Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wloty na masce - "wentylacja" komory silnika

Bydle
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wyglada sprawa - takie wloty powietrze na masce a deszcz/myjnia itd.??

Mial ktos doswiadczenie z takimi ? Bo jak wiadomo piecyki u nas ladnie grzeja i zastanawiam sie jak upuscic troche tej temperatury spod maski.

12%20-%20Show%20Side%20Angle.jpg

10%20-%20Show.jpg

Edytowane przez Bydle

Ja mam wloty i jak dotąd żadnych problemów choć zastanawiałem się nad tym samym problemem przed zakupem. Generalnie jest spoko ale myjnia ręczna żadne tam szczoty. W czasie deszczu nie ma problemu tylko żeby była osłona na filtr.w czasie jazdy jest pod maską b gorąco wiec niewielkie ilości wody wyparuja szybciej niż wleca. Ja garazuje auto wiec dłużej pod chmurką w deszczu nigdy nie stało

przerost formy nad trescia w seryjnym Z, chyba ze dla wygladu

Po przygodach z ostatnim autem gdzie przez wyoskie temperatury pod silnikiem mi sie burdel zrobil wole zapobiec temu wczesniej - no chyba ze tylko u mnie sie tak grzeje piecyk. Troche zalatuje F&F ale nie mam innego pomyslu na zbicie temp pod maska.

Edytowane przez Bydle

Pytanie jak długo seryjny Z pozostanie seryjnym Z w rękach pasjonatow jakimi bez wątpienia jesteśmy :)

Na pewno nadmiar ciepła wloty odprowadza.

Mi styl F&F się podoba (nie ukrywam ze od tego filmu zaczęły się na dobre moje zainteresowania tuningiem) wiec dając carbonowa maske z wlotami upieklem 2 pieczenie na 1 ogniu :)

Ja polecam ale jeśli nie jesteście fanami tego stylu to odpusccie

Jak według Ciebie podniesiona maska o centymetr na zawiasie to niespasowanie to jestem w szoku ^^

Niespasowanie to z linia błotnika, zderzaka :D tak w gwoli ścisłości :)

Btw ja tak miałem i przyznam że daje rade, cyrkulacja pod maską wtedy jest odpowiednia :)

I wole dać spacery niż rzeźbić ori maskę i ją ciąć

A wedlug Ciebie podniesiona maska wyglada ladnie/naturalnie? Dla mnie wyglada to niechlujnie jak brak spasowania. Nparwde bardzo mi sie to nie podoba.

Bez ciecia i rzezbienia nie ma zabawy ;]

Ide ostatnio do auta przede mną idzie ojciec z synem mijają moje auto syn do ojca- "tata patrz jaki fajny",ojciec na to "teraz to one są już bardzo tanie"  :)

Ale do polatania na torze lub inne warjactwa szybkie skuteczne i tanie rozwiązanie.

Edytowane przez jakub350

• 2 tygodnie później...

trzeba zacząć od tego czy masz stożki czy puchy.

w przypadku stożków to trochę strach, że będziesz zasysał wodę, niektórzy mówią, że stożki mają przepuszczalność kartki papieru i nie przepuszczą wody ... ale wymontuj stożek i wsadź pod kran, przelewa się przez niego jak przez durszlak.

jak masz puchy to dodatkowe wentylowanie maski będzie miało ograniczony skutek, i taj zassane jest powietrze zimne a temperatura przechodzi przez rozgrzany plastik puszek.

można kupić fajne maski karbonowe ze skrzelami ale to kosztuje już spore pieniądze w sieci są oferty ~7-10k pln

kiedyś widziałem ofertę (chyba na wet na tym forum) od gościa który sprzedawał taką maskę z 4k - co jest już bardziej osiągalne z perspektywy mojej kieszeni.

Tak właśnie przez zbyt nisko zamontowany stożek załatwiłem motor. Wjechałem w dość głęboka kałuże silnik przez stożek zassał  wodę trzy korby wygięte a czwarta zrobiła dziure w bloku.

Wyloty na masce czy spacery stosuje się po to by zmniejszyć ciepło pod maską, głownie chodzi o chłodzenie silnika a nie dostarczenie mu zimniejszego powietrza do dolotu, żeby do seryjnej puszki zimne szło to najlepiej wstawić taki wlot na przednim zderzaku ala Mines...

Jak śmigamy na torze to zetka ma tendencje do przegrzewania oleju i wody, poprawiona wentylacja sprzyja zmniejszeniu temperatury oby cieczy

• Upvote 1