Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] 1.5dCi wymiana wału korbowego

PitKlos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niestety poszła panewka i z nią razem wał korbowy. Reszta jest cała jak mówi mechanik. Pytania do tych co przez to przeszli albo wiedzą więcej na temat żebym wiedział jak gadać z mechanikiem. Na chwile obecną rozważam opcję wymiany samego wału korbowego + korbowód + panewki + nowy rozrząd/pompa wody, płyny itd. Wszystko nowe.

1. Czy da się zdemontować od dołu silnik i dojść do wału korbowego, aby go wymienić bez ruszania góry (głowica itd)??

2. Na allegro znalazłem taki wał korbowy: http://allegro.pl/0nowy-wal-korbowy-panewki-renault-nissan-1-5-dci-i3905040993.html - czy będzie pasować a dokładniej czy śruba koła pasowego M14 pasuje do almerki.

3. http://allegro.pl/nowy-korbowod-renault-clio-kangoo-1-5-dci-k9k-i3926537590.html - to samo z korbowodem czy 26mm fi do sworznia będzie pasować.

4. Wycena za robociznę mechanika rozebrania silnika "dołem" (jeśli się uda) to 1200zł, jeśli będzie trzeba rozebrać całą górę z głowicą itd to 1500zł. Czy to normalna cena czy gdzie indziej szukać w 3mieście mechanika??

Będę wdzięczny za wszystkie porady i sugestie. Wymianę silnika odrzuciłem, bo nic nie ma ciekawego do kupienia w okolicy a nowe części jeśli będą pasować to zamkną się w 1100zł.

Pozdrawiam,

Paweł

No ja przez to przechodziłem :( Tyle że miałem robiony szlif wału + wymiana jednego korbowodu + panewki no i rozrząd oczywiście. Jest tylko jedno ale, żeby wyjąć wał trzeba wyjąć cały silnik inaczej się nie da i jak juz to miałem zrobione to mechanik zrobił mi tez cała góre. To znaczy była planowana głowica pierścienie wymienione no i przy okazji regeneracja sprzęgła tak że silnik po generalce. Koszt takiej imprezy (całkowity) 3 lata temu wyszedł 3300 zł. :whistle:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...