Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dziwne wskazania komputera

JacekMr
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Samochód: Note Acenta+, silnik 1,4 benzyna, przebieg 15000 km. Do tej pory było OK ale się popsuło. Było to tak.

Wskazania komputera, odnośnie  odległości jaka została do przejechania na tym co jest w baku systematycznie, zgodnie z przebywanymi kilometrami spadały aż ukazał się księgowy (------). Pojechałem na stację, zatankowałem do pełna ale księgowy nie zniknął tylko dalej się wyświetlał. Nie było wskazań jak zawsze o liczbie km pozostałych do przejechania. Zatrzymałem samochód, wyłączyłem zasilanie i wtedy na wyświetlaczu zamiast księgowego ukazała się liczba 10. Od tej pory w miarę przebywanych kilometrów liczba te systematycznie wzrasta i wynosi obecnie 54. O co chodzi? Czy ktoś się zetknął z takim przypadkiem?

Jacek

Było już gdzieś na forum o tym.Być może po dłuższym postoju się zresetuje.

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/78777-dziwne-wskazania-zasiegu/

Znalazłem,ale chyba niewiele Ci to wyjaśni.Po prostu czasami tam ten typ.

Próbowałeś zresetować wskazania komputera ? Przy okazji tankowania zawsze warto to zrobić.

Tak, próbowałem i nic to nie dało. 

Myślę że zawiesił się czujnik .Zapewne wartość będzie rosła ,aż do momentu zejścia paliwa do miejsca zawieszenia i wartość zacznie spadać.Ewentualnie możesz spróbować , zresetować kompa , poprzez zdjęcie klemy na kilka minut,jeśli to wina elektroniki(nie mechaniki) to pomoże,ale będziesz musiał zaprogramować szybę i radio.

Edytowane przez manix

Myślę że zawiesił się czujnik .

ale będziesz musiał zaprogramować szybę i radio.

Też myślałem że może to być czujnik ale wskazówka wskaźnika paliwa pokazuje dobrze tzn że bak jest pełny. 

Wspominasz też o zresetowaniu komputera i powtórnym zaprogramowaniu radia i szyby. Programowanie radia jest dla mnie logiczne ,ale o co chodzi z programowaniem szyby?

Szyba od kierowcy ,żeby mogła otwierać się całkowicie i zamykać po jednym pociągnięciu klawisza trzeba ją zaprogramować.

Należy wcisnąć i trzymać przycisk ,aż szyba się otworzy całkowicie  i jeszcze kilka sekund po ,to samo powtórzyć z zamknięciem,podnieść knefel aż do zamknięcia i przytrzymać kilka sekund po zamknięciu.

Ja tak miałem :-) jak urośnie do rzeczywistego przebiego jaki pozostał to będzie dobrze pokazywał :-)

Ja tak miałem :-) jak urośnie do rzeczywistego przebiego jaki pozostał to będzie dobrze pokazywał :-)

To był jednorazowy przypadek, czy powtarza się po każdym  tankowaniu?

Powtórzył się kilka razy i mu przeszło :devil:  i już bardzo długo jest dobrze.