egiptos Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Witam. Proszę o konsultację. Moja primera p11 "choruje". "Buczy" mi w okolicy lewego przedniego koła lub z okolicy skrzyni biegów (strona kierowcy). Wyraźnie "buczeć" zaczyna w okolicy 70-100 km/h. Nie ma znaczenia czy jadę na biegu na luzie czy też mam wciśnięte sprzęgło (cały czas ten sam odgłos). Jeśli podniosę prawe przednie koło i rozpędzę je do około 90 km/h jest cicho a koło kręci się dość długo po wrzyceniu biegu jałowego. Jeśli podniosę lewe przednie koło i rozpędzę je do około 90 km/h coś hałasuje a koło kręci się na biegu jałowym wyraźnie krócej (trudno mi zlokalizować czy odgłos dochodzi z pisaty). Około 100 tyś temu wymieniałem w lewej piaście łożysko (SKF). Nie zauważyłem luzu na kole, sprawdziłęm czy nakrętka półosi właściwie dokręcona. Podczas jazdy i zmian jej kierunku prawo-lewo nie słyszę żadnych zmian w natężeniu buczenia. Podczas przyspieszania od 70 do 100 odgłos buczenia narasta. Dodam jeszcze że opony juz podmieniałem z zimówek na letnie przód z tyłem itp. - bez zmian hałas taki sam. Olej w skrzyni jest i zawsze był - sprawdziłem natychmiast jak coś mi się nie podobało ma około 60 tysięcy i jest czysty firmy Amsoil. Pisałem w innym podobnym temacie ale mam wrażenie, że jest w mało "uczęszczanym" miejscu Czy waszym zdaniem to łożysko w piaście czy coś w skrzyni?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 100 tyś, na niektóre łożyska to dość dużo. Ja kiedyś byłem swięcie przekonany, iż zmiany kierunku jazdy lewo-prawo będą miały wpływ na intensywność hałasu. Lecz nie koniecznie. W Micrze buczy mi cały czas i wiem że to jest łożysko na 100% - gdyż mam zaufanie do swojego mechanika -tzn. jeszcze się nie "przejechałem" na jego diagnozie i robociźnie. Wiem że koszta łożyska są dość wysokie a do tego dochodzi robocizna+zbieżność, więc chciałbyś mieć 100% pewności. Ale nikt Ci z nas takiej pewności nie da, a tym bardziej na odległość. Możesz jeszcze podjechać gdzieś do warsztatu gdzie naprawiają skrzynie i może oni po jeździe próbnej coś Ci doradzą, zdiagnozują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
egiptos Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zamówiłem już łożysko.... Dam znać co i jak.... Cisza.... w końcu. Wymieniłem łożysko koła i cisza. Musiałem jeszcze chwilę pojeździć, a pomimo przejechanych dodatkowych 5 tysięcy koło nie miało luzu, za to buczało już bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miter01 Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 W dniu 9.08.2014 o 19:04, egiptos napisał: Zamówiłem już łożysko.... Dam znać co i jak.... Cisza.... w końcu. Wymieniłem łożysko koła i cisza. Musiałem jeszcze chwilę pojeździć, a pomimo przejechanych dodatkowych 5 tysięcy koło nie miało luzu, za to buczało już bardzo. witam jakie zakupiles lozysko u mnie tez cos buczy w lewo po luku huczy ze masakra w prawo cisza opony nalewki ale mi sie wydaje ze to lozysko W dniu 9.08.2014 o 19:04, egiptos napisał: Zamówiłem już łożysko.... Dam znać co i jak.... Cisza.... w końcu. Wymieniłem łożysko koła i cisza. Musiałem jeszcze chwilę pojeździć, a pomimo przejechanych dodatkowych 5 tysięcy koło nie miało luzu, za to buczało już bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.