Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Tiida po 90 000 km

MartinBlack
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Moja Tiida "przebiegła" już 90 000 km i zgodnie

z wymogami trzeba było wykonać kilka wymian. 

Poniżej specyfikacja części pasujących i na 100% sprawdzonych

oraz ogólne wytyczne do wymiany i pojemności - może komuś się przyda.

Dodatkowo orientacyjnie umieściłem ceny - poglądowo dla orientacji.

Model - Tiida 1.6/110kM HR16DE - rocznik - po czerwcu 2007

1. Olej silnikowy

Zalecenia ASO / instrukcja obsługi - 5W 30

Do wyboru do koloru (wg. mnie zaufane - Shell Helix - jestem wierny i nigdy mnie nie zawiódł)

Shell Helix 5W 30 ECT ( ten typ zastępuje i jest mieszalny z poprzednikiem 5W 30 Extra Ultra)

Wchodzi 3,8l - zatem bańka 4l wystarczy .

Koszt 115 zł 

2. Filtr oleju

Zalecenia - zawór zwrotny

Do wyboru do koloru (wg. mnie zaufane a koszty podobne - Mann / Knecht / Filtron / Blue print)

Koszt od 14 o 20 zł

3. Filtr powietrza

Do wyboru do koloru (wg. mnie zaufane - Knecht / Japanparts / Blue print)

Koszt od 24 o 49 zł

4. Filtr przeciwpyłkowy / zwany kabinowym / zwany klimatyzacji

Do wyboru do koloru (wg. mnie zaufane a koszty podobne - Japanparts / Blue print)

Koszt od 50 o 60 zł

5. Płyn chłodzący

W dokumentach serwisowych jest napisane, że wchodzi około 7,1l

Opróżniono zbiornik wyrównawczy i chłodnicę. Trochę pozostało w wężach gumowych

i w pozostałych miejscach. Można było też to "spuścić" lecz duzo części do odkręcenia. 

Na nowo zmieściło się około 5,5l.  

Ja zakupiłem Prestona koncentrat 4l do rozrobienia 50/50% - koszt około 60 zł 

Wode demineralizowana 5l - koszt około 5zł

6. Płyn hamulcowy

Do wyboru do koloru (wg. mnie zaufane a koszty podobne - Bosch / Trw)

Duzo jest dyskusji na temat układów ESP i ABS.

Zgodnie z zaleceniami NISSANA musi być - DOT 3 (tabela z service manuala)

Europa - trzeba zabezpieczać się dodatkowo - czyli zabezpieczenie zabezpieczenia

Zatem w instrukcji obsługi napisano - "...płyn Nissan lub jego odpowiednik DOT 3 lub DOT 4..."

Cena klasycznego DOT 4 i takiego dla ESP jest +/- 10 zł.

zatem warto "dla spokoju" wlać np. Bosch DOT 4 HP lub TRW DOT 4 ESP

Wchodzi 0,7 l 

Koszt bańki 1l - od 35 o 50 zł

Moja osobista uwaga - "..jakoś nie przekonuje mnie, że samo DOT 4 nie poradzi sobie z

układami ABS / ESP w autach klasy Tiida z prostych powodów:

- małe obciążenia układu hamulcowego - to nie wyścigówka gdzie są zwroty / gwałtowne hamowania

- przecież ESP jest systemem elektronicznym, który wspomaga układ hamowania i ABS

zatem co - jesli jest zły płyn to auto nie hamuje jak się włączy ESP - bzdura. Przecież ESP wymusza 

na ABSie / hamulcach przyhamowanie / zwolnienie jednego z kół podczas zagrożenia wpadnięcia w poślizg.

- ESP "nie rozmawia " z płynem, nie ma elektroniki weryfikującej jakość płynu

- skoro Nissan zaleca DOT 3 - my stosujemy i tak DOT 4 dedykowany dla układów z ABSem

to już chyba wystarczy tego zabezpieczenia zabezpieczenia 

Moim zdaniem to czysty marketing - co innego DOT 5.1 ale to już inna bajka - ale do Tiidy ??

