Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Hamulce buczą po wymianie.

monikapiotra
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam cieło. Wymieniłem tylnie hamulce kilka tygodnii temu. Po tygodniu hamulce zaczeły wydawać bardzo niski buczący dzwięk kiedy lekko naciskam pedał hamulca. Od tygodnia jest gorzej hamulce buczą kiedy ruszam pomimo że nie naciskam pedał. Chciałem dodać że zostały wymienione kompletne hamulce klocki,tarcze i tagrze cylindry poniewarz stare się zapiekły. Piotr

Hamulce tra albo piszcza, nigdy nie bucza, buczec to moze zimowa opona ze wzgledu na ksztalt bieznika, jasniej kolego okresl to zjawisko

Szczerze, to i ja się spotykam z pojęciem "buczenia hamulców" po raz pierwszy. Może to łożysko.

Jest to dźwięk niski bardzo nie przyjemny dla ucha , nie metaliczny nie taki jak przy luźnych klockach . Znika gdy przycisne pedał hamulca , występujący tylko przy ruszaniu i wolnej jeździe .hamulce hamują dobrze . Po powrocie do domu sprawdzę czy sie coś grzeje.

Co to jes układ ew?

chyba Ci zle odpowietrzyli układ ew go nie rozruszali jak trzeba i klocki trą

zobacz po jeździe czy masz ciepłe koła tarcze itp uważaj bo może być gorąco

Jest to dźwięk niski bardzo nie przyjemny dla ucha , nie metaliczny nie taki jak przy luźnych klockach . Znika gdy przycisne pedał hamulca , występujący tylko przy ruszaniu i wolnej jeździe .hamulce hamują dobrze . Po powrocie do domu sprawdzę czy sie coś grzeje.

Co to jes układ ew?

I mamy kurcza mać kolejny przykład na to jak Wasza niepoprawna polszczyzna i używanie skrótów (jak się Wam wydaje drodzy pisarze, zrozumiałych dla każdego, bo przecież czemu nie) wpływa na wprowadzanie w błąd pytających, proszących o pomoc. Piszcie że te posty jak ludzie normalni co skończyli choć szkołę podstawową. Co z Wami, naprawdę tak trudno używać przecinków i innych dobrodziejstw polskiego języka.

MONIKAPIOTRA, nie ma żadnego układu ew!!! Przetłumaczę Ci to na naszą, polską mowę:

"chyba Ci źle odpowietrzyli układ, ewentualnie go nie rozruszali jak trzeba i klocki trą"

Teraz będzie jaśniej.

Sprawdź łożyska na początek. Czy zjawisko nie występuje także w szybko pokonywanych zakrętach, lub np. tylko podczas skręcania w lewo, albo tylko podczas skręcania w prawo? Takie zachowanie wskazuje ewidentnie na zużyte łożyska.

Hamulce nie buczą

Buczenie mogło się pojawić po wymianie hamulców, ponieważ spece mogli mieć problem ze zdjęciem starych tarcz. Zaczęli bezmyślnie walić młotem i uszkodzili łożyska.

======================================================================================================================

Dziękuje za poprawienie i wyjaśnienie koledze o co chodzi.

Niestety nie powstrzymałeś się od komentarza.Następnym razem sam się zastanów co piszesz .

P.S. Sam też nie piszesz super poprawnie .

Pozdrawiam

tofu

======================================================================================================================

Edytowane przez PawelSalata
używanie kolorów czerwonego

co do takiego problemu " buczenia hamulców " ( jak to nazywacie :) ) w moim przypadku zakończyło się na wymianie tarcz z klockami

Spoko. Zapomniałem o kolorkach. Moja wina. Ale przepraszam też Modów i Adminów za ponowne poprawianie ich treści, oraz ewentualne poprawianie ich wypowiedzi w przeszłości i przyszłości.

Co do komentarza - jestem jak najbardziej zdania, iż jest on słuszny.

Co do opinii, iż moje wypowiedzi nie są pisane super poprawnie - jestem jak najbardziej zdania, iż to nieprawda.

Wracając do tematu:

hamulce buczą kiedy ruszam pomimo że nie naciskam pedał

Jeśli przy ruszaniu coś buczy, pomimo nieużywania hamulców, to na bank będą to hamulce.

Myślę, pomijając już wszystko, że istotną informacją mogłoby być to, kto wyprodukował świeżo zamontowane tarcze i klocki.

Kto wie, może akurat zastosowałeś Kolego jakiś parszywy aftermarket kategorii "D", ale i tak nie zgadza mi się to z zacytowanym powyżej fragmentem.

Co do komentarza - jestem jak najbardziej zdania, iż jest on słuszny.

...

Jak najbardziej możesz się nie zgadzać ,byle byś zachował jeszcze rozsądek i kulturę wypowiedzi.

a wracając do tematu to :

To jeśli zaczęło się to po wymianie klocków i tarcz to jak najbardziej oczywiste że winne będą te elementy , lub faktycznie mogli coś papronie uszkodzić .

Jeśli hamulce Ci hamują dobrze to bym puki co odpuścił ,kontrolował czy się koła nie grzeją

Może się ułożą i to minie

Może też nie wyczyścili tarczy z smaru ?