Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nakładki na pedały

Michalmiko
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jedna odpowiedź z Krakowa:

Fabrycznie wszystkie wersje maja gumowe nakładki.

Nie do końca się z tym zgadzam...

----

Mucka38 Bardzo Ci dziękuję za zainteresowanie i że chciało Ci się zadzwonić i załatwić temat. Bardzo jestem Ci wdzięczny :)

Mucka,dowiadywałeś się w Dąbrowie? :D

No popatrz,ja mam rzut beretem, a Tobie z Myszkowa po drodze było :D

Muszę kiedyś do nich podskoczyć i zagadać :D

Michalmiko,taka jest cena zestawu z akcesorii.Więc ta stówa od Mucka...muszę też zapytać :D

A nie masz zamiaru przypadkiem być w Dąbrowie? :D

Panowie , dokładnie stowka wychodzi za komplet :-) Na tą chwilę mają nawet na stanie , więc nie trzeba czekać jeśli ktoś podjedzie osobiście . JACKO 29 - moja żona jest codziennie w Dąbrowie :-D , a ja też czasami tam jestem , ale większość czasu tułam się po kraju :-D

Ja mam mieć sprowadzone na środę i chyba wtedy też wysłane :D Dziwne jest to, że Kraków i Dąbrowa są w jednej sieci - PGD - Japan Motors i każdy pisze co innego - Kraków, że to jest wyposażenie akcesoryjne i ŻADEN Qashqai nie jest w to wyposażony (zwykłe gumowe) - to jest nieprawda, natomiast Dąbrowa - że występowały w QQ Tekna oraz Longue (nie słyszałem o takim, może chodziło o +2), ale nie występowały jako akcesoria (to jest już większa prawda).

Trochę nabrałem dystansu do ASO w Krakowie, bo coś mi się wydaje, że chcieli mnie "naciągnąć", choć bardzo lubiłem ten serwis.

Jak mamy być tak drobiazgowi, to dokładnie 103,89zł za komplet :D Uważam to za cenę bardzo okazyjną.

Zapytałem...do nowej wersji ponoć nie pasują :thumbsdown:

Ja mam mieć sprowadzone na środę i chyba wtedy też wysłane :D Dziwne jest to, że Kraków i Dąbrowa są w jednej sieci - PGD - Japan Motors i każdy pisze co innego - Kraków, że to jest wyposażenie akcesoryjne i ŻADEN Qashqai nie jest w to wyposażony (zwykłe gumowe) - to jest nieprawda, natomiast Dąbrowa - że występowały w QQ Tekna oraz Longue (nie słyszałem o takim, może chodziło o +2), ale nie występowały jako akcesoria (to jest już większa prawda).

Trochę nabrałem dystansu do ASO w Krakowie, bo coś mi się wydaje, że chcieli mnie "naciągnąć", choć bardzo lubiłem ten serwis.

Jak mamy być tak drobiazgowi, to dokładnie 103,89zł za komplet :D Uważam to za cenę bardzo okazyjną.

występowały tez w i-way w standardzie. Lounge to była opcja przy pierwszej wersji qq i bodajże po fl zamieniona.

Jacko, tego typu nakładek jest cała masa na aliexpress w cenie około 30 dolarów. Osobiście też nad tym myślałem, ale są dwie kwestie, a nawet trzy:
-Trzeba wiercić otwory (gwarancja?)
-Bezpieczeństwo - nie wiadomo jakiej jakości jest guma, jak zachowuje się w różnych temperaturach, jak z mokrym obuwiem, wiadomo jak to się może skończyć.

-Ewentualna wypłata z AC

Po przeanalizowaniu powyższych, powiedziałem sobie: albo oryginał, albo zostaje to co jest. Wybór należy do Ciebie :)

A tak po za tym te co przesłałeś, to ze zdjęć wynika, że są do automatu (jak się nie mylę do hamulca ręcznego zaciąganego nogą - jak by to nie brzmiało :D ).

Edytowane przez Michalmiko

No właśnie ...to wiercenie... z drugiej strony jestem ciekaw,czy faktycznie pedały...sic! różnią się w starszych i nowych modelach?

Może by tak zmierzyć szerokość i długość?

Jeżeli jesteś w stanie poczekać aż przyjdą mi nowe nakładki, to zmierzę dokładnie swoje. Prawdopodobnie w czwartek powinienem już je mieć :) Boję się trochę ściągać ze sprzęgła / hamulca bo są w średnim stanie i mogą mi pęknąć przy ponownym montażu, a tak to nie będą mi potrzebne :)

Jaaasne że poczekam :D

i tak nic nie grzebię przy aucie i na ogródku ....bo pociąłem palce krajzegą :D

Dostałem info, że dziś wysyłają nakładki :jump:

Jaaasne że poczekam :D

i tak nic nie grzebię przy aucie i na ogródku ....bo pociąłem palce krajzegą :D

O kurde :/ Coś poważnego?

... z takim uśmiechem o tym by nie mówił !?

Edytowane przez nowy 2011

Nieeeznasz mnie :D

Dwa szwy na wskazujacym i dwa na kciuku to nie tragedia,bywało gorzej :D

w sobotę sąsiadka(piguła) fastrygi zdejmie i ok! :D

Edytowane przez JACKO29

:D

Dwa szwy na wskazujacym i dwa na kciuku to nie tragedia,bywało gorzej :D

:D

Pewnie że tragedii nie ma , jakby nogę urwało ,albo rękę ...... :devil:

Kurde chłopie , ostrożnie , palce to nie mleczaki ,nie odrastają jak ogon jaszczurce  :warning:

Z tymi nakładkami to nie przesadzacie ,że nie będzie odszkodowania w razie "W" jak będą nieoryginalne ?

Jacko, dużo zdrowia, ale masz szczęście. Wiem co ten sprzęt potrafi zrobić. Nie ma żartów.

Z tymi nakładkami to nie przesadzacie ,że nie będzie odszkodowania w razie "W" jak będą nieoryginalne ?

Nigdy nie wiadomo, różnie się słyszy, szczególnie jak chodzi o wypłatę odszkodowania... Do wymiarów opon się potrafią przyczepić, to do nakładek też mogą. W końcu ma to poniekąd wpływ na bezpieczeństwo.

JACKO29

Współczuję !

...może jednak " na wesoło" to  mniej boli ? ;)

Życzę szybkiej rehabilitacji !

Edytowane przez nowy 2011

Więc tak, miałem dziś dostać te nakładki i dostałem :)
01858d96f42f31e1.jpg

Różnice jakie rzuciły mi się w oczy, to na pedale gazu odlew jest ścięty (w oryginale jest równy kwadrat):

2dce3318f6e20d88.jpg

Demontaż pedału gazu jest bardzo prosty. Należy odczepić plastik w górnej części, aby zaczep się "otworzył", następnie wyciągnąć pedał z otwartego już zaczepu, a na koniec wysunąć dolną część metalowego stelaża z plastikowego elementu (w kierunku tunelu środkowego). Montaż nowego w odwrotnej kolejności. To na tyle prostego montażu...
Z nakładkami na hamulec i sprzęgło jest gorzej. Nie wiem jak Wy montowaliście, ale ja od dołu, i śrubokrętem próbowałem wyciągać górny "języczek" na nakładce. Trochę przez to owy języczek się uszkodził, ale nie jest źle. Zaczynałem od hamulca, później przeszedłem do sprzęgła z którym poszło mi już znacznie lepiej i mniej języczek został uszkodzony :)

Podsumowując jestem baaaaardzo zadowolony. Wygląda to na prawdę fajnie, a stare nakładki już miejscami w narożnikach się przetarły do gołej blachy (auto ma 100tys.).

Jeszcze jak obiecałem wymiary blachy na pedale hamulca / sprzęgła:
Wysokość: 65mm

szerokość: górą -  50,4mm ; dołem - 32,5mm
Na pedale gazu nie ma nakładki. Jest to cała część wymienna. Do tej pory byłem przekonany, że na starym jest gumowa nakładka, ale on jest cały z plastiku.

Przed:
b9382e4043a22e34.jpg

Po:
26ee5c34c542a74f.jpg

Mucka38 jeszcze raz publicznie bardzo Ci dziękuję za załatwienie tych nakładek :jump:

Edytowane przez Michalmiko

Bardzo się cieszę ze mogłem pomóc :-D :-D , i fajnie widziec jak Ciebie cieszą te nakladki :-)

Efekt jest na prawdę super :D

Michalmiko,pedał gazu z tego co rozumie masz ścięty górą?

Jest to cały element. Po demontażu zostaje tylko metalowa rurka od modułu., którą wkładasz do tego pedału na dole i na klik u góry. Nie wiem, czy o to pytałeś?

No nie za bardzo.chodzi mi o to jak kształt ma stopka gazu w Twojej Kaśce.Bo u mnie jest długa na ok.100mm,lewy bok(od str.hamulca)jest równy ,prosty,prawy natomiast rozszerza się idąc od dołu ku górze na odcinku ok 70mm,i to jest najszersze miejsce stopki ,ma wymiar ok 45mm,a później jest ostro scinana w lewo.

-------

I         I

I           I

I            I  

I           I

I          I

I         I

I____I

Coś na kształt tego.:D