Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jak samemu wymienic olej ?

format97
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A co ma się dziać? filtr jakich dziesiątki .

Jak tak lubisz tą markę to kup sobie jeszcze MA7823

:)  ja mam 33-2375 bardzo dobre, ale trzeba umieć serwisować!!

Co do M1-108 to nie filtr jakich dziesiątki -większy ByPass,wzmocniona puszka filtra, grubsza blacha,i włóknina filtrująca .

A dziesiątki to bypass  przymocowana sprężyna,albo brak -żenujące nawet Mann Filter tak ma ,i filtracja przez Papier.

Edytowane przez Edek01

Gość Czeslaw4

Po wkręceniu M1-108 przejechałem już 5500 nic złego się nie dzieje ,nie przecieka ,nie rozerwało go ,kontrolka oleju się nie zapala,mignie tylko przy zapalaniu :)

No sam widzisz, Masz "miganie przy zapalaniu". U mnie żadnego migania nie ma. Z chwilą początku obrotu wału przy zapalaniu, kontrolka gaśnie i nie miga.

Czesław nic nie miga ,napisałem że mignie podczas zapłonu silnika gaśnie :)

Jak by migała podczas jazdy to bym dostał migotania przedsionków................... 

Edwardzie, oto odpowiedż producenta (Mobil1) na pytanie ,kto produkuje dla nich filtry oleju ,kabinowe i powietrza:

es.Mobil 1 Extended Performance, Mobil 1  oil, Mobil oil, and Mobil air and cabin air filters (collectively, the “Mobil Branded Filter”), manufactured by Champion Laboratories, Inc. (“Champion Laboratories”), are warranted to be free from defects in material and workmanship. Any Mobil 1 Extended Performance oil filter proven defective during the engine or equipment manufacturer’s recommended service interval (or up to 15,000 miles of guaranteed protection when combined with fully synthetic motor oils) will be replaced at no charge by Champion Laboratories. Any Mobil 1 oil, Mobil oil, or Mobil air and cabin air filter proven defective during the engine or equipment manufacturer’s recommended service interval will be replaced at no charge by Champion Laboratori 

Tak jak myślałem ,jak to zwykle bywa robi je podwykonawca CHAMPION

Nie widzę żadnej różnicy ,poza sygnaturą  ORI  producenta (1) i kolor by wyrożnić firmę

Coś jak Mahle/Knecht to samo w innych kolorach

Nawet znacznik jest ten sam (y)

Widać różnice w uszczelce za otworami ta duża płaska ,w Championie cienka zwykła guma.

A w M1 -108 czerwona grubsza i wykonana z silikonu , a to jest  różnica!! :)

Co do symboli wybitych na moim jest to-  Y i 3

Edytowane przez Edek01

Oj Edziu ,my obalamy mity ,a ty dalej swoje.

To jest filtr champion do tiidy 1.6 benzyna

CHAMPION F129/606

lub tańszy

CHAMPION F119/606 

PRZYTOCZONY W FILMIKU TO luber/finer

http://www.luberfiner.com/catalog/part-detail.aspx?id=000277173&partno=PH2876

a tu dla mnie wzór

MAHLE ORIGINAL OC 1052 

Co by nie pisać- champion luber,mahle  to wole jakość tego co teraz mam PS 1008  niż made in papierzak china ASO i  nawet Mann 67/1.

A ja dziś postanowiłem, że nie będę kombinował z wyszukiwaniem nie wiadomo jakiego oleju, tylko nabyłem Castrol EDGE 5W30. Auto pojedzie do ASO, gdzie dostanie oryginalny filtr Nissan... I tyle ;).

Ranger masz nerwy ze stali  :devil:

Ja bym rady nie dał no seppuku normalnie bym popełnił  :dribble:

Edytowane przez Edek01

Stosuję od wielu lat w micrze. Jest O.K. zero problemów ,dokładnie ten sam

I ja nie kombinowałem. Olej  Elf Evolution 5W30  900 SXR 4 l ok. 100 zł ( po raz drugi), filtr oleju Knecht OC 218 ok. 20 zł, uszczelka pod korek spustu oleju ok. 7 zł. Wymiana w prywatnym warsztacie( do ASO  Nissana troszkę daleko) 20 zł. Cóż więcej trzeba. Filtr kabinowy i odgrzybianie zrobię na dniach sam. I znowu roczek się pojeździ. :)

Z magnatec były jakieś przeboje ,nie z tym

Nie dać się zwariować .Auto dla mnie ,nie odwrotnie

olej , filtr do micry daję filtrona

auto ma 10 lat i działa jak lala wystarczy że z tiidą dziwaczę

Castrola kupiłem w Auchan ;). Oglądałem wszystkie butelki i zauważyłem, że numery partii zaczynaly się albo od IT albo DE. Wziołem DE ;).

Edziu, Twój związek z Tiidą nie da się ująć w jakiś standardowe ramy ;). To jest zjawisko ;).

No jasne ale interceptor maxa bardziej do mnie przemawia no do domu bym nie wracał :devil:

Zapomniałem Ranger kiedyś z ciekawości patrzyłem ile mój olej kosztuje w Aucham to jeb...cene zasunęli 185zł!

Kiedy normalna cena w sklepach z olejami 112zł !

Edytowane przez Edek01