Przerost formy nad treścią

7. Świece

Zalecenia -  z platynowymi końcówkami

Do wyboru do koloru (wg. mnie zaufane a koszty podobne - Denso / Champion / NGK)

Tutaj drobna historia dla wyjaśnienia.

Świece były wymieniane po raz pierwszy.

Ja zakupiłem NGK model z platynowymi elektrodami PLZKAR6A-11

Po odkręceniu "starych" świec okazało się, że były identyczne nawet co do modelu - takie montują w fabryce.

Wyczyszczona została przepustnica.

I niestety po uruchomieniu silnik "zwariował"

Trzeba podłaczyć do kompa i "wyregulować".

Koszt świec od 40 do 50 zł za sztukę

Pozdrawiam Tiidowiczów

Fajne podsumowanie czynności do wykonania :thumbsup:  Mnie to czeka za jakiś czas, Będzie dla potomnych :) A jak ze zmianą oleju w skrzyni? Wymieniłeś już?

Fajne podsumowanie czynności do wykonania :thumbsup:  Mnie to czeka za jakiś czas, Będzie dla potomnych :) A jak ze zmianą oleju w skrzyni? Wymieniłeś już?

Powiem tak:

Wg. Książki serwisowej - Olej w skrzyni biegów nie wymaga wymiany , K - kontrola i ewentualna dolewka 

Jak twierdzi ASO "miałem sprawdzone" - w protokole jest OK. 

Ale myśle, że pomimo że mam ręczną skrzynię to po 100 000 zrobie - tak pamietam z historii że po około 100 000 wymienić.

Niektórzy wymieniają po 60, ja wymieniłem teraz po 83. Powiem szczerze, że na początku nie czułem różnicy ale czym więcej jeżdżę wydaje mi się, że chodzi bardziej płynnie przy zmianie biegu.

Martin a mógłbyś podać symbol filtra p. pyłkowego bo gdzieś mi się zapodział.

Edytowane przez krawiec1974

• 3 miesiące temu...

Niektórzy wymieniają po 60, ja wymieniłem teraz po 83. Powiem szczerze, że na początku nie czułem różnicy ale czym więcej jeżdżę wydaje mi się, że chodzi bardziej płynnie przy zmianie biegu.

Martin a mógłbyś podać symbol filtra p. pyłkowego bo gdzieś mi się zapodział.

Fajnie was koledzy posłuchać 

mam nadzieje że ja moją tidą też  tyle zdołam przejechać , jak nie wyzionie ona ducha(szrot  jeden )

leszekns

a czemu piszesz "szrot jeden"? Mógłbyś rozwinąć tę myśl.

E, tam. On tak wszędzie pisze. Nabja sobie licznik postów (tylko po co?).

Ja też nabiję sobie teraz licznik :thumbsdown:  i napiszę, że to nieładnie z jego strony, jak chce sobie popisać to niech się zaloguje na portal randkowy :thumbsup: .

leszekns

a czemu piszesz "szrot jeden"? Mógłbyś rozwinąć tę myśl.

Bo mnie do szału doprowadza ,jak chcesz to  możemy podyskutować o nim ,mam go już 6 lat nówkę z salonu .

Bo mnie do szału doprowadza ,jak chcesz to  możemy podyskutować o nim ,mam go już 6 lat nówkę z salonu .

PS. UŻYTKOWNICY TIIDY

Wiem że was denerwuje tym gadaniem o tym nissanie ,ale nie robię tego specjalnie tylko bardzo się dziwię że wy traktujecie swoje auta jak by nie wiem jakie były  super ,a w rzeczywistości to naprawdę nie zasługuje (tiida) na jakiekolwiek uznanie.

A cwanie się dlatego, bo ją mam 

Edytowane przez leszekns

PS. UŻYTKOWNICY TIIDY

Wiem że was denerwuje tym gadaniem o tym nissanie ,ale nie robię tego specjalnie tylko bardzo się dziwię że wy traktujecie swoje auta jak by nie wiem jakie były  super ,a w rzeczywistości to naprawdę nie zasługuje (tiida) na jakiekolwiek uznanie.

