Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Pytanie o silnik i olej ...

Sertic

Rekomendowane odpowiedzi

Bradzo Przepraszam ,że pytam o takie sprawy , ale jestem nowicjuszem co do tej marki i modelu auta Kupiłem Primerę P12 z 2002 roku silnik 2.2  93 KW i nie mam zielonego pojęcia jaki to motor cdi czy dti Autko zakupiłem od Kobiety który wiedziała tylko co ja , nie mam nigdzie ozanczeń jaki to Diesel ? i jeszcze takie pytanie czy olej który chce na dniach wymienić to olej specyjalny do Pompowtrysków ??? i jaki najlepszy (nie znam jaki jest obecnie olej w aucie !? i czy ten mój silnik ma turbinę ??? wiem wiem Pytania jak dziecko z przedszkola ale to mój pierwszy Diesel i nie chce coś zrobić nie tak Może mi ktoś pomóc , doradzić z góry dziękuje

Gość Mateusz_P11_144

A więc tak.
Ani nie cdi,dti a

A więc tak.
Jeśli bym zmieniany na pełny syntetyk to tylko 5W40.
Jesli nie wiesz jaki był to ja bym zastosował płukanie czyli kupujesz 10W40,zmieniasz po 2 tys zlewasz i zalewasz znów nowym 10W40 i tak już zmieniasz co 10 tys.

Tak masz turbinę którą trzeba rozgrzewać i chłodzić.
Nigdy nie można katowac zimnego diesela,ani gasic go zaraz po jeździe. MUSI CHWILKĘ POCHODZIC NA WOLNYCH!!!

A po KW to wynika że masz 2.2 DCi

Co do olejów to wszystko masz tu:
http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/1778-jakie-oleje-i-p%C5%82yny-eksploatacyjne-do-primer/

Silnik 2,2 93Kw to jest Di jest to silnik nissana. Olej jak zapytasz w dobrym sklepie to sprawdzą w programach. Ja osobiście śmigam na Castrolu pół syntetyk. turbo jak napisał kolega

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...