monikapiotra Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Witam cieło. Wymieniłem tylnie hamulce kilka tygodnii temu. Po tygodniu hamulce zaczeły wydawać bardzo niski buczący dzwięk kiedy lekko naciskam pedał hamulca. Od tygodnia jest gorzej hamulce buczą kiedy ruszam pomimo że nie naciskam pedał. Chciałem dodać że zostały wymienione kompletne hamulce klocki,tarcze i tagrze cylindry poniewarz stare się zapiekły. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 chyba Ci zle odpowietrzyli układ ew go nie rozruszali jak trzeba i klocki trą zobacz po jeździe czy masz ciepłe koła tarcze itp uważaj bo może być gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voyager1956 Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Hamulce tra albo piszcza, nigdy nie bucza, buczec to moze zimowa opona ze wzgledu na ksztalt bieznika, jasniej kolego okresl to zjawisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Ja miałem klocki nie pamiętam jakiej firmy jakaś 2 lina odkupiona od znanej firmy i przy hamowaniu buczało ale hamowały ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Szczerze, to i ja się spotykam z pojęciem "buczenia hamulców" po raz pierwszy. Może to łożysko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 to coś podobnego taki głuchy dźwięk ale tylko w momencie jak hamujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monikapiotra Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Jest to dźwięk niski bardzo nie przyjemny dla ucha , nie metaliczny nie taki jak przy luźnych klockach . Znika gdy przycisne pedał hamulca , występujący tylko przy ruszaniu i wolnej jeździe .hamulce hamują dobrze . Po powrocie do domu sprawdzę czy sie coś grzeje. Co to jes układ ew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) chyba Ci zle odpowietrzyli układ ew go nie rozruszali jak trzeba i klocki trą zobacz po jeździe czy masz ciepłe koła tarcze itp uważaj bo może być gorąco Jest to dźwięk niski bardzo nie przyjemny dla ucha , nie metaliczny nie taki jak przy luźnych klockach . Znika gdy przycisne pedał hamulca , występujący tylko przy ruszaniu i wolnej jeździe .hamulce hamują dobrze . Po powrocie do domu sprawdzę czy sie coś grzeje. Co to jes układ ew? I mamy kurcza mać kolejny przykład na to jak Wasza niepoprawna polszczyzna i używanie skrótów (jak się Wam wydaje drodzy pisarze, zrozumiałych dla każdego, bo przecież czemu nie) wpływa na wprowadzanie w błąd pytających, proszących o pomoc. Piszcie że te posty jak ludzie normalni co skończyli choć szkołę podstawową. Co z Wami, naprawdę tak trudno używać przecinków i innych dobrodziejstw polskiego języka. MONIKAPIOTRA, nie ma żadnego układu ew!!! Przetłumaczę Ci to na naszą, polską mowę: "chyba Ci źle odpowietrzyli układ, ewentualnie go nie rozruszali jak trzeba i klocki trą" Teraz będzie jaśniej. Sprawdź łożyska na początek. Czy zjawisko nie występuje także w szybko pokonywanych zakrętach, lub np. tylko podczas skręcania w lewo, albo tylko podczas skręcania w prawo? Takie zachowanie wskazuje ewidentnie na zużyte łożyska. Hamulce nie buczą Buczenie mogło się pojawić po wymianie hamulców, ponieważ spece mogli mieć problem ze zdjęciem starych tarcz. Zaczęli bezmyślnie walić młotem i uszkodzili łożyska. ====================================================================================================================== Dziękuje za poprawienie i wyjaśnienie koledze o co chodzi. Niestety nie powstrzymałeś się od komentarza.Następnym razem sam się zastanów co piszesz . P.S. Sam też nie piszesz super poprawnie . Pozdrawiam tofu ====================================================================================================================== Edytowane 20 Lutego 2014 przez PawelSalata używanie kolorów czerwonego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 A hamulce buczą ! Jeśli nie znasz takiego przypadku to nie pisz, że tak się nie dzieje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nc86 Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 co do takiego problemu " buczenia hamulców " ( jak to nazywacie ) w moim przypadku zakończyło się na wymianie tarcz z klockami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Czyli nie łożysk . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Spoko. Zapomniałem o kolorkach. Moja wina. Ale przepraszam też Modów i Adminów za ponowne poprawianie ich treści, oraz ewentualne poprawianie ich wypowiedzi w przeszłości i przyszłości. Co do komentarza - jestem jak najbardziej zdania, iż jest on słuszny. Co do opinii, iż moje wypowiedzi nie są pisane super poprawnie - jestem jak najbardziej zdania, iż to nieprawda. Wracając do tematu: hamulce buczą kiedy ruszam pomimo że nie naciskam pedał Jeśli przy ruszaniu coś buczy, pomimo nieużywania hamulców, to na bank będą to hamulce. Myślę, pomijając już wszystko, że istotną informacją mogłoby być to, kto wyprodukował świeżo zamontowane tarcze i klocki. Kto wie, może akurat zastosowałeś Kolego jakiś parszywy aftermarket kategorii "D", ale i tak nie zgadza mi się to z zacytowanym powyżej fragmentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Co do komentarza - jestem jak najbardziej zdania, iż jest on słuszny.... Jak najbardziej możesz się nie zgadzać ,byle byś zachował jeszcze rozsądek i kulturę wypowiedzi. a wracając do tematu to : To jeśli zaczęło się to po wymianie klocków i tarcz to jak najbardziej oczywiste że winne będą te elementy , lub faktycznie mogli coś papronie uszkodzić . Jeśli hamulce Ci hamują dobrze to bym puki co odpuścił ,kontrolował czy się koła nie grzeją Może się ułożą i to minie Może też nie wyczyścili tarczy z smaru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi