efej1 Opublikowano 5 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 kn masz sie dobrze że Dina masz tak blisko,i fachowa obsługa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kn Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Nie łapię aluzji Dino Nie muszę pojeździć na beznynie aby "wracało" wskazanie benzyny na wskaźniku. Tankuje tylko LPG efej1: aż tak super blisko nie - jakieś 170 km, z drugiej strony nie aż tak daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Nie łapię aluzji Dino chodzi o to, że większość zajeżdża pompy paliwa, bo bak od PB pusty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Bywa i tak ale to musi być naprawdę sucho ,,a tak na prawdę to na lato można by się wyzbyć zasilania pb start z 25 st .. ale widzę że zalewa okrutnie napompowany reduktor po nocce lub też zimny gaz tak że może jakaś korekta -30% dała by radę .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kn Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Tym bardziej jak jest 30 st. na zewnątrz :-) Ten silnik szybciej się nagrzewa niż sr20, może też wpływ ma ciasne pomieszczenie. W między czasie staram się osiągnąć sensowne spalanie podczas przejazdów do pracy (Gda <-> Gdy), ale się nie udaje :-) Dino, wiadomo może coś o OBD? Fabryczne AFR wskazuje 9,2 - 11,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 ile połyka??? temat OBD zadany AFR przy jakiej jeździe?? a korekty jak wyglądają teraz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kn Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Poprzednie tankowanie to tak optymistycznie licząc wyszło 19l LPG (53l litry starczyły na 275km), przy jeździe takie normalnej, bez szaleństw - podobnie jeżdżąc na benie wychodziło 14l Dzisiejsze tankowanie to wyszło 16,8l, ale się starałem bardziej ale nie aż tak drastycznie, wyłączałem klimkę jak się dało... wg. mojej oceny to taką jazdą beny było jakieś 13l. Wskazanie spalania z kompa to 12l AFR przy jeździe spokojnej na niższych obrotach, ale nie wiem na ile można wierzyć temu wskazaniu z fabrycznych sond. Co do korekt to muszę się najpierw nauczyć co mam odczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 10 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 no to nie jest źle, jak dla mnie, mój połyka 21-22L w miescie, nie wiem jak to Ci wskazuje AFR, bo w CL jak nei wywala checka, to ECU dąży do 14.7 w OL to było by inaczej, ale jak stroiłem to miał około 12, tylko ja mam krótki pas startowy w lesie :D jak kupisz fejsa to daj znać połączymy się TV i ustawię Ci dokładniej korektę temp podobnie jak u siebie zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kn Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Nie pisałem, że jest źle - tylko że staram się ogarnąć sensowne spalanie Tylko moje przejazdy to tak bardziej trasa mimo że w mieście. Z 25km odcinka to te 5km to takie "prawdziwe" miasto. W najbliższych tygodniach będę badał jak wygląda spalanko na "prawdziwej" trasie Fejsa już mam i się łączyłem softem Optimy i wygląda na to, że działa. Nie miałem czasu dokładniej zerknąć. Nie rozumiem na czym polega korekta temp, ale chętnie W sumie jestem ciekaw czy TV dobrze się zachowuje podczas jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 10 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 podeślij scriny jak wygladają wejdź w zakładkę koreka temperatury tam jest wstępnie zrobiona, ale przy tych temp może być potrzeba aby jeszcze zminusować tak miałem u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kn Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Zrobiłem screenshota z ustawień korekty temperatury, w załączniku. Jakieś jeszcze podrzucić? Bo porobiłem troche więcej screenów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 10 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 To wszadz resztę chętnie zobaczę to Optimkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kn Opublikowano 13 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Takie udało mi się strzelić. Niestety nie mam "głównego" okienka Odnośnie wskazania paliwa to znalazłem takie coś w serwisówce : W tych wskazaniach uwzględniane są:● informacja "poziom paliwa zmierzony wzbiorniku",● Informacja o "zużytym paliwie" jest przekazywanaprzez komputer wtrysku przez sieć multipleksową.poziom paliwa zmierzony w zbiorniku nie odpowiadawięc dokładnie poziomowi wyświetlanemu na tablicywskaźników.Cechy szczególne napełniania● Przy wyłączeniu zapłonu, poziom paliwa w zbiornikujest zmierzony i zapamiętany.