gitarzysta Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Witajcie klubowicze, Posiadam Almerę n16 2001 rok na silniku QG18DE( 157000 km przebiegu) i od pewnego dręczy mnie CHECK ENGINE o błędzie P0171. Dodatkowo zdarza się, że mam problem z ruszeniem gdy silnik jest zimny. Silnik trzyma obroty ale wygląda to tak jakby nie miał mocy. W momencie próby zasprzęglenia na 1 - wszym biegu obroty zjeżdżają bardzo nisko i auto " nie ma siły " się ruszyć. Po ok 30 sekundach sytuacja się stabilizuje i dopiero można spokojnie wyruszyć w podróż. W ramach tego problemu wymieniłem sondę lambdę przed "katem" na oryginalną BOSCHowską, została sprawdzona przepływka, wszelkie lewe powietrze jest również mało prawdopodobne. Nie wiem co robić. Błąd najczęściej pojawia się w trasie podczas dłużej jazdy. Po podłączeniu do ELMa udało mi się odczytać takie parametry w momencie wystąpienia błędu: Error Codes P0171 System to Lean Obciążenie silnika: 21,56% Prędkość: 82 km\h RPM: 2950 Temperatura cieczy chłodzącej 84 st. Long term fuel % trim Bank (LTFT1) 38.28% Short term fuel % trim Bank (STFT1) 8.59% Fuel system status FSS closed loop: using O2 sensor for fuel mix Nie wiem czy to by mogło mieć jakieś znaczenie ale mniej więcej równo z pojawieniem się problemu zaczęły samoczynnie regulować mi się światła mijania, tzn góra dół kilka razy bez absolutnie mojego udziału. Sprawdzałem przełącznik wysokości świateł ale tam nie tkwi problem bo wszystko w nim jest z nim ok. Proszę o ratunek i z góry dzięki za wszelkie sugestie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukaniopl Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Może sondę lambda trzeba wymienić. Odłącz, silnik wejdzie w tryb awaryjny, ale zobaczysz czy się poprawi. Ewentualnie pojechać na analizę spali, aby potwierdzili poprawność wskazań sondy. Dalej to może być dziura w dolocie, albo zepsuta przeplywka. Jak masz ELM zobacz ile powietrza przepływa na wolnych obrotach 2500 obr-10g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.