Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Primera p11.144 Dziwne stuki, przekładnia kierownicza?

Loopezik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Od jakiegoś czasu dochodzą mnie dziwne stuki z przedniego zawieszenia, choć prawdopodobnie nie chodzi właśnie o zawieszenie, tylko o coś innego. Wahacze, końcówki drążków i łożyska sworznia zwrotnicy przeglądnięte na 2 stacjach i nikt nic nie znalazł, więc wygląda, że ok. Zresztą wymieniałem niedawno końcówki drążków, gumy i sworznie dolnych wahaczy, łącznikii stabilizatora i gumy stabilizatora i dale puka. A jak puka?

Cykliczne puknięcia przy lekkim skręcie kierą w prawo, na łuku drogi. Pukanie charakterystyczne, jakby jakiś element był ewidentnie luźny, nie czuć tego specjalnie na kierownicy, za to czuć trochę na pedale gazu. Do tego czasem np. na parkingu jakieś dziwne zgrzyty, stuki. Im niższy bieg, większa moc przenoszona na koła, tym bardziej słychać, takie odnoszę wrażenie. Aha, nie jest to charakterystyczne pukanie przegubu, nie nie.

Myślałem o przegubie od strony skrzyni, ale kolega wszedł do kanału i jak ruszałem kierą, to mówił, że puka z przekładni kierowniczej.

Co myślicie?

Ja mam przekładnie stukającą i objaw jest taki, że stuka na dziurach tylko, najczęściej przy skręconych kołach, przy ruszaniu nic się nie dzieje. Przy czym ja miałem jeszcze lekki luz na kierownicy, który mechanik mi skasował. Kasę na regenerację już odłożyłem w każdym razie. W rozeznaniu się w sytuacji pomaga ściągnięcie osłony drążków kierowniczych i dopiero szarpanie.

obstawiam luz na górnym mocowaniu kolumny/amortyzatora; poduszka wyrobiona? może odbój już się płaski zrobił i luzu dostaje przy skręconych kołach? Mi  właśnie gdzieś tam puka...

W końcu odprowadziłem do mechanika. Naprawili. Nie powiedział mi za wiele, generalnie "poskręcali go jak należy", tak, jakby wcześniej było wszystko luźne :P no i była luźna jakaś śruba przy przegubie wewnętrznym, czy coś takiego. Teraz cisza jak makiem zasiał ;)

Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...