Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Wymiana tylnego głośnika w sedanie 2001

janwoj

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś zna w miarę prostą metodę wymiany jednego (uszkodzonego) głośnika z tyłu w modelu sedan. Poza osłoną głośnika, trzeba wymontować wykładzinę tylnej półki, potem widzę, że z kolei trzeba odpinać boki przy tylnej szybie itd. Tylne boki oprócz zapinek trzymane są chyba osłonami przy drzwiach i widzę, że to karkołomna rozbiórka przy której łatwo coś uszkodzić. Gdyby głośniki przykręcane były od spodu w bagażniku z wymianą nie byłoby problemu, ale one przekładane są od góry przez otwór w tylnej półce i bez demontażu wykładzin nie ma jak ich wydostać. Może na forum jest jakaś instrukcja.

Maskownica głośnika się nie odkręca? doczytałem że da... powinien wyjść od góry

Ją w swojej almerce w sedanie wymienialem tylni glosnik zdjolem ta górną oslonke szara i wyjolem glosnik od góry i tak samo wlozylem. nie trzeba żadnej półki wyjmowac. Tylko ciężko jest wyjąć i tak samo włożyć.

Zdjęcie osłony plastikowej to mi się udało, ale z tego co widziałem to mam wrażenie, że średnica kosza głośnika była większa niż  otwór w tej tekturowej półce. Chyba, że jak piszecie trochę siłowo może jednak da się przepchnąć, muszę jeszcze raz spróbować. Skoro innym udało się to i mnie powinno. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...