Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana kolektorow wydechowych

Bydle
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Sluchajcie czy przy wymianie kolektorow wydechowych faktycznie trzeba podnosic silnik do gory, wywalic pol zawieszenia i rozpinac uklad kierowniczy?

Ja sie tego nie podejmowalem bo nie mam podnosnika a dostep tylko od dolu jak dla mnie tam jest ale nie sadzilem ze trzeba az tyle rozebrac i niewiem czy faktycznie tyle pracy czy tym czy mozna to bylo zrobic latwiejsza metoda...

No troszkę jest... Dlatego warto odrazu porządny kolektor wrzucić a nie chińczyka :D

na długich plus strojenie 20km/15-20nm, natomiast zapowiadali na hr'erze PPE, że 30 ale liczyć na 20 i będzie git :)

Krókie stillena u mnie w DE dały 9KM a przejście na długie SGM + 2KM ale dowaliły jeszcze 16Nm ponad to co dodawały stilleny...

Tutaj to co dał mi Stillen:

1149504_713483972001705_291300051_o.jpg

Edytowane przez Coobcio

Kolektory siadly w koncu na aucie ale nie jestem zadowolony puki co i sa problemy. Pierwszy to taki ze przwod paliwowy prawie lezy na kolektorze - a odkladnie to doslownie 5mm luzu jest miedzy przewodem a kolektorem i cos trzeba z tym zrobic.
Drugi to taki ze trzeba bylo zrzucic zawieszenie cale, rozpiac przekladnie kierownicza i podniesc silnik - niestety po zlozeniu przy skrecaniu w prawo czuc na kierownicy takie chujowe  lekkie drganie - w pewnym zakresie skretu kierownicy wrecz nawet mozna to uslyszec - bardzo nieprzyjemne uczucie - takie jak by byla gdzie starta zebatka i slizgala sie...nie mam pojecia co to moze byc.
Trzeci to zle nakrecona nakretka na srube - nie chciala sie odkrecic, szla ciezko az w koncu przy koncowce sie uj***la szpilka - szpilke juz wyjolem na wzor i musz kupic nowa wraz z nakretka a wyszlo to przypadkiem bo myslalem ze te wibracje to moze dlatego ze opony zostaly przelozone lewa na prawa i ktora jest wyzabkowana - oczywiscie po przelozeniu be zmian.

Ma ktos z was pomysl od czego moga byc takie mikrowibracje na kierownocy? Podobno tuleja jedna na przekladni tez nadaje sie do regeneracji ale czy to mozliwe zeby ona przenosila takie wibracje i tylko przy skrecie w jedna strone?

Chinczyk panie obija sie o pręt od ukladu kierowniczego... ps. Byli zchamowac auto przed i po zmianie kolektorow

No moje kolektory to raczej nie sa chinczyki akurat :

http://www.csr-tuning.ch/Niss/350Z%2099tuning%20&%20Autozubeh%C3%B6r%20autotuning%20autoteile09/Faecherkruemmer%20Edelstahl%20Nissan%20350Z%20FK010.html

przynajmniej nie przypominaja tych chinskich gowien ale sprawdze czy gdzie nie wadzi o prety

Edytowane przez Bydle

normalnie to koła, ale ze zdarzyło ci sie to po wymianie kolektorów to szukałbym błędu w zamocowaniu tego co rozkręcaliście

Już CI napisałem co się dzieje, kolektor wydechowy lewy obija ci się o układ kierowniczy...

Musisz zdemontować lewy kolektor i go przerobić tak by się nie obijał...

Ok dziekuje Coobcio - dzisiaj wieczorem jade do garazu obbadac dokladnie temat i w takim razie bedzie potrzebna przerobka. A w razie czego gdybym Ci wyslal go to za odpowiednia oplata jestes w stanie go przerobic?

Nasze forumowe kompendium wiedzy - Coobcio nie mylil sie - podczas skretu w prawo silnik przechyla sie w lewo i opiera sie o pret ukladu kierowniczego - zamawiam bandaz 1mm i zobacze moze uda sie tak owinac zeby nie obcieral :) swoja droga dzwiek jest za***isty i fajnie sie wkreca na oborty - otwory w kolektorze sa prawie 2 razy wieksze niz w oem wiec naprawde warto wypierdzielic te seryjne.

Edytowane przez Bydle

Fabryczne kolektory są bardzo slbabe... już niebawem mam nadIeje że kolejna slbasc tych silnikow odkryje jaka jes kolektor ssacy przepustnica i dolot :D

Najprostszym, najtańszym rozwiązaniem grzejącego się dolotu (a grzeje się strasznie) jest owinięcie go kocem termo-aktwnym, takim jaki jest w apteczkach samochodowych. Jedna ze stron koca ma odbijać ciepło :)
Miałem tak u siebie, zrobiłem to na tor, jak cały dzień upalałem Zetkę przy temp zewnętrznej 25 stopni. Dolot miał o wiele niższą temperaturę niż przed tym zabiegiem.