robert45 Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Panowie jak wyznaczyć środek reflektora do ustawienia świateł w almerze N16 lifting.. Czy przyjmujemy środek soczewki, czy całej lampy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bartek9108 Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Środek całej lampy. Najprościej: włącz światła, podjedź możliwie blisko do ściany i na niej (np. przy użyciu taśmy klejącej) zaznacz środek każdego reflektora. Następnie 5 cm poniżej obu punktów, najlepiej z użyciem poziomicy, wyznacz poziomą linie. Następnie cofasz samochód o 5 m. Linia cienia świateł powinna pokrywać się z linią widoczną na ścianie. Jeśli nie masz granicy cienia (powinna być zawsze, widoczniejszy słabszy oświetlony pasek u góry, to regulujesz boczną regulacją. A najłatwiej pojechać na dowolną stację diagnostyczną i za 10zł Ci ustawią, na niektórych jest zimowa akcja, że jak masz zbyt stare, słabo świecące żarówki to i nowe Ci dadzą. Ja dostałem jak pojechałem ustawić bo coś mi źle świeciło, a okazało się że to wina żarówki, a nie reflektora. Było nie było nowe Phillipsy piechotą nie chodzą ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert45 Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Wyregulowałem. Miałem tylko 4m do dyspozycji. Więc obniżyłem linię o 4 cm od środka(wysokości) reflektorów. Tą boczną regulacją przesuwa się ten wznoszący się snop światła w prawo lub lewo. U mnie lewa lampa świeciła do środka więc, przekręcając przesunąłem soczewkę w lewo. Trochę schowała się do odblasku. Ciekawe jak będzie oświetlać środek jezdni. Niestety światło "długie" w tej lampie rozjechało się trochę na zewnątrz i poszło w dół, porównując wysokość świecenia lampy prawej. Oba światła mijania są w jednej linii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.