jumi Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Witam kolegów Jak w temacie poszukuje dobrego serwisu nissana w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hot_rider Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 co się dzieje się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Współpracuję z nimi, pomagam im a oni mi Co potrzeba ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumi Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Nic się nie dzieje, zależy mi na wymianie oleju i jakim olejem go zalewać. Myślałem o oryginalnym jak w USA wlewają, ale czy to ma sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hot_rider Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 eeeee, wymiane oleju to pan `Edek` ci ogarnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumi Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Wiem o tym, ale zależy mi na prowadzeniu książki serwisowej. Robocizna w ASO to 85 zł więc tragedii nie ma, + oczywiście olej, tylko jaki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hot_rider Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 5w30/40/50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumi Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Jakiś konkretny polecacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel.tymek Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 5w30 oryginalnie ,ale nada się jak jeździsz raczej dziadkowo. Jak jeździsz dynamiczniej ale nie upalasz na torze to 5w40 polecam. Co do marki to wszystko zależy przedewszystkim od źródła skąd bierzesz. Najpewniej Millers,Motul ewentualnie Mobila. Ja np mam kolege który pracuje w dobrym servisie i pokusiłem się o Castrola nazywanego czesto zieloną wodą ,ale tylko z tego powodu ze własnie z pewnego źródła nie rozlewany gdzieś z beczki:) Konkretnie bym proponował Motula 8100 x-clean 5w40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumi Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Jeżdże dynamicznie, u Zaborowskiego zaproponowali mi jakiś oryginalny 5W40 po 80 zł za literek. dzięki daniel.tymek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szejn Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Temat olejowy był wałkowany ze sto razy na forum, przeczytaj sobie odpowiedni temat W książce serwisowej jest napisany 5w30, oryginalnie wyjeżdża właśnie na tym oleju, Chcesz mieć dobry sprawdzony olej, nieznacznie zmieniając ori parametry? Motul 300V. Jest to pełen syntetyk 5w40, zaprojektowany do sportów motorowych. Także idealnie sprawdzi się do jazdy na codzień, dynamicznej trasy i raz na jakiś czas wyskoku na tor. Ma jeden minus - cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hot_rider Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Moim zdaniem pisanie, że 5W-30 jest do dziadkowej jazdy to jakiś mit, dokładnie , klasyfikacja SAE się trochę zaciera, bo większość olejów np. 5w30 przewyższa tą normę liczy się klasa jakości wskaznik lepkosci tbn itd. wiecej mozna przeczytać np. tu:http://www.jakiolej.pl/dzial/artykuly/7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) Zależy jak chcemy użytkować silnik i w sporcie na krotkich odcinkach jak się mocno on nie nagrzewa leje się np. 0w20 gdzie jego zużywanie nie ma znaczenia podczas przejazdu na odcinku na 1,2-1,5km... A chodzi o to by był jak najżadszy i miał jak najmniejsze opory, ponadto silnik utrzymywany jest na wysokich obrotach gdzie trzyma wystarczające ciśnienie oleju. Moim zdaniem najbardziej uniwersalny olej to 5w50 Mobil1 - fabrycznie zalewane są nim GTRy, w 370Z nie ma chłodnicy wody a badziewny wymiennik ciepła woda-olej i taki bym zalecał stosować i jak chcemy zamulać i powściekać się po mieście czy na jakimś nie za szybkim torze... Bo na np. Poznań i tak trzeba zainwestować w chłodnicę oleju albo od biedy zapodać większą miskę olejową. Do Saabów też zalewam 5w50 Mobila i nie ma problemu z rozruchem czy ze smarowaniem nawet przy -30 stopniach jak w górach byłem, należy jedynie nie kręcić za wysoko zupełnie zimnego silnika w tak niskich temperaturach bo grozi to rozerwaniem puszki filtra oleju z reguły Nissan 350/370Z spożywają olej przy szybkiej jeździe, 5w50 o wiele mniej będzie pobierać jak do tej pory się jeździło na tłustej wodzie 5w30. Na bierząco remontuje silniki od zetek, obecnie 313konnego HR będę remontować i zwiększać jego pojemność do 3,7 litra bazująć na wale, korbach i tłokach z 370Z... W tych silnikach fabryczne pasowania panewek głównych to 3,5-5 setek a korbowodowych, 4-6 setek więc bez sensu jest lać rzadki olej - po rozgrzaniu będzie on zbytnio tracić ciśnienie, jakbym autem tylko mulił po mieście na niedogrzanym silniku to okey... Ale jak chcemy się pobawić to przynajmniej lałbym 5w40, ponadto silniki te mają mechanikę w głowicy która nie musi się pompować jak hydraulika przy starcie silnika na zimno. Edytowane 26 Lutego 2014 przez Coobcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 w ECU-PERFORMANCE nie spotkałem się by czymś takim zalewali te silniki a to jedyny warsztat serwisowo tuningujący te auta w naszym kraju z największym doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hot_rider Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 0w40 lany jest w aso z tego co pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziubas Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 5w50 lej dobrze będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi