TESTER 1956 Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 chyba niestety przy zamku,bo nie widze gdzie indziej,no nic...klucz płaski i heja ☺ Nie tylko chyba ale i na pewno tam właśnie się znajduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafik73_note Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Rozebrałem zamek, porobiłem testy, jest sprawny, zwiera i rozwiera. Odpiąłem go z kostki i próbowałem "ręcznie" zwierać styki ale lampka nie reaguje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 A napięcie do zamka dochodzi i po zwarciu idzie dalej...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafik73_note Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 (edytowane) Narazie sprawdzałem omomierzem, jutro zmierzę napięcie. Napięcia brak... A więc tak, opiszę wg zdjęcia: Pin 1 - napięcie 12V (pojawia się w momencie wciśnięcia przycisku otwierania bagażnika, czyli prawidłowo) Pin 2 - masa Pin 3 - "martwy", brak napięcia Pin 4 - chyba masa, w każdym razie zwarty z pinem 2. Wydaję mi się, że do lampki idzie przerywana żyła z masą, dlatego na pinie 3 nie występuje napięcie. Mechanizm zamka zwiera pin 3 i 4 po otwarciu klapy. Nie mówcie, że to przewód od pinu 3.... Poniżej schemat blokowy: Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez rafik73_note Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Wygląda na to że chyba tak. Jak już miałeś wybebeszone trzeba było posprawdzać przepływy pomiędzy lampką a wyłącznikiem i wówczas wiadomo było by gdzie problem tkwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafik73_note Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Nie takie wielkie wybebeszanie -trzy śruby dziesiątki. Nie miałem dziś dużo czasu, więc tylko tyle zdążyłem zdiagnozować. Reszty dowiemy się w następnym odcinku :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Ty to potrafisz stopniować napięcie, rozumiem. Czekamy na kolejne odcinki zatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Nie wiem czy to mądra uwaga ale myślę, że to nie koniecznie może mieć coś wspólnego z bagażnikiem i jego zamkiem. Warto wspomnieć, że lampka w bagazniku zapala się także w momencie otwaracia których kolwiek drzwi. Zatem jest także sterowana tak jak lampki wewnątrz kabiny. Może to głupie, ale dla pełnego obrazu sprawdź, czy lampki wewnątrz działają prawidłowo. Wpradzie pisałeś, że to oświtlenie działa, ale czy palą się wszystkie trzy żarówki z przodu i jedna z tyłu? Często nie zwraca się na nie uwagi - a może z nimi także jest coś nie tak. Może warto rozkręcić samą lapkę i pooglądać przewody, które do niej idą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 (edytowane) Lampka w bagażniku zapala się tylko jak otworzy się klapę bagażnika. Drzwi nie mają z tym nic wspólnego......sprawdzone na moim egzemplarzy. Co do lampek...mam trzy z przodu i dwie z tyłu nie jedną. Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez M@reS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Aż sprawdzę u siebie jak to jest, bo na co dzień nie zwraca się na to uwagi, tym bardziej że rzadko korzystam z oświetlenia wewnętrznego kabiny. Ja u siebie mam trzy żarówki z przodu i tyleż samo z tyłu działających tak jak te z przodu, tak że jest różnorodność, może zatem i podłączenia są różne...??? Sprawdziłem i okazuje się że, u mnie, lampka w bagażniku zapala się wraz z żarówkami w kabinie, po otworzeniu drzwi w aucie a żarówki w kabinie z kolei świecą po otworzeniu klapy bagażnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Lampka w bagażniku zapala się tylko jak otworzy się klapę bagażnika. Drzwi nie mają z tym nic wspólnego......sprawdzone na moim egzemplarzy. Co do lampek...mam trzy z przodu i dwie z tyłu nie jedną. To coś masz nie tak . U mnie i wielu NOTE jakie widziałem, lampka w bagazniku zapala się wraz z oświetleniem wewnętrznym po otwarciu których kolwiek drzwi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Ja właśnie sprawdziłem jeszcze raz i lampka w bagażniku świeci tylko po otwarciu klapy bagażnika...a w kabinie nie. Jak otwieram drzwi to świeci w kabinie a w bagażniku nie. Nie wiem od czego to zależy..od wersji ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Być może. Lub od roku produkcji. Mój jest z 2010 i ma tak jak pisałem - otwarcie drzwi zapala światło i w kaninie i w bagażniku. Sprawdzę jeszcze jak auto jest zamknięte a otwieram sam bagażnik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Sorry z tyłu mam 3 lampki tak jak z przodu....reszta bez zmian. Otwarcie drzwi nie zapala lampki w bagażniku, a otwarcie klapy bagażnika nie zapala oświetlenia we wnętrzu samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 U mnie tak jak pisałem wcześniej - otwarcie drzwi zapala także lampkę w bagażniku. Otwarcie bagażnika zapala lampki w bagażniku i w kabinie. W kilku innych NOTE jakie widziałem też tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafik73_note Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Napięcie na lampke wchodzi, brak masy, świeci jak podciągne masę z karoserii. końcówka masy w lampce nie