mppole Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Witajcie, Jestem tu nowy i przyznam, że do tej chwili nie myślałem o patrolu. Ale wybieram się z rodziną i dziećmi na długą podróż po Europie z dużą przyczepą kempingową i potrzebuję samochodu, który łatwo pociągnie prawie 2-tonową przyczepę i nie popsuje się podczas takiej wycieczki na dystansie 10 tys. km. Aż do tej pory myślałem o Mitsubishi Pajero, jednak jak się okazuje one są mocna zawodne, więc szukam alternatywy. Chodzi o auto w dieslu i automacie, np. takie z 2002 http://otomoto.pl/nissan-patrol-automat-C32840962.html Co się może dziać z takim samochodem podczas takiego wyjazdu? Duże jest ryzyko, ze coś padnie? Poczytałem forum zanim napisałem. Znalazłem np., że modele z przed 2003r. mają jakieś problemy z silnikami? Że na dłuższych dystansach z przyczepą silniki się przegrzewają? Że na asfalcie nie można załączać 4x4 (np. w pajero trzeba akurat jak się ciągnie przyczepę). Czy łatwo takie auto będzie sprzedać po powrocie? Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gpls Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 tylko LC100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek22 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Przegrzewają się silniki 2.8. Silnik 3.0 z kolei się zaciera i nie ma znaczenia z którego rocznika podobno wszystkie tak maja. Może trafić się jakiś w którym silnik sprawny nie zacierający się , ale ja bym nie ryzykował kupując Patrola z tym silnikiem na tak długą podróż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 A może by tak zastanowić się nad Mercedesem Vito? W zależności od napędu, to one mogą ciągnąć przyczepy z hamulcem do 2,5t. Prócz tego, sylwetka Vito już zmniejsza opory powietrza przyczepy, a tego Patrol Ci nie zagwarantuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NUREK MAV Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Przegrzewają się silniki 2.8. Silnik 3.0 z kolei się zaciera i nie ma znaczenia z którego rocznika podobno wszystkie tak maja. Może trafić się jakiś w którym silnik sprawny nie zacierający się , ale ja bym nie ryzykował kupując Patrola z tym silnikiem na tak długą podróż jak czytam takie wypowiedzi to po drugiej stronie widzę ślepca co mówi widziałem... Pierd.sz chłopie jak potłuczony... @mppole poszukaj w sieci więcej opinii np; rajdy 4x4 tam masz więcej wiedzy z której będziesz mógł skorzystać i wyciągnąć wnioski ... Posiadam 2.8 i tylko raz mi się zgrzał zimą w lodzie jak się wyciągałem windą. Byłem ... itp itd ,ale jak się dba o auto to dasz radę ... Prócz tego, sylwetka Vito już zmniejsza opory powietrza przyczepy, a tego Patrol Ci nie zagwarantuje. Czy przedmówca chociaż wie jak wygląda patrol ??!! - amatorka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 jak czytam takie wypowiedzi to po drugiej stronie widzę ślepca co mówi widziałem... Pierd.sz chłopie jak potłuczony... @mppole poszukaj w sieci więcej opinii np; rajdy 4x4 tam masz więcej wiedzy z której będziesz mógł skorzystać i wyciągnąć wnioski ... Posiadam 2.8 i tylko raz mi się zgrzał zimą w lodzie jak się wyciągałem windą. Byłem ... itp itd ,ale jak się dba o auto to dasz radę ... Czy przedmówca chociaż wie jak wygląda patrol ??!! - amatorka ... Widzę kolego, że żadna wypowiedź tutaj Ci nie pasuje i nie jesteś z niej zadowolony i nawet śmiało powiem, że szukasz "czegoś - o czym wiesz lepiej sam", a Twoje niektóre słowa pomimo iż mają kropki, to dokładnie o tym świadczą.. Jesteśmy tu po to, aby coś sobie wzajemnie podpowiedzieć lub doradzić, zasugerować, a nie obrażać /nawet słowami z kropkami/. Wiem jak wygląda patrol /a jeżeli już, to nawet mogę pooglądać ponownie zdjęcia wszelkich roczników/. Z wypowiedzi Twojej wynika jasno, iż chcesz zjeździć Europę w raz z przyczepą. Piszesz również, iż chcesz ten samochód zaraz sprzedać po wojażach /chyba że źle zrozumiałem lub to odebrałem/. Jeżdżąc tyle kilometrów, to zasugerowałem np. Vito, jako również to że - nazwijmy to komfort wewnętrzny w tym samochodzie na tak długie trasy i np. jeśli jeszcze mamy pociechy w młodym wieku, lub jeśli tak duża przyczepa, to np. jedziesz w dwie rodziny. Wiem, że z Vito już nie tak łatwo i prosto jeździć po większych wzniesieniach, terenach górzystych /ale o nich nie wspominałeś itd., tym bardziej mieć jeszcze na haku 2t /. A już w ogóle nie wyobrażam sobie wypraw z tak dużą "cepką" w dzikie bezdroża i to nawet gdy holownikiem będzie Patrol. Jestem również karawaningowcem od nastu...lat i wiem co mówię. Jeśli lubisz długie "wypady" - bardzo długie /jak wspomniałeś/, to zaproponuję Kampera w raz z rowerami, zmieściłby się w kosztach to co przyczepa + Patrol. Oczywiście uwzględniając w obu przypadkach rocznik, wyposażenie i stan techniczny. Lecz przypuszczam, iż w tym przypadku - mając na myśli karawaning, nie muszę wspominać aż tak zaciekle o roczniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NUREK MAV Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Piszę tak bo ludzie piszą pierdoły i to dość mocne, nie będę tu elaboratów pisał tylko wspomnę ,że przed wypisywaniem pierdół poszperajcie troszkę w temacie,a później piszcie. - tyczy się również silników w patrolu jak i opływowości patrola w drodze :-) Proszę również o czytanie ze zrozumieniem - Ja nic nie chcę .... to @mppole chce :-) " A już w ogóle nie wyobrażam sobie wypraw z tak dużą "cepką" w dzikie bezdroża i to nawet gdy holownikiem będzie Patrol. Jestem również karawaningowcem od nastu...lat i wiem co mówię. " Pozdrawiam i uczcie się :-) oraz wyobrażajcie sobie niewyobrażalne :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 No to my już między sobą wszystko wyjaśniliśmy i więcej pytań-odpowiedzi nie mam. Nie o takiej podróży myślałem a Ty również nie wspominałeś o jakie wojaże konkretnie chodzi. A i tytuł tematu też o tym nie mówi. Również nie o takiej przyczepie /czyli towarowej/ myślałem, lecz o tradycyjnym kempingu /niskie zawieszenie i jej długość/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek22 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) jak czytam takie wypowiedzi to po drugiej stronie widzę ślepca co mówi widziałem... Pierd.sz chłopie jak potłuczony... Dla twojej informacji NUREK MAV sam kiedyś chciałem kupić Patrola i nie pisz że pierd... tu jak potłuczony ponieważ przed zakupem poszukiwałem bardzo dużo informacji na temat Patrola i silników w nim, montowanych. Dlatego dzwoniłem po różnych serwisach warsztatach 4x4 i czytałem to forum o wadach i zaletach tego samochodu . Największą jego wada jest to że w 99% padają silniki pisze 99% ponieważ wiem że zawsze jest 1% procent który pięknie działa. Po twoich postach widać że jesteś tym 1% którym silnik działa bez problemowo .mppole chce kupić auto do wycieczek po Europie i do ciągnięcia przyczep czyli jest w grupie podwyższonego ryzyka . Nawet Ty napisałeś że jak wyciągałeś duży ciężar to Ci się samochód trochę zagrzał a to chyba właśnie nie oto chodzi żeby gdzieś w połowie Europy tak się stało wręcz przeciwnie samochód ma być bezawaryjny przez całą podróż a Patrol w takich warunkach w jakich będzie używał go mppole nie może tego zapełnić. Jednocześnie chcę zaznaczyć że nie skreślam całkowicie Patrola i nadal uważam że jest to wspaniały samochód , ale niesie za sobą duże niebezpieczeństwo w tak długiej i trudnej dla niego wyprawie Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez jasiek22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NUREK MAV Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Panie Kolego niezawodne auta o których piszesz to tylko nowe i to też bym nie był pewien lub tylko w erze :-) Ja i reszta moich znajomych nie mieści się w tym procencie bo jeżdżą tymi autami i nie narzekają ,nawet im się nie psują silniki bym dodał . Nie można tak generalizować ,że zawsze się popsuje - każde auto może odmówić posłuszeństwa !! Czy pojedziesz taczką czy patrolem to zawsze może się coś popsuć i nie masz na to żadnego wpływu bo od tego są Prawa Marfiego :-) Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez NUREK MAV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Napiszę krótko - porządny olej i porządny płyn chłodniczy. Minimalizujemy wtedy ryzyko zatarcia i przegrzania. Wymiana płynu chłodniczego co dwa lata i oleju co 10kkm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkaspaw Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Tak apropo vito to może i się nie zepsuje w co wątpię ale napewno zardzewieje i kolega może wrucić z podruży bez np.podłogi że o progach czy klapie bagażnika nie wspomnę bo bez tego wruci na pewno Bo Mercedes to nie Mercedes tylko smelcedes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Tak apropo vito to może i się nie zepsuje w co wątpię ale napewno zardzewieje i kolega może wrucić z podruży bez np.podłogi że o progach czy klapie bagażnika nie wspomnę bo bez tego wruci na pewno Bo Mercedes to nie Mercedes tylko smelcedes Brałem inne aspekty pod uwagę z pierwszego postu; -wakacje; -dzieci; -przyczepa 2t; -europa i 10 tyś kilometrów; -więc również przy takiej ilości km nie brałem pod uwagę takiej podróży jak na filmikach; -sprzedaż auta zaraz po powrocie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz_P11_144 Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Kolega NUREK MAV zostanie zaraz ukarany ostrzeżeniem i banem na 24 godziny. Tu się wypowiadamy a nie obrażamy nawzajem.Prosze to wziąść pod uwage i bardziej przemyślać swoje wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NUREK MAV Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Ostrzeżenie i bana mam ... za przyjęte do wiadomości. :-P ... zapoznałem się i nie widzę podstaw - reg. Obrażają ci którzy piszą pierdoły zasłyszane lub wielokrotnie powtarzane . Za klepanie bzdur ,kłamstw ,... MOD powinien banować... to tyle .. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek22 Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Mam wrażenie NUMEREK MAV że pracujesz w Nissanie ,albo przynajmniej masz jakiś procent za nadmierne chwalenie tej marki. Forum jest po to , aby pisać o problemach z jakimi możemy się spotkać w danym modelu , aby przyszły użytkownik miał świadomość jego wad i zalet. Po przeczytaniu forum zawsze można zaakceptować te wady i kupić dany model. Jeszcze raz gratuluje że Twój Patrolek chodzi jak zegarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NUREK MAV Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 (edytowane) no nie znowu ... jak jest dobre to czemu nie,każdy Żyd swój towar chwali :-P , właśnie kula w moście mi poszła :-) .... Jak by ktoś chciał wiedzieć co w danej marce "piszczy" to by najpierw poszukał w zagadnieniach ,a później zadawał konkretne pytania .... Ludzie po prostu są leniami , którym nie chce się znaleźć informacji zawartych na tym forum,a najłatwiej jest zadać pytanie ,a później czepianie się o głupotę :-):-P.... P.S . Jeszcze raz gratuluje że Twój Patrolek chodzi jak zegarek Dzięki :-) ,ale żeby taki był , to trzeba było trochę zadbać i popracować przy nim ... Narka Pany :-) Edytowane 13 Maja 2014 przez NUREK MAV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi