Carlos217 Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Witam Jakoś zrobiło się cieplej i postanowiłem w końcu się zabrać za wymianę oliwy w skrzyni biegów... Nasuwają mi się dwa pytania, czy to jest realne do zrobienia w "domowych warunkach" jako, iz w instrukcji napisane jest, iż winien to robić serwis... No i drugie pytanie jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni biegów.... oraz jaki olej zastosować, nie chodzi mi o markę lecz o klasę lepkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoTi18 Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Jeśli masz warunki, żeby dostać się od spodu auta to powinieneś dać radę. Zdejmujesz osłonę z dołu i masz dwa korki: wlewowy i spustowy. W instrukcji zalecają przy każdym odkręcaniu korków wymianę uszczelki pod nimi. Koszt zamiennika (zwykła podkładka) jest nie wielki więc można dla świętego spokoju wymienić. Poziom oleju sprawdzasz przez odkręcenie korka wlewu i włożenia palca olej powinien sięgać pod sam otwór gdy auto stoi na płaskim. Nissan zaleca olej o lepkości 75W85 i klasie API GL-4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.