Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jak samemu wymienic olej ?

format97
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem co powiedzieć. Nie rożni się to niczym jak w innych samochodach. Jeżeli już to gdzieś robiłeś dasz sobię radę. Zasady są proste:

1. trzeba rozgrzać silnik - ciepły olej lepiej ścieka ;)

2. wjechać na kanał

3. zgasić silnik ;)

4. odkręcić korek wlewu oleju i wyjać bagnet kontrolny - dla lepszego "odpowietrzenia"

5. wejść pod samochód, przygotować sobie jakiś lejek i naczynie na olej, odkecić korek spustowy - uwaga, olej będzie gorący, trzeba to zrobić z wyczuciem i szybko cofnąć rękę z korkiem.

6. po zleniu oleju odkręcić filtr oleju - ręką może nie pójść, warto mieć klucz do filtrów - do kupienia na stacjach benzynowych czy w sklepach motoryzacyjnych za parę złotych. W filtrze będze trochę oleju - uwaga na ciuchy, siebie i to, że olej będzie gorący.

7. jak wszystko zleci, szmatką oczyścić miejsce gdzie się przykręca filtr

8. wziąć nowy filtr i jego uszczelkę nasmarować nowym olejem - bez ceregieli, palcem.

9. wkręcić nowy filtr ręką - do oporu tyle ide dasz radę ale tylko ręką,

10. wkręcić korek spostowy w miskę po uprzednim oczyszczeniu tego miejsca.

11. wlać nowy olej kontrolując poziom aby nie przelać - pamietaj, że w tym momecie filtr jest pusty i trochę oleju się tam dostanie ale nie tyle, żeby znacząco zaważyło to na poziomie widocznym na bagnecie.

12. włożyć bagnet pomiarowy na miejsce

13. uruchomić silnik. Kontrolka ciśnienia oleju może zgasnąć po kilku sekundach od uruchomienia silnika - to normalne układ musi się "napełnić"

14. poczekać chwilę aż olej rozejdzie się po silniku.

15, moża zgasić silnik, odczekać chwilę i sprawdzić poziom na bagnecie. W racie czego dolać oleju.

I to tyle.... :)

Nic dodać nic ująć. Czynność prosta jak futerał na cepy....! Dla niezdecydowanych większym problemem jest wybór oleju, jaki mają zastosować w swym aucie, jak sama czynność wymiany. Na marginesie, by nie przelać, dodać jedynie można, że oleju wchodzi 3,2 do 3,4l.

Edytowane przez TESTER 1956

Jak najbardziej, rada się przyda i czynność nie trudna. Pytanie tylko po co brudzić sobie ręce, szukać kanału, spuszczać olej z którym nie wiadomo co zrobić.(chyba, że ktoś maluje deski do przyczepy). Wymiana oleju w dobrym prywatnym warsztacie to 20-30 zł ( oczywiście swój olej i filtr oleju),  w ASO ok. 50 zł. Ale wybór należy do właściciela pojazdu. :o

Jak najbardziej, rada się przyda i czynność nie trudna. Pytanie tylko po co brudzić sobie ręce, szukać kanału, spuszczać olej z którym nie wiadomo co zrobić.(chyba, że ktoś maluje deski do przyczepy). Wymiana oleju w dobrym prywatnym warsztacie to 20-30 zł ( oczywiście swój olej i filtr oleju),  w ASO ok. 50 zł. Ale wybór należy do właściciela pojazdu. :o

I po prostu dać rodakowi zarobić na chleb...

Dodał bym tylko , nową uszczelkę korka spustowego.

Gość Mateusz_P11_144

Dodał bym tylko , nową uszczelkę korka spustowego.

A po co?

Ja w swoich autach nigdy nie zmieniałem i nigdy nie ciekło i do dziś nie cieknie. :)

1. Dla własnej satysfakcji.

2. Jak coś sam zrobię, to wiem, co mam. Ufam tylko sobie ;P

Ja wymieniam olej sam i trochę się nie zgadzam z tym rozgrzewaniem silnika. To było potrzebne i przydatne kilka lat temu, gdy były inne silniki a oleje gęste. Wtedy tez chyba zalecali przepłukać silnik przed wlaniem nowego oleju.

