Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Stuki z przodu

michalf2709
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem tu nowy, szukałem odpowiedzi na forum ale nie udało mi się nic konkretnego znaleźć, więc do rzeczy.

Od kilku miesięcy stuka mi coś w przednim zawieszeniu. Stukanie występuje w chwili wjechania w większą dziurę, poprzeczną nierówność, na "leżącego policjanta", studzienkę itp. Mechanik nie ma już pojęcia co to może być, na szarpakach wszystko ok. W maju 2013 roku wymienione amorki, sprężyny, wahacze, niedawno wymieniany sworzeń i przegub, nawet śruby które trzymają dolny wahacz. Po 9 tys. km wahacze miały luz więc na gwarancji zostały wymienione i dalej jest to samo. Stuknięcie jest zazwyczaj przy większym skoku zawieszenia. Czy ktoś miał podobny przypadek i może mi pomóc.

Tak, było wymieniane, wszystkie elementy gumowe również. No chyba że się już zużyło i należałoby wymienić ponownie.

Edytowane przez michalf2709

Właśnie sworzeń też wymieniałem. Stukanie słychać jakby u góry, ale wiadomo że takie odgłosy czasami się niosą z całkiem innego miejsca. Macie jeszcze jakieś podejrzenia co to może być.

Ja mam ponad 30 punktów, które można sprawdzić. :dribble:

Podaj, przedstawie je mechanikowi może metodą prób i błędów dojdzie co to jest  :lol:

Gość bartek9108

A ja powiem coś innego. Drążki + końcówki sprawdź sobie na diagnostyce. Jak będą drzeć, to one.

Miałem to samo, wszystko zdrowe, ktoś mi podsunął pomysł, że drążki kierownicze. Na lewarku było ok, ale jako że wszystko musi być tip top sprawdziłem i na szarpaku drżały. Były sprawne i jeszcze rok jeździły, ale wkurzające pukanie było przynajmniej zlokalizowane. Z czasem coraz mocniej i częściej było je słychać aż złapały za duży luz od strony maglownicy. A też każdy obstawiał łożysko albo poduszkę.

Gość mirekg9

Podaj, przedstawie je mechanikowi może metodą prób i błędów dojdzie co to jest  :lol:

Chciałeś? Więc proszę uprzejmie, tylko się nie przestrasz, bo jest tego troszkę................

Tutaj masz jeszcze parę punktów gdzie może pukać w przednim zawieszeniu lub "przenoszenie" pukania, które zebrałem z forum.

-amortyzator;

-brak odboi przy amortyzatorze;

-łożysko amortyzatora;

-mocowanie górne amortyzatora;

-pęknięta sprężyna;

-wybita-uszkodzona poduszka sprężyny;

-gumy stabilizatora;

-łączniki pionowe stabilizatora;

-tuleje wahacza;

-oderwana obejma na tylnej tulei wahacza;

-sworzeń wahacza;

-drążek kierowniczy;

-końcówka drążka;

-nie z kontrowana nakrętka na drążku kierowniczym przy końcówce drążka;

-osłona termiczna nad tłumikiem;

-krzyżak-kostka kolumny kierowniczej;

-przeguby;

-luzy na listwie maglownicy;

-maglownica;

-klocki hamulcowe;

-luźny zacisk;

-poluzowane śruby zacisku, prowadnic lub jarzma;

-luz na łożysku koła;

-łożysko zwrotnicy;

-niedokręcone koło;

-wyrobione-rozkalibrowane otwory w feldze /przykręcanie śrub/

-kamień pomiędzy felgą a kołpakiem;

-obudowa filtra powietrza;

-odkręcona/pęknięta półka akumulatora;

-luźny, niedokręcony akumulator;

-luzy na zamku klapy-maski silnika lub zamka;

-luzy na zawiasach klapy-maski silnika /nity/;

-luźny klakson;

-ogranicznik drzwiowy;

-głośniczek „syczek” na bocznym słupku;

-poduszka silnika obijająca się o belkę zawieszenia „sanki”

Dzięki za cenne informację, myślę, że część rzeczy będę mógł wyeliminować na początku, a pozostałe dokładnie sprawdzę i może coś się uda zaradzić. Szczególnie zwrócę uwagę na te drążki, bo też mi to chodziło po głowie. Dam znać niebawem co udało się ustalić i naprawić.

może klucz pod maską zostawiłeś, i gdzieś sobie skacze...  :dribble:

Niestety nie :D Cieszyłbym się gdyby tak było.

