lion.02 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Witam.Mam pytanie dotyczące uszczekek pod pokrywą zaworów w silniku 2.4 terrano. Nie znalazłem żadnej podpowiedzi na forum. Czy uszczelkę trzeba smarować jakimś silikonem, stara którą zdjąłem była smarowana jakimś białym oraz uszczelki półksiężyce. Czy ten półksiężyc patrząc od tyłu silnika jest tylko wciskany, ewentualnie przyklejony na silikon?Wymieniłem na nowe ale własnie od tyłu tryska mi olejem.Bedę bardzo wdzięczny za podpowiedź.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haczepsu Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 można kupić specjalną uszczelkę silikonową i najlepiej posmaruj tym uszczelkę skręć i wtedy będzie pewne . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lion.02 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Dzięki za podpowiedź. Dręczy mnie jeszcze ten półksiężyc z tyłu silnika, on tylko ma być wciśnięt i przyklejony? Dzięki haczepsu. Uszczelki posmarowane, dokręcone i w końcu jest sucho wokół pokrywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrastorun Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Nowej uszczelki i tych półksiężyców nie smaruj niczym.Nie ma prawa lecieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lion.02 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Nie ma prawa a o dziwo smarkało z tylnego półksiężyca, sam nie wierzyłem w to dlatego napisałem na forum. Poprzedni posiadacz auta robił tak samo, bo się odrapałem silikonu przy zmianie i założyłem uszczelki bez smarowania. A tu zonk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Piotr dobrze pisze , silikonu używają partacze ma byc nowa uszczelka odpowiednio dokręcona i ma być Cieszę się że ktoś to za mnie napisał !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 a czołówkę "Słonecznego patrolu" pamiętacie ? silikon odpowiednio ubrany jest fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lion.02 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Jak zapytałem to nikt nie odpowiedział zeby nie smarfować, jak zrobiłem to krytyka. No ale czego się spodziewać po partaczu... Nie ma sensu teraz jej zrywać ale na zaś będę wiedział, ze musi być bez silikonu. Może to też kwestia producenta uszczelek, co polecacie pewnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) ma być skutecznie po prostu, są uszczelki i ...uszczelki, może być podgięta sama pokrywa i najlepsza uszczelka nic ci nie da twoje auto, ty robisz i ty masz być zadowolony co do klasycznych silikonów wysokotemperaturowych mając do wyboru czerwony, niebieski i czarny zawsze najrozsądniej wybrać ten ostatni ... mniej rzuca się w oczy, no chyba że nie ma wyboru a czas goni poza tym uszczelki są raczej jednorazowe więc wiadomo że chce się jak najlepiej zrobić za pierwszym podejściem bo każda poprawka kosztuje ... zaradność i skuteczność przede wszystkim, kolego "exitus acta probat" ... jak mówili starożytni Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez lemmy69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thespian Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 dobrze prawi... sztuka sztuką... ale często jest tak że uszczelka nowa... i się poci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrastorun Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Firma "Elring" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebano79 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Witam, odświeżę temat. Mam kupiony zestaw uszczelek Elring'a ale nie mogę znaleźć momentu dokręcenia pokrywy zaworów oraz kolejności dokręcania śrub. Będę wdzięczny za te informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiang33 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 (edytowane) 10-11 Nm. Wartości dla 2.7 tdi ale dla 2.4 pewnie będzie to samo. Pokrywę dokręcaj od środka na krzyż, później przód i tył. Edytowane 15 Stycznia 2018 przez damiang33 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebano79 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Czyli podobnie jak we froci. Ok, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi