Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] ALMERA :) Welcome in new live :P

SSparrow
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wam ponownie :)

Nie wiem czy to kogoś zainteresuje, ale chciałem się podzielić ostatnimi wydarzeniami z moją almerą (w innym temacie nociłem się z zamiarem sprzedaży...). JEDNAK, zostawiam ją na pewno, byłem dziś na rowerku u polecanego blacharza/lakiernika (naprawdę... jak widzę co on robi to naprawdę mogę mu zaufać). Więc tak:

1) Lampy do spawania zaczepów

2) Zderzak do spawania zaczepów

3) Prostowanie błotnika nad kołem od strony kierowcy (nie będe kupował używanego, nawet w zasadzie nie widać aż takiej szkody)

4) Pasowanie całego przodu aby wyglądał dobrze

http://screenshu.com/static/uploads/temporary/2r/lk/j6/yt6lu3.jpg

http://screenshu.com/static/uploads/temporary/jx/lg/93/ki5em0.jpg

http://screenshu.com/static/uploads/temporary/u3/sk/w9/asn0bf.jpg

http://screenshu.com/static/uploads/temporary/il/xp/ft/fykc04.jpg

/// Za te rzeczy bierze razem 200/300zł

5) Muszę dowieźć mu jeszcze pas przedni, wyhaczyłem na allegro, żeby mi wspawał bo jak powiedział, to trzyma się na słowo honoru... i jak to oglądałem, no naprawdę tak jest. Poniżej wstawiam fotki. -> 100zł

6) Próg strona pasażera (nie lakierowane, zabezpieczone i baranek) -> 200zł

7) Pomniejsze dziurki z tyłu auta które powstały jak we mnie wjechała babka -> 100zł

8) Pompa wspomagania -> 100

Ale ogólnie powiedział że nie jest źle. Zapytałem się o poduszki powietrzne, bo jeżeli miał z przodu wypadek... to ciekawe co z poduchami. Odpowiedział że samochód miał z przodu wypadek, ale to nie był duży żeby poduszki miały się otworzyć itp. Więc nawet się ucieszyłem, teraz tego tysiaka będę musiał wsadzić, ale będę wiedział czym jeżdżę.

Jak go zrobię, to wrzucę foto :)

Pozdro! :)

Edytowane przez SSparrow

Z niecierpliwością czekamy. ;) Błotnik od pasażera tez już był kiedyś malowany/

Edytowane przez buladag

Hem? Od strony pasażera nie :) Od strony kierowcy był wymieniany, sądzę że auto miało wypadek właśnie od strony kierowcy

A nie brakuje ci belki pod zderzak takiej grubej? tylko na zdjęciach jej nie masz czy ogólnie jeśli w ogule to radze dokupić i domontować przynajmniej zderzak ma się na czym trzymać.

Hem? Od strony pasażera nie :) Od strony kierowcy był wymieniany, sądzę że auto miało wypadek właśnie od strony kierowcy

Klips/śruba od zderzaka są pomalowane, a aż takiej lipy brytole nie odwalali. Z resztą przyglądnij się nawet części którą zakrywa zderzak jaka jest wymięta.

Nie jestem takim znawcą.

Być może tak, ale szczerze, pojeżdżę nią jeszcze z 2 lata i pójdzie do ludzi. Mam tylko nadzieje ze jak teraz porobię, to już nie będzie wołać do mojego portfela o następną gotówkę ;)

a na co ci 2000 poszło? Wymieniałeś łańcuch? Ja nie... i mam po prostu nadzieję że tego nie będę musiał wymieniać.

Na wstępie, belka pod chlodnica, miska olejowa, amortyzatory tył, klocki przód, pasek klimy i amortyzatora, łączniki przód plus wiadomo olej, myślałem że rozłożą mi sie w czasie te naprawy a tu d*pa na jeden raz wszystko

Teraz mam takie pytanie. Zamówiłem pas przedni (tak, blacharz też je dodatkowo zabezpieczy bo wiem że zamienniki lubią szybko korodować), okazało się ze pas nad zderzakiem jest fest zardzewiały, a i wzmocnienie dolne wypadało by kupić.

I teraz pojawia się moje pytanie. Czy taki oto zestaw mógłby być? Podkreśle, czas żywota auta u mnie to 2, góra 3 lata, więc nie musiałbym tego wymieniać, jednak lubię czuć się po prostu bezpiecznie :) :

http://allegro.pl/belka-wzmocnienie-nowe-nissan-almera-n16-w-wa-i4257593468.html

http://allegro.pl/belka-wzmocnienie-nowe-nissan-almera-n16-w-wa-i4257593481.html

Czy może jeżeli chodzi o belkę dolną kupić używkę?

http://allegro.pl/wzmocnienie-belka-zderzaka-przod-almera-n16-00-03-i4247472387.html

I pytanie dodatkowe. Czy bez wzmocnienia pod zderzak, w przypadku kolizji przedniej, auto jest o wiele mniej niebezpieczne niż ze wzmocnieniem? Czy jednak niewiele ma to ze sobą wspólnego?

Edytowane przez SSparrow

I pytanie dodatkowe. Czy bez wzmocnienia pod zderzak, w przypadku kolizji przedniej, auto jest o wiele mniej niebezpieczne niż ze wzmocnieniem? Czy jednak niewiele ma to ze sobą wspólnego?

W przypadku kolizji mogą nastąpić np. większe straty, gdyż uszkodzeniu mogą ulec chłodnice.

Jeśli będziesz miał belkę za zderzakiem, to większość siły uderzenia, przejmie belka i czasami nawet i zderzak nie ulegnie takiemu zniszczeniu.

• 3 tygodnie później...

Już zamówiłem.

2 belki, górna i dół (ze styropianem) pod kolora auta, srebrne, używane w dobrym stanie z przesyłką 180zł :)

A pas przedni zamiennik jakiś. Tak chyba było najbardziej ok.

No w końcu autko wróciło od blacharza :) Chyba z czystym sumieniem mogę polecić blacharza / lakiernika z mysłowic, jak by ktoś potrzebował niech pisze na priv. Zrobił mi tak:

1. Wymiana 2 progów z zabezpieczeniem barankiem i podkładem [nie chciałem lakieru, nie chce pakować w stare auto kasy na rzeczy, których nie trzeba robić, ma być sprawne techniczne a nie wygląda źle z barankiem. I tak, wiem że lakier to też duża ochrona przed warunkami atmosferycznymi, tak wiem :) Auto jeszcze max 3 lata będzie u mnie więc na tyle starczy) - reperaturki z allegore 125zł komplet 0.8mm (innych nie znalazłem...)

2. Wymiana całego pasa przedniego na nowy - zamiennik z allegro 125zł

3. Spawanie zaczepów plastików reflektorów

4. Spawanie belki górnej (trzymającej zderzak)

5. Spawanie belki dolnej ( udało mi się wychaczyć ze steropianem :) Do podłużnic, bezpieczeństwo) - obie belki 180zł

6. Prostowanie błotnika lewego

7. Wymiana pompy wspomagania kierownicy - używana z allegro 60zł

8. Łatanie tylnej dziury za zderzakiem (kiedyś babka we mnie wjechała)

9. Pasowanie całego przodu. W końcu almera wygląda kompletnie.

Za wszystko (więc sama obocizna) 750zł

Edytowane przez SSparrow