Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Demontaż plastików w kabinie p12 sedan

clint
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów.Ostatnio przytrafiła mi sie nie miła przygoda , standardowo po ulewach zebrała mi sie woda w tylnych drzwiach!zapomniałem ja upuścic,dośc duzo jej tam miałem(na bierząco udrozniam odpływy ale czasem sie przydka!).Na skutek tego przelała mi sie przez uszczelki  do wnetrza kabiny, zalewając prawą podłogę z tyłu i przodu pod siedzeniem.Moje pytanie brzmi zdejmował ktos plastiki w swoich primerkach?te od podłogi boczne na progach przytrzymujące dywan,boje sie je uszkodzić bo pewnie na zatrzaskach są!Jak ktos ma patent jak je bezpiecznie zdejmował to bardzo proszę,bo szkoda metodą prób i błedów.Szykuje się wielkie suszenie :rolleyes2: Pozdrawiam.

wstaw suszare do srodka i odpal na kilka - kilkanascie godzin i to raczej szybko bo bedzie walic stechlizna .... nie zerwiesz przeciez calej wykladziny w aucie ....

Z suszarą mam właśnie zamiar działać,ale chciałem najpierw podnieść wykładzinkę,bo to tylko pod przednim siedzeniem i tył,przetrzeć dokładnie i suszyć,choć moze byc z tym duzo zabawy! :rolleyes2: Miałem juz tą przyjemność jak mi się woda wylała jak jezdziłem puntem.,jutro właśnie działam z suszeniem.Zobaczę jak coś to troche odchylę wykładzinkę  zapodam suszarę w otwór i niech chula :D .

olej odchylanie czegokolwiek bo pozniej nie wiadomo jak sie to zachowa- material jak wysuszysz :)

• 2 tygodnie później...

Cześć rozbierałem ostatnio przy okazji montowania nowych pasów. Działają one jedynie na zasadzie zatrzasków mocniejsze szarpnięcie i wyskakują. Należy uważać na montowanie słupka - montować tak by plastik dolny był pod odpowiednim kontem z kolejną częścią.

• 2 tygodnie później...

Witam,więc tak zdemontowałem słupek boczny plastiki z progów tył i przód, siedzenie odkręciłem,pas bezpieczeństwa żeby wykładzinka puściła,podniosłem wykładzinkę podłoga mokra nie była ,wszystko wpiła pianka izolacyjna jak nacisnołem to wody dosyc było;).To wszystko po podpierałem kołeczkami drewnianymi żeby była cyrkulacja i tak sobie zostawiłem na tydzień bo mi sie nie spieszyło i tak jeżdziłem.Wyschło elegancko.Z demontażem nie było najmniejszych problemów tak jak kolega maraz44 wspomniał.Jestem bardzo mile zaskoczony elegancko się zdejmują nic nie peka itd.łatwiutki demontaz i montaż.Podłoga tez fajnie zabezpieczona fabrycznie jak kuknołem także plus dla fabryki :nissan2::) .

udało się zdemontować ?

Przy okazji demontażu plastyków zapytam, którędy woda może dostać sie do tylnego prawego słupka w hatchbacku, jak wyciaga sie pas to od góry jest mokry, myślałem, że puszcza gdzieś przy tej gumie/ węzu osłaniajacym kable do tylnej klapy, ale tam wyglada na szczelne, nie mam pomysłu którędy, może któryś z kolegów miał taki przypadek.

Witam!Napewno jakimis otworami technologicznymi gdzie jest ich pełno oraz przez uszczelki,na pierwszy rzut oka wszystko wydawac się może że niema którędy a jednak!Jest całkiem możliwe jak napisałeś że może gdzieś przy tej gumie dostawać się,bo możesz nie widzieć a może to być mała strużka co systematycznie przepływa i robi swoje!Sprwadz dobrze uszczelki od klapy jak podnosisz,tamtędy tez spokojnie może woda przepływać dostawać się za plastiki spływać na dół i pas jest mokry!Również przez uszczelki od szyby patrząc po budowie klapy.Musisz wszystko w obrebie gdzie zbiera się woda przepatrzyć:klapę, bagażnik,lampę sprawdz drzwi też może gdzies na tyl pod plastik podlewać,ciężka sprawa ,trzeba mozolnie przepatrzyć autko.Masz tu linka potrzytaj sobie.Powodzonka.

http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/skad-ta-woda/ldblc

Gość mirekg9

W Tino też zadał kiedyś kolega podobne pytanie. Pas miał mokry i z otworu pasa /plastikowa osłona/ na tylnym słupku też czasami sączyła się woda.

W końcu kolega ustalił - częściowo pękł wężyk spryskiwaczy tylnej szyby. Na szybę płyn leciał ale leciał również jakimiś rantami wewnątrz i spływał po pasie. Mało tego, to po zdjęciu wykładziny bocznej w bagażniku, to stwierdził iż nadkole już dostaje "rudą" - i to wszystko od małego - cienkiego wężyka.

• 2 tygodnie później...

Cenna sugestia też tak może być u kolegi wedrowca.

i to byl dobry trop, co prawda to nie był wężyk ale jakims cudem ułamał się jeden wąż od spryskiwacza tylnej szyby ( czuję w tym rękę młodego podeczas mycia auta), i spryskiwacz nie wył uszczelniony do karoserii, silikon załatwił sprawę.