Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Zachęta do wymiany oleju w skrzyni biegów

MarkNote
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ten elf o którym piszecie czyli TRANSELF NFJ 75W-80 w specyfikacji na stronce producenta reklamuje się jako GL-4+, czy to aby nie to samo co 4/5 ? Bo przez google nie idzie tego wyszukać bo ignoruje znak '+'.

Jak rozumiem laliście to i nikt nie narzeka ale pro forma uznałem że się dopytam :)

Nie , to nie to samo .Są oleje które spełniają jednocześnie obie normy gl4 i gl5  ale normalnie nie wolno wlewać gl5  tam ,powinien byc gl4. Olej TRANSELF NFJ 75W-80 , jak najbardziej wskazany do twojej skrzyni,  a plus ,to niby wydłuzony okres między wymianami , o ile dobrze pamiętam.

Ok dzięki manix. Jeszcze jedno pytanie, uszczelka taka sama (i korek) jak w misce silnika ? HR16DE z 2006.

Edytowane przez NazgulXL

dzięki pejta.

gwoli formalności, olej wymieniony, weszło 2,6 litra NFJ 75W80. uszczelki już mi się nie chciało zdobywać, zdałem się na serwis i powiedzieli że 'ok', czy partyzantkę odwalili czy faktycznie mieli takową gwintowaną - nie wiem.

co ciekawe mechanik powiedział że olej nie był taki zły, ale że i owszem stary (10 lat, 135kkm) i że dobrze zrobiłem :)

teraz najważniejsze, czy żona doceni poprawę rano jak chwyci przymrozek ;) ?

A co miał powiedzieć mechanik? ;) Ja jak 2 miesiące temu robiłem duży OT w K12 i zazyczylem sobie wymianę, stwierdził że nie ma takiej potrzeby. I w sumie,że jestem sceptycznie nastawiony do tej czynności , w końcu nie wymieniłem

dla mnie ostatecznym impulsem do wymiany były skargi żony na ciężko chodzące biegi wczesnym rankiem jak były przymrozki, po przejechaniu kilku km problem ustępował.

• 2 lata później...

Ja wymieniałem i jest OK. Skrzynia chodzi bardzo płynnie.