Dzisiaj, gdy mamy bardzo dobre oleje to, po co go na nowo rozchlapywać po całej komorze silnika skoro wszystko pięknie spłynęło do miski olejowej. Wystarczy odkręcić korek i spokojnie poczekać aż zleci do pojemnika.

o kurka ..... lepiej zdejmij ten wpis z forum..... prawdziwy polak a widać zupełnie bez poszanowania prawa ani środowiska w którym żyje..... to może od razu napisz że wylewasz do rzeki.....

Gość Mateusz_P11_144

Przepraszam bardzo ale ja nie pale papy,śmieci,plastikowych butelek, ani innych ścierw jak niektórzy.
Całą zimę jak jest ostra i poniżej -15 palę węglem a jak na podpałke kapne 50 ml mieszanki oleju z rozpuszczalnikiem to na pewno żaden wróbel nie zdechnie ani nikt raka od tego nie dostanie.Gdyby każdy tak palił to mielibyśmy powietrze jak w Nowej Zelandii
Czyli jak Ty masz deski smołą albo jakimś dacholepem czy abizolem pomalowane to wyrzucasz rozumiem?
Coś się stanie od 50 oleju?
I to i tak tylko wtedy gdy jest bardzo zimno bo normalnie leci na gazie ogrzewanie.
Aha.. Jak juz taka ironia to POLAK piszemy z dużej także Polak a nie polak i nie szukaj dziury w całym.

A co póxniej robicie z tymi 3 - 4 litrami oleju?

Osobiście to mam jeszcze z Matiza zużyty i z kosiarki i z piździka teścia :D

A używam do smarowania łańcucha w pile....

A po co?

Ja w swoich autach nigdy nie zmieniałem i nigdy nie ciekło i do dziś nie cieknie. :)

Zadajesz tak dziwne (by nie użyć innego sformowania)pytanie,że aż ręce opadają.Uszczelka jest elementem jednorazowym i bardzo tanim.Jak wymieniasz wężyk pod wanna i jeszcze do tego zabudowaną , to zostawiasz stare uszczelki? A jak wymienisz olej i jednak nie będzie "trzymała"to co,zabawa ze spuszczaniem od nowa?

Gość Mateusz_P11_144

Nie no rozumiem do czego służą uszczelki ale odpowiedziałem na własnym przykładzie.
Nigdy tego nie wymieniałem i nadal nic mi nie cieknie. W lagunie od nowowści z 98 nie zmienialem ani razu i do 2007 jak lala poszła do żyda nic nie ciekło.
Nie wiedziałem że to jest az takie tanie :)
ale ok,skoro tyle kosztuje to zapobiegawczo można zmieniać :)

• 2 tygodnie później...

Zadajesz tak dziwne (by nie użyć innego sformowania)pytanie,że aż ręce opadają.Uszczelka jest elementem jednorazowym i bardzo tanim.Jak wymieniasz wężyk pod wanna i jeszcze do tego zabudowaną , to zostawiasz stare uszczelki? A jak wymienisz olej i jednak nie będzie "trzymała"to co,zabawa ze spuszczaniem od nowa?

Pod wanną są gumowe a pod korkiem miedziane :devil: Sam wymieniam średnio 2 razy w roku olej i uszczelkę może z raz wymieniłem.

Edytowane przez El_Diablo

• 2 miesiące temu...

Zwłaszcza, że koszt nowej w ASO to około 2 PLN... Tylko trzeba pojechać i kupić. Ale można np. kupić 10 na zapas :).

Koszt nowej w ASO w Łodzi u przyguckich to ok 12 zł, TANIOCHA! 10 na zapas to będzię tak ok 110-130 zł.  ;)

Ale rzeczywiście może lepiej wymieniać. Przy następnej wymianie postaram się o taką uszczelkę. Ciekawe czy można kupić jakiś zamiennik.

Swoją drogą nigdy nie słyszałem żeby poza ASO, taki garażowy wymieniacz oleju mówił coś o uszczelce korka spust. Pierwszy raz taką pozycję zobaczyłem na fakturze z Przyguckich.

Edytowane przez omn

70 groszy sztuka.bodajże w "Bomisie"

Edytowane przez manix

2 PLN w ASO w Szczecinie - ale przy wymianie oleju. Możliwe, że przy zakupie luzem kroją więcej.

No to Przyguccy to zdziercy! Ode mnie zgarniali 12 zeta po wielkich rabatach, przy okresowej wymianie oleju.