marcin.p11 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Witam wszystkich forumowiczow. Zakupiłem Niedawno Navare. Poprzedni właściciel umył samochód wtawił do garazu i po miesiącu czasu już jej nie odpalił. Objawy są następujące: po włożeniu kluczyka i przekręceniu zapalają sie wszystkie kontrolki tak jak trzeba potem gasnie kontrolka od świec zarowych. Jak próbuje zapalić to nie dziejie się nic. Nie słychać rozrusznika nawet kontrolki nie przygasają. Jedynie panel od nawiewu gaśnie i się załącza. Czy to rozrusznik czy immobileiser. Auto zapaliło na pych i jechalo bez problemu. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Sprawdz styki na rozruszniku i przeeod masowy. Na ktoryms z nich nie ma styku. Immo raczej nie , jak stalo sie to po myciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.p11 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Faktycznie może coś w tym być bo rozrusznik jest trochę zaolejony. Gdzieś jest wyciek oleju i jak stoi to ścieka na dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kody Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 immobilaiser odcina m.in pompe paliwa ale nie rozrusznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.p11 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Problem chyba rozwiązany. Rozrusznik wykręcony i idzie do przeglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazzi Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Miałem identyczny przypadek w mojej Primerze, winne wszystkiemu były zanieczyszczone styki przy rozruszniku - zarówno prądowy od akumulatora jak i od stacyjki - przeprowadziłem czyszczenie i jak ręką odjął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.p11 Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Rozrusznik naprawiony. Wszystko działa jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazzi Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Rozrusznik naprawiony. Wszystko działa jak należy. Podaj chociaż przyczynę, przyda się potomnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.p11 Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Było zwarcie w tej cewce, czy jak to tam się nazywa. To ten Element dokręcony do rozrusznika do którego dochodzi prąd z akumulatora. Dodatkowo wymienione szczotki i coś tam jeszcze. Koszt naprawy 100zł + moje wykręcanie i wkręcanie rozrusznika. Dodam że rozrusznik jest przykręcony od tyłu auta przez obudowę skrzyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ankarat Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Napisz jak wyjąłeś rozrusznik - co trzeba było odkręcić i którędy (górą czy dołem)??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Navara2000 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Odkręcać rozrusznik trzeba od dołu, a wyjmować do góry. No chyba że ktoś ma rękę na 6 przegubach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ankarat Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 A czy trzeba coś rozmontowywać do wyjęcia rozrusznika? Np. półośkę? Wydaje mi się na oko, że tam od góry jest za mało miejsca, żeby go wyjąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Navara2000 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) Ja wyjmowałem i montowałem rozrusznik bez demontażu półosi. Wymieniałem łożyska wirnika i elektromagnes bendixa. Przed odkręceniem rozrusznika trzeba zdjąć klemy z akumulatora, przynajmniej "+". Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez Navara2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi