Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

nie mały problem z kontrolką

Spawes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie :)

jestem posiadaczem nissana almery 2.0d n15 1998r

problem polega na tym ze czasami po przekreceniu kluczyka w pozycje zaplon  nie swieci mi sie kontrolka check engine i niestety wtedy nie odpali samochodu a na kontrolke trzeba łaskawie czekać (czasami nawet do 5 minut) co jest baardzo denerwujace i niebezpieczne bo samochod potrafi zgasnac (brak kontrolki i czekanie na ulicy). czasami kontrolka zaswieca sie odrazu bez problemu a czasami trzeba czekac i czekac. Podczas jazdy potrafi zgasnac ale mniejszy problem jak jest na biegu- wtedy wystarczy cofnac kluczyk i znowu przekrecic wtedy kontrolka sie pojawia i samochod jedzie dalej

co może być tego przeyczyną ? nie wiem już sam co robić ;/

na dodatek obrotomierz tak jakby dostawal prąd niewiadomo skąd bo nawet na zgaszonym silniku a przekreconym zaplonie potrafi sb skakac wskazowka (czesto zamyka licznik ;D)

proszę o pomoc !

odnajdź sobie pod maską przekaźnik ECCs generalnie przeczyśc wszystkie nóżki  od przekażników ew wymień taki sam z innym mniej istotnym

Ew zrób fotkę puszki z bezpiecznikami i przekażnikami możesz mieć 2 różne powiem ci co i jak jeśli się nie mylę usterkę można naprawić za 10 zł

Mam zdjęcia jak byś mógł podać email bo pisze z tel bo komputer mi się spalił

Ok udało mi się wysłać zdjęcia tylko to widzę pod maską możesz mi powiedzieć który to przekaznik ?

post-77450-0-41614900-1399909222_thumb.jpg

post-77450-0-78950100-1399909271_thumb.jpg

post-77450-0-58273700-1399909292_thumb.jpg

post-77450-0-47801900-1399909314_thumb.jpg

post-77450-0-34984700-1399909337_thumb.jpg

post-77450-0-24610600-1399909361_thumb.jpg

Niestety nie znalazłem pomysłu ale 5 fotka od lewej gdzie masz te 2 niebieskie i 3 brązowe zrób tak że wyciąg jeden przekkręć stacyjną zobacz czy check sie swieci

i analogicznie zrób z innymi zobacz czy zasilanie checka () i innych też z gasło

bo to auto nie posiada jako takiego kompa wiec check tam raczej nie występuje o jaką kontrolkę ci Chodzi

ponad to jest jeszcze przekaźnik przy pod szybiu obsługujący świece żarowe i chyba zaworek elektryczny na pompie paliwa i to bym ew obstawiał

Możesz potestować co i jak działa jak coś po odłączasz

Mówie jedynie z doskoku bo Diselka to zawsze omijałem szerokim łukiem ale Kuzyn ma taki silnik w P10 i troszkę sie interesowałem bo miał straszne przejścia .

kolego był też taki problem w n16,że robiła się przerwa w wiązce biegnącej pod chłodnicą. więc jeśli nie pomoże czyszczenie i sprawdzenie przekaźników to zobacz czy do nich dochodzi napięcie gdy check nie świeci. jak nie to myślę,że nie łączy jakiś kabel w tej wiązce. miernik w rękę i zabawa z tym ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...