● Po włączeniu zapłonu, (jeżeli zapłon zostałwyłączony na mniej niż 12 sekund), poziom jestponownie mierzony i porównywany.● jeżeli różnica jest większa od 4 l, tablica wskaźnikówstwierdza, że paliwo zostało dolane i korygujewskazania na wyświetlaczu.Przypadki szczególne:● jeżeli tablica wskaźników wykrywa zwiększeniepoziomu paliwa (mniejsze od 20 l) bez wyłączeniazapłonu, tablica wskaźników nie stwierdza dolaniapaliwa i nie koryguje wskazań na wyświetlaczu,● jeżeli tablica wskaźników wykrywa zwiększeniepoziomu paliwa (większe od 20 l) bez wyłączeniazapłonu, tablica wskaźników stwierdza, że paliwozostało dolane i koryguje wskazania nawyświetlaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 a tak na pierwszy rzut oka to mix staga i techa ...podobno sie sprawia .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kn Opublikowano 27 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 No i zszedłem ze spalaniem do 13.9 w dojazdach do pracy :-) ale to już tak się starając mocniej ;-) Małe podsumowanie po 6000 km. 1. do zbiornika lpg wchodzi 46 litrów 2. spalanie tak średnio wychodzi 15-16l / 100 km - jeżdżone po mieście lub autostrada przy 150 km/h 3. jednak mógłby być większy zasięg 4. reduktor wyrabia bez problemu, ładnie do końca obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 ad1. jak coś możena podgiąć ad2. to niexle chyba przy tych gabarytach i silniku ad3. patrz ad1. bo wiekszy raczej nei wejdzie ad4. Roman jest OK jak widac :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kn Opublikowano 28 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 ad1. ano miękne w tym temacie jadąc szybciej po .de to tankowanie co 1,5h ad2. uważam że super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 no to gitt , że jest OK, z pływakiem można coś wykombinować, ale i tak chyba wchodzi więcej niż ksiązkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kn Opublikowano 8 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Wchodzi równo 80% - 46,7 / 58 Do tej akcji trzeba zdemontować WZ, co nie? Dodatkowe pytanie: Jak było parę dni temu chłodno rano - około 2 stopnie w plusie i uruchamiałem zimne auto to praktycznie od razu po zapaleniu zachciało mu się przerzucać na gaz i przerzucił. Tyle że silnik zaczął nierówno pracować i będąc na biegu dusił się i zgasł. Wtedy odpaliłem ponownie i też chciał na gaz wrzucać ale przerzuciłem go na benzynkę. Po rozgrzaniu silnika dałem go z powrotem na gaz i było ok. W następnych dniach już tak się nie powtórzyło ale było cieplej na dworzu 6-10 stopni i normalnie zaczął przerzucać na gaz dopiero po przejechaniu jakiegoś dystansu. Które ustawienie w Optimie opatrzeć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 korekta po temperaturze, odpalasz silnik jak jest zimno i w tej zakładce podnosisz mnożnik, aż będzie OK, no niestety nie da się tego ustawić w lecie na cacy, możesz też podnieść trochę temperaturę przełaczania, bo chyba jest 25st do akcji z pojemnością tzreba zdemontować WZW i pływak podginasz robiąc większe ugięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 zima jest zima warto pamiętać o opatuleniu węży Wodnych bo to sporo daje w realu ,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kn Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 I mały Up: Po około 11 kkm bezproblemowej jazdy na LPG wymieniłem profilaktycznie filtry gazowe bo zdarzało się na różnych dziwnych stacjach tankować. Nie wyglądały na zbyt zawalone. Temp. przełączania gazu 25 stopni. U mnie wychodzi tak po 1,9 km przy temperaturze 0 stopni. Jazda raczej z górki. Dino, zachowałem sposób w jaki zawijasz FFL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 czyli auto jeździ no to się ciesze no a zawijanie FFL to podstawa bo to zawsze +10 respektu na dzielni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Bo taki srebrny to każdy sprzedaje a taki fajny czarny włochaty to tylko Dino ma .... hahahha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kn Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 No dokładnie, respekt na dzielni +10 , akurat miałem też taką ładną włochatą taśmę A auto jeździ - na jesieni ogarnąłem ostatecznie skrzynkę i jest git. Trochę ogólnie to trwało ale już się trochę polubiliśmy, na początku byłem sceptyczny do reno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi