Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

P12 brak mocy

DABEKNH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wszystkich po długim pobycie na warsztacie odebrałem moją p12 2.2 di 126 po czipie na 156 km. Problemem jest diagnoza słabej mocy w samochodzie do momentu uruchomienia się turbiny samochód jest strasznym mułem lewie co jedzie, przy czym spalania pokazuje na ok 10 l cykl mieszany.

Wymienione w ostatnim czasie były chyba już wszystkie podzespoły :

- sprzęgło wraz zkołem dwumasowym

- sprawdzono wtryski ok

- pompa ok

- wymieniono głowice oraz 10 z 16 zaworów

- cały rozrząd łańcuch

Nie wiem co dalej, komputer nie pokazuje błedu, parametry ogólne w normie już nie mam sił proszę o pomoc

Pozdrawiam

Kolego jakie parametry ma turbo kiedy sie włancza i czy czasem nie słychać syczenia jak wciśniesz gaz mocniej?? Jakie masz ciśnienia paliwa? czy przepływomierz liczy dobrze powietrze?? I tak moge dalej nie wiemy co zrobiłeś prócz tego co wypisałeś

Moja rada jest tylko jedna. Wymontować czipa, doprowadzić auto do stanu używalności, po tym ewentualnie czipować

Kolego jakie parametry ma turbo kiedy sie włancza i czy czasem nie słychać syczenia jak wciśniesz gaz mocniej?? Jakie masz ciśnienia paliwa? czy przepływomierz liczy dobrze powietrze?? I tak moge dalej nie wiemy co zrobiłeś prócz tego co wypisałeś

Syczenie słychać i słychać jak by gdzieś powietrze uciekało ale sprawdzałem intercooler i rury wskazują na to że jest ok.

Co do tych parametrów o które pytasz to nie jestem w stanie odpowiedzieć komputera nie widziałem tylko mechanik który się podpinał twierdzi że wszystko w normie i nie wie jak mi pomóc. Twoje pytanie pewnie było o turbine, jest nowa może ma z 4 miesiące a przez 2 nie jeździła.

• 2 tygodnie później...

Jeśli auto było profesjonalnie czipowane to polecałbym pojechać na chamownię może mapoa się sfastrygowała. Być może rozjechały sie wtryski, dotryski, zatryski i przedtryski.

Dziwne bo w mojej 1,9 ze 120KM po czipowaniu zrobili 150KM. A chyba 2,2 miała na starcie 140KM. Może masz boxa nie chip.

Jeśli motor jest zaczipowany to powinien ciągnąc od dołu do odcinki bez turbo dziury. A ty podajesz takie objawy jagby coś się z zasilaniem popsuło.

Skoro piszesz że pompa jest ok - to grzebałbym w elektronice.

Kolega zatkał wydech z tyłu i co i zgasło :D Już wiem EGR sie zawiesza strasznie bo jak go zdusilo to odzyskał moc na chwile. Teraz pytanie zaślepić czy wymienić na używke :(??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...