ma połączenia z zamkiem. chyba kabel, tylko który? Brawo nissan za wiązke jednobarwnych przewodów w klapie bagażnika. od zamka idzie kremowy, na lampkę wchodzi niebieski. do rozebrania prawy boczek bagażnika. super... odejmował ktoś może ten boczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 (edytowane) Nie ma problemu......nie zapomnij w pierwszej kolejności wyjąć wieszaka bo można go połamać. W pierwszej kolejności wybebeszyć bagażnik....potem mały, podłużny plastik na tylnej grodzi.....następnie wieszak, potem chyba 2 śruby i o ile się nie mylę 2-3 zatrzaski a boczek sam odejdzie. Tu fajnie widać...http://1.allegroimg.pl/original/18/53/35/40/01/5335400145 Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez M@reS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Możliwe zatem, że masz przerwany jeden z przewodów w wiązce klapy bagażnika - bo tam na pewno jakiś przewód sterujący idzie. Zdejmij gumową osłonę. Może na oko da się zobaczyć, który przewód jest naderwany lub przerwany. To chyba najpewniejszy trop i zacznij od tego zanim będziesz szarpał się z boczkami w bagażniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafik73_note Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 za późno, zdjęcie boczka g... dało. zero dojścia do przewodów, przynajmniej praktyki złapałem gume między klapą a autem ściągałem - nic niepokojącego. wszystkie przewody w tym samym kolorze, co znacznie ułatwia sprawe. chyba czeka mnie ściąganie osłony klapy. a najlepiej to prseciągne nowy przewód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Wszystko idzie sprawdzić i zrobić, po dzisiejszym dniu jestem ekspertem od elektryki we fiacie 126p. Przyszły zięć kupił sobie zabawkę i tak było namieszane, że pół dnia mi zajęło dojście i naprawa, ale maluszek badania przeszedł bez problemu. W Twoim przypadku kontrolka w dłoń i metodą prób i błędów sprawdzając każdy przewód dojdziesz do tego który idzie do lampki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SajmonSes Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 (edytowane) Wybaczcie, że odgrzewam kotleta ale pytanko mam. Mianowicie w instrukcji obsługi napisano cytuję "Światło włącza się automatycznie po otwarciu drzwi tyłu nadwozia". I tu rodzi się pytanie czy aby na pewno? Zauważyłem, że w moim zapala się w momencie otwarcia centralnego zamka wraz z oświetleniem czasowym wnętrza kabiny i gaśnie zaraz po włączeniu zapłonu lub ponownym zamknięciu samochodu z pilota lub po pewnym czasie wraz z oświetleniem wnętrza gdy zostawiam otwarty samochód podczas sprzątania. Pytanie czy światło bagażnika koduję się tak samo jak np. automatyczne otwieranie i zamykanie szyby kierowcy. Szukałem w instrukcji ale nie ma nic napisane poza tym co cytowałem. Edytowane 29 Maja 2017 przez SajmonSes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Otwierasz drzwi to zapala Ci się światło "nad głową" .....czy pilotem czy za klamkę otwarcie to otwarcie....więc się świeci Czasowo gaśnie więc i w bagażniku gaśnie........no niby tak ale tak jak już kiedyś pisałem u mnie jest inaczej. Świeci się tylko jak otwieram klapę bagażnika, jak zamykam to gaśnie. Te w podsufitce nie mają z tym w bagażniku nic wspólnego. Więc widzę że instrukcja sobie a fabryka sobie.....w zależności jaka zmiana tak montują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SajmonSes Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 (edytowane) Otwierasz drzwi to zapala Ci się światło "nad głową" .....czy pilotem czy za klamkę otwarcie to otwarcie....więc się świeci Czasowo gaśnie więc i w bagażniku gaśnie........no niby tak ale tak jak już kiedyś pisałem u mnie jest inaczej. Świeci się tylko jak otwieram klapę bagażnika, jak zamykam to gaśnie. Te w podsufitce nie mają z tym w bagażniku nic wspólnego. Więc widzę że instrukcja sobie a fabryka sobie.....w zależności jaka zmiana tak montują Dlatego też pytam bo przeczytałem cały wątek i myślałem, że może to jest w jakiś sposób programowalne jak np. szyby lub centralny zamek jeśli nie trudno będę jeździł z takim jakie jest. Grunt, że przestaje świecić jak zamykam auto z pilota lub uruchamiam silnik U mnie uruchamia się światło wewnątrz pojazdu nawet jak otworze sam bagażnik. Przed chwilą sprawdziłem Edytowane 29 Maja 2017 przez SajmonSes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 lampka w bagażniku jest zblokowana z oświetleniem wnętrza i będzie się zawsze razem z nim zapalać i gasnąć, nie da się jej zaprogramować oddzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 lampka w bagażniku jest zblokowana z oświetleniem wnętrza i będzie się zawsze razem z nim zapalać i gasnąć, nie da się jej zaprogramować oddzielnie Już była kiedyś nad tym dyskusja i u mnie zapala się tylko jak otworzę klapę bagażnika, jak zamknę to gaśnie. Oświetlenie w środku na podsufitce z przodu i tyłu zapala się jak otwieram drzwi (z pilota lub klamkami) i nie jest połączone z tym w bagażniku. Nie wiem może to ktoś przerobił lub zlecił w ASO (byle pierdołka była robiona w ASO). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi