No i to chrobotanie przy mniejszych obrotach na biegu 2 przy odejmowaniu gazu.

Spróbuj obwinąć izolacją uchwyt na masce ( ten od zamykania :) ) ja tak miałem objawy takie same i przyczyną okazało się zamknięcie maski.

mam podobny problem , lecz na wszystkich biegach, napisałem również temat, bo nie zauważyłem twojego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...