Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Jak wymienić bębenek, wkład stacyjki? Nie mogę wyjąć kluczyka ze stacyjki.

abazior

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem wyczyścić bębenek stacyjki - bardzo ciężko wychodzi z niej kluczyk.

Pewnie jest jakaś szczelina w którą trzeba wsadzić drut i coś nacisnąć ale nigdzie nie znalazłem instrukcji jak to zrobić w almerze.

Co prawda tytuł tematu jest inny niż treść postu, ale........

Psikaj w bębenek WD40 i przepychaj kluczykiem /czyli,kluczyk wkładaj i wyjmuj/. Zrób to kilka razy. WD40 jest środkiem myjącym i on już sobie znajdzie ujście aby z brudem wypłynąć.

Następnie użyj olejku silikonowego. Olejek tzn. silikon utworzy cieniuteńką warstwę po której kluczyk będzie się pięknie suwał jak i zapadki w wewnątrz.  

Dzięki, masz rację, psikałem WD40 i niestety spowodowało to tylko niewielką poprawę. Ja sobie radzę ale żona nie. Strasznie się wścieka jak musi się z tym szarpać - w rezultacie wścieka się też na mnie.

Chcę wyjąć bębenek. Czy ktoś wie jak to zrobić?

Jeśli jakaś niewielka poprawa jest, to już dobrze - no bo jest.

To spróbuj teraz jednak jakąś strzykaweczką psiknąć jakiejś oliwki. Nie musi już być silikonowa.

• 2 tygodnie później...

ja wymieniałem całą stacyjkę, ale u mnie kluczyk "wylatał" podczas jazdy. miałem taką wersję,że auto myślało,że miałem kluczyk w stacyjce, a mogłem go schować i jechać:D. Po wyjęciu blokada normalnie działała i nie dało się przekręcić.. blokowała się i trzeba się było szarpać.. w jakim stanie masz kluczyki? ja miałem powycierane i za stacyjkę z dwoma kluczykami i wkładką w drzwi płaciłem coś ok 100-150zł. nie pamiętam dokładnie. ale to i tak taniej niż dorobienie jednego kluczyka.. wymiana jest bardzo prosto. jak chcesz żeby było jak oryginalnie to musisz zaopatrzeć się w śruby z ukręcającymi się łebkami (te co jak je przykręcisz to odrywa się łebek na kluczyk i zostaje gładka - bo teraz tak tam jest)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...