Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

N16 2002 wyświetlacz lcd kilometrów. przerywa, jest niewyraźny

dszywala

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :)

Mam problem z wyświetlaczem w mojej almerze. Od jakiegoś czasu lcd'ek  w liczniku (od przebiegu/godziny) zaczął przerywać i stał się niewyraźny. Pomagało dociśnięcie szybki albo stuknięcie, niestety sposób ten przestał przynosić już rezultat.

Przeszukałem cały internet i wszystkie fora, znalazłem że przyczyną często są zimne luty. Wyciągnąłem licznik,  zdjąłem tylna klapkę i poprawiłem luty zaznaczone na zdjęciu. Niestety efektu żadnego..

Czy wie ktoś czy jest szansa na naprawę tego? Szukać dalej zimnego lutu czy może przyczyną jest  poprostu uszkodzony fizycznie wyświetlacz i nie ma szans na naprawę?

z góry dzięki za pomoc bo wkurza mnie to nieziemsko...

pozdrowienia

post-39600-0-90444100-1396816359_thumb.jpg

Ja obstawiam jednak w dalszym ciągu "zimny lut". Poprostu szukaj dalej, obejrzyj pod lupą dokładnie pozostałe luty i sprawdź czy któryś nie wygląda podejrzanie. Przerabiałem identyczny problem tylko, że w Renault VelSatis z wyświetlaczem klimatyzacji

Ja obstawiam jednak w dalszym ciągu "zimny lut". Poprostu szukaj dalej, obejrzyj pod lupą dokładnie pozostałe luty i sprawdź czy któryś nie wygląda podejrzanie. Przerabiałem identyczny problem tylko, że w Renault VelSatis z wyświetlaczem klimatyzacji

Ciężka sprawa. Wszystkie luty w okolicach wyświetlacza sprawdzone i przelutowane. Rozbebeszyłem cały licznik, zdjąłem blat, wskazówki tak że została mi sama płytka z elektroniką, przejrzałem jeszcze raz poprawiłem dla pewności ale efektu niestety nie ma żadnego..  Możliwe że uszkodzony jest sam wyświetlacz lub  jakiś rezystor w płytce?

Póki co sprawa więc nie wyjaśniona. Mam  zamiar kupić licznik od anglika i przełożyć wyświetlacz, ale sam nie wiem czy jest sens.

pozdro

Darek.

Miałem podobny problem, ale nie szukałem odpowiedzi w internecie - więc nie wiem, które luty poprawiłeś. U siebie po prostu poprawiłem wszystkie luty łączące nózki wyświetlacza z płytką i to pomogło - dwa lata już śmigam i dalej wszystko świeci jak nowe ;) Czy też poprawiałeś te luty? wszystkie?

W moim przypadku poprzedni właściciel praktykował technikę typu: walnę od góry - to załapie i będzie świeciło :D I faktycznie, czasem na chwile pomagało, jak go uderzyć z góry w deskę nad licznikiem.

Sprawdz może jeszcze wtyczki, nie pamiętam jak ona wygląda, ale może dognij blaszki, popraw styki - być może to tylko błachy problem z brakiem masy - przykładowo?

P.S. Dopiero po napisaniu posta zauważyłem, że przecież wkleiłeś fotę. Sorka, taki dzień dzisiaj...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...