Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[WP11] Zacinający się silniczek tylnej wycieraczki

snikers77

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu zauwazylem ze tylna wycieraczka sie zacina, po jej wlaczeniu dochodzi do polowy szyby i staje,Po kilkakrotnym uruchomieniu wraca na swoje miejsce, czy to juz znak ze sie konczy silniczek wycieraczki? moze ktos to rozbieral?

Jak nie zadbasz to się wykonczy silniczek. Rozebrać wyczyścić,przesmarować+styki. I jeszcze posmiga. Jerzeli dalej będzie to samo to przełącznik zespolony lub sterownik czasowy/przekaźnik. ;-)

Pod cokpitem, zobacz w manualu. Na alegro po 20/40zeta. Wydaje mi się że jest w pobliżu skrzynki konfortu/bezpieczników.

• 1 miesiąc temu...

Od pewnego czasu zauwazylem ze tylna wycieraczka sie zacina, po jej wlaczeniu dochodzi do polowy szyby i staje,Po kilkakrotnym uruchomieniu wraca na swoje miejsce, czy to juz znak ze sie konczy silniczek wycieraczki? moze ktos to rozbieral?

Może nie musi być silniczek.

Może wiązka przewodów prowadząca z auta "w klapę"... ta, po stronie kierowcy? Tak, jak piszą tu i ówdzie: "Sprawdź wiązki w klapie".

Tak, ja też nie wierzyłem i chciałem się dobierać do silniczka... :)

Moja wycieraczka też przechodziła na kilka razy... do tego nie miałem oświetlenia tablicy rejestracyjnej i lampka w bagażniku nie zawsze się włączała po podniesieniu klapy...

Przyczyną wszystkich tych "dolegliwości" były urwane przewody w tej wiązce (nawet jak nie były do końca urwane, to urwałem próbując zsunąć tę gumkę osłaniającą kable).

Po zesztukowaniu (nie proste, bo brak jakiegokolwiek zapasu długości przewodów, cyna nie chciała się czepiać brudnej miedzi) - działa... ciekawe, jak długo?

Ta wiązka jest mocno napięta i się przy każdym machnięciu klapą gnie... chyba mogli dorzucić po kilka centymetrów na każdym drucie...

Pozdrawiam,

Adam.

• 2 lata później...

Wymontuj silniczek. Rozwierć nity,  przeszlifuj lekko ośkę mechanizmu, przesmaruj. zastąp nity śrubkami i dalej będzie pracować

Gość mirekg9

Wymontuj silniczek. Rozwierć nity,  przeszlifuj lekko ośkę mechanizmu, przesmaruj. zastąp nity śrubkami i dalej będzie pracować

Przypuszczam, że kolega zakładający ten temat w 2014 r to już to naprawił lub kupił nowy.

Prócz tego ostatni raz był na forum 19 lutego 2014r.

Trzeba czasami czytać kolego z uwagą, ale z drugiej strony chwali się to że są osoby co czytają coś zaległego a nie otwierają np. takiego samego NOWEGO tematu. 

Przypuszczam, że kolega zakładający ten temat w 2014 r to już to naprawił lub kupił nowy.

Prócz tego ostatni raz był na forum 19 lutego 2014r.

Trzeba czasami czytać kolego z uwagą, ale z drugiej strony chwali się to że są osoby co czytają coś zaległego a nie otwierają np. takiego samego NOWEGO tematu. 

A i komuś innemu ta rada może się przydać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...