Gość mirekg9

Przeczytałem o tym kluczu i też mi coś wpadło do głowy /tak było u mnie/ nie pukało, ale zauważyłem po pewnym czasie i również po wymianie amorków, iż mechanikowi wpadła nakrętka od ich przykręcenia  za gniazdo w kierunku podszybia-grodzi i nie mógł jej znaleźć. Wkręcił drugą a ta po pewnym czasie gdzieś się wynurzyła i ją zobaczyłem.

Ty nie pisałeś czy pukanie było przed, czy po wymianie amorków, więc tak tylko wspomniałem.

Przeczytałem o tym kluczu i też mi coś wpadło do głowy /tak było u mnie/ nie pukało, ale zauważyłem po pewnym czasie i również po wymianie amorków, iż mechanikowi wpadła nakrętka od ich przykręcenia  za gniazdo w kierunku podszybia-grodzi i nie mógł jej znaleźć. Wkręcił drugą a ta po pewnym czasie gdzieś się wynurzyła i ją zobaczyłem.

Ty nie pisałeś czy pukanie było przed, czy po wymianie amorków, więc tak tylko wspomniałem.

Dobra uwaga. Faktycznie stukanie zaczęło się po wymianie amarków, aczkolwiek powoli się to nasilało.

Właśnie problem w tym że wahacze były wymieniane, pierwszy raz w maju 2013, potem w listopadzie (na gwarancji po 9 tys. km miały luzy) bo stukało i poprawy brak.

Mam to samo. Dokładnie tak jak opisujesz. Prze lewym kole jakby z przodu, bardziej u góry. I to takie trochę jakby skrzypiało, pukało trochę. Tak mi ciężko to opisać.  Cholera wie. Czasami słychać na równej drodze jak szarpnie autem...Byłem u mechanika i zero luzów. Niedawno też parę rzeczy wymieniłem, końcówki drążków, gumy stabilizatora, łożysko...Mój fachowiec rozkłada ręce :P Nie wiem czy nie pojechać na diagnostykę...Jak się uda Tobie znaleźć to daj znać. 

A no im wolniej na coś najadę to bardziej słychać. I nie jest to regularne. Raz jest, raz nie. Może być, że to nie jakiś element zawieszenia ? 

Edytowane przez ArriS

Mam to samo. Dokładnie tak jak opisujesz. Prze lewym kole jakby z przodu, bardziej u góry. I to takie trochę jakby skrzypiało, pukało trochę. Tak mi ciężko to opisać.  Cholera wie. Czasami słychać na równej drodze jak szarpnie autem...Byłem u mechanika i zero luzów. Niedawno też parę rzeczy wymieniłem, końcówki drążków, gumy stabilizatora, łożysko...Mój fachowiec rozkłada ręce :P Nie wiem czy nie pojechać na diagnostykę...Jak się uda Tobie znaleźć to daj znać. 

Dokładnie te same objawy, w weekend odstawiam autko na tydzień do warsztatu więc mam nadzieję, że to będzie kres stukania. Ja byłem na diagnostyce, brak luzów, brak stuków :D Jak już będę wiedział co to, to dam znać.

Ja jadę właśnie zaraz na diagnostykę jeszcze. 

EDIT. Byłem na diagnostyce i dowiedziałem się tyle, cytuję "Pan ma zdrowe zawieszenie". Krew zalewa. Słyszę coś, luzów zero, nic nie widać...ani mechanik, ani diagnosta. Chyba trzeba ściągać wszystko...

I jak ? Znalazłeś jakieś rozwiązanie problemu ? 

Edytowane przez ArriS

Ja jadę właśnie zaraz na diagnostykę jeszcze. 

EDIT. Byłem na diagnostyce i dowiedziałem się tyle, cytuję "Pan ma zdrowe zawieszenie". Krew zalewa. Słyszę coś, luzów zero, nic nie widać...ani mechanik, ani diagnosta. Chyba trzeba ściągać wszystko...

I jak ? Znalazłeś jakieś rozwiązanie problemu ? 

Został samochód w warsztacie, duże prawdopodobieństwo że łożysko amortyzatora.

Został samochód w warsztacie, duże prawdopodobieństwo że łożysko amortyzatora.

Czyli jak pisałem łożyska zwrotnicy czyli stara bolączka P10 i P11 .