Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Dławi się i gaśnie po odpaleniu!?

IdleHand

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem ze swoją almerą - 1.5 benzyna po lifcie. Po odpaleniu łapie obroty (ssanie, zimny silnik), około 1tyś.(czasami poniżej tyś.) po chwili dławi się obroty spadają i gaśnie. Za każdym razem bardzo podobnie. Nie da się ujechać nawet dwóch metrów. Przy odpalaniu z wciśniętym sprzęgłem silnik trzyma obroty trochę dłużej - popuszczając sprzęgło zaczyna się dławić i ostatecznie padaka. Próba dodania gazu kończy się j/w. Raz udało mi się podbić obroty max do 3tyś. i od razu spadły i zgasł. Ogólnie pedał gazu nie odpowiada prawidłowo, faluje, albo reaguje z opóźnieniem, nie w pełni. Sprawdziłem i przeczyściłem przepustnicę - problem nadal jest. Nie wywala żadnego błędu, kontrolka się nie świeci. Co może być przyczyną takiego zachowania -  przepływomierz, egr, któraś  soda, kolektor ssący, wtryski a może rozrząd? ? ? Proszę o pomoc.

Poniżej linki do filmów z zarejestrowanym problemem. W pierwszym linku po drugim odpaleniu dodałem gazu i obroty początkowo wzrastały, jednak spadły pomimo wciskanego pedału gazu.

https://www.youtube.com/watch?v=2hQeeGy8CzQ&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=XsOjCx1K5WU&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=F7IrJbJW-8k&feature=youtu.be

Przyczyn może być pare. Dziura w układzie wylotowym (przed 2sondą),w ukł.dolotowym. Zły odczyt/rużnice pomiędzy sondami. Wypada zapłon na cylindrze-swiece(wymiana-NGK), cewka,(podparcie zaworu/lpg,za duży luz na zaworach. czujnik poł.wału. Zbyt uboga mieszanka. Wadliwy regulator napięcia-luźny pasek-spotkałem taki przypadek. Wadliwy czujnik temperatury. Jednoznacznie nikt nie określi przyczyny. Podepnij pod Consult N. To może coś zapoda, niech ustawią mieszanke, przepustnice i przegrają softy kompa do ust.fabrycznych.

Dzięki za odpowiedź.

W takim razie zholuje auto do warsztatu, a przy okazji jakie warsztaty w Gdańsku polecacie pod kątem diagnostyki komputerowej? ASO ProMotor? - raz u nich byłem, ale tylko w celach informacyjnych i nie wiem na jakim poziomie świadczą usługi, szczególnie diagnostyczne.

Pozdrawiam,

IH

Jak uwali czujnik położenia wału, przynajmniej u mnie tak było w almerze z 2004 to wyskakuje check. Moje zaczeło palić nie zliczone litry wachy i nie bardzochciało jeżdzić ale palił znakomicie, jak nówka.

U mnie nie było żadnego checka, ale może w kompie jest zapisany jakiś błąd. Moja almera odpala, ale później  jednak zmienia zdanie - jak to kobieta ;\

Błedu nie musisz mieć. Wystarczy n.p. zbyt duża rużnica sinusojdy między sondami, błąd softu wtryskiwaczy. Pokusił bym się też o pomiar ciśnienia paliwa na listwe wtr. Ew.wymiane/podmiane listwy. Ale zacznij od consult

Ok, Consult to podstawa, tylko którą diagnostykę do nissana polecacie w Gdańsku - wartą pieniędzy i solidną!?

---

Po podłączeniu do kompa zero błędów, auto zostało w warsztacie i co ciekawe, przeszło mu i jak na razie brak wcześniejszych objawów. Mechanik powiedział, że auto normalnie mu odpala i jeździł nim na próbę. Dzisiaj jadę po jego odbiór. Dam znać czy wszystko będzie ok, ale myślę, że będzie. Dziwi mnie tylko, że problem zniknął tak samo nagle i niespodziewanie jak się pojawił.

---

Na razie wszystko działa i jeździ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...