Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jak wymienić żarówki w tylnych lampach ?

skaktus
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak w pytaniu - podejrzewam że należy zdjąć lampę. Dziś odkręciłem 2 śruby a lampa dalej siedzi twardo tak jak siedziała.

Jakieś wskazówki ?

A może tak jak w TIIDZIE? Tutaj trzeba odkręcić 2 śruby od środka bagażnika a później z zewnątrz uchwycić klosz i delikatnie ruszając ciągnąć. Na pewno wokoło klosza jest uszczelka, która się "zassała" i nie chce puścić, na pewno są też spinki, które się wysuwają tylko delikatnie żeby nie urwać. Pierwszy raz zdejmowałem klosz 1 godz. i tak nie dałem rady, a teraz to 5 min.i po robocie :wave:

Witaj.

Juke. Instrukcja obsługi.

8-28 Przeglądy i czynności wykonywane samodzielnie.

Tylna lampa zespolona.

Aby wymienić żarówki w tylnej lampie zespolonej:

1. Odkręć śruby i podnieś do góry tylną lampę zespoloną,
    aby ją poluzować, a następnie ostrożnie podważ ją odpowiednim narzędziem.
  2. Wymień żarówki.
  3. Zamontuj lampę w kolejności odwrotnej do demontażu.

Dziś walczyłem z lampą ostro po odkręceniu omawianych śrub i niestety siedzi twardo i się nie rusza. Poczekam aż będzie nieco cieplej, może uszczelka / klej zmięknie.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc !

Aby się nie męczyć z odkręcaniem i pasowaniem lampy do blach co spalona żarówka .

Warto wymienić wszystkie żarówki w tyle na Vision Plus ja tak zrobiłem bo fabryczne Osramy się szybko przepalały.

A moją TIIDE mam już 3 lata i spaliła mi się tylko 1 żarówka. Z tymi żarówkami to chyba jak teraz z autami jak się wydarzy to dobrze a jak nie to porażka.

A tak, że zapytam ktoś wybiera się na piknik majowy??? :wave:

Nie przepalające żarówki to nie wina instalacji bo elektryk mi sprawdzał napięcie ,i przepięcia takie tam .

Notabene ten sam elektryk powiedział mi o tych wzmocnionych żarówkach Vision Plus.

Wina jest gównianych żarówek które są tak produkowane 2 lata i koniec.

• Upvote 1

Dzięki za info. Jutro zrobię test i sprawdzę czy się uda. Nawet nie wiem jakie żarówki są w Żuku :) Podejżewam że W21W i W21/5W (po wyglądnie) ale uciąc sobie głowy nie dam.

Tu link do strony firmy Osram z dokładną specyfikacją żarówek

do dowolnego typu pojazdu, w tym do Juka:

<<http://am-application.osram.info/publish/index_en.html>>.

Edytowane przez Dzuker