A cwanie się dlatego, bo go mam

Krytyka jest jak najbardziej wskazana lecz ważne jest by to była krytyka konstruktywna, by coś z pisania na forum wynikało dla innych użytkowników. 

Na forum jest wiele wątków o usterkach i o sposobach ich usuwania. 

Zatem, idąc za przykładem Ice Bucket Challange, nominuję Cię do napisania o sposobach, dzięki którym  jeździsz tym szrotem od 6 lat.

Edytowane przez JacekJQ

PS. UŻYTKOWNICY TIIDY

A cwanie się dlatego, bo ją mam 

Dużo piszesz, ale nic konkretnego, piszesz o dyskusji ale na jaki temat?

Ja mam swoją 4 lata i nie narzekam, jeszcze nic poważnego mi się nie zepsuło i oby tak dalej. A tak w ogóle to jaki masz silnik?

Krawiec, Leszek rozbił swoje przeżycia z swoją tiidą w 6 tematach o Tidzie!

Trzeba przeczytać wszystkie z 6 tematów i jest całość!!

To taka forumowa kostka Rubika.............

Ale że ja uwielbiam takie łamigłówki dla detektywa to poskładałem sobie wszystko  :)

Całe szczęście że Leszek nie wpadł na pomysł  i nie pisał w rożnych tematach modeli Nissana..o swojej Tidzie...................

Proszę aby nie być gołosłownym,   nie no Leszek napisał konkretnie o swojej Tidzie.

kolego miałem golfa IV i wiesz co mi do łba strzeliło.

Powiem ci .

Postanowiłem zamienić 6 letniego golfa na nówkę funke NISSAN TIIDA

Szlak by to wziął

A więc wygląda to tak słuchaj

Po 3 miesiącach wyjechania z salonu na słupkach przednich i tylnych jakieś pokazały się plamki okazało sie ża to rdza -poszedł do malowania na gwarancji

Po 14 tyś kierownica tak się wytarła ze wyglądała jak od ciągnika -wymienili na gwarancji

Po 16 tyś boczki przy drzwiach rozerwały się skaja czy co tam zaczęła się rozpadać -wymienili na gwarancji 

Poo

20 tyś drążek stabilizacyjny

Po 2 latach okazało się że szlak trafił wszystkie 4 opony continental , musiałem jeździć do Gdyni i wymieniać za dopłatą 200 zł

Po 40 tyś lewy wahacz

Teraz mam 56 tyś i stuki w prawym kole - pewnie to prawy wahacz

Osłona przeciwsłoneczna od kierowcy pękła i odpadła

jedyne co na razie działa OK to silnik 

Chociaż boję się o tym pisać żeby nie zapeszyć 

Najgorsze jest to że znajomi pytają się jak nissan a ja muszę zęby szczerzyć i udawać że OK

A jakie mam mieć jest to mój chyba 9 sam i to w dodatku z salonu a sypie się jak te wszyskie do kupy wzięte 

Edytowane przez Edek01

Edek tego się nie da czytać, może faktycznie złożyli go z 9 samochodów. A tak na poważnie jeśli to prawda t facet ma cholernego pecha. Nie chcę zapeszać ale mój jest oK. i żeby tylko tak zostało, kończę bo idę patrzeć na mecz POLSKA włochy oby było 3:0 dla POLSKI!!! :thumbsup:

Ja im życzę 10:1 dla POLSKI!

Nie no Leszek pisze że to jego 9 samochód, a nie że mu Tiide z 9 poskładali  :D

Leszkowi po prostu pijani meksykanie składali Tiide ,notabene mi też ale wszystko poprawione-wymienione na gwarancji.  

Edek tego się nie da czytać, może faktycznie złożyli go z 9 samochodów. A tak na poważnie jeśli to prawda t facet ma cholernego pecha. Nie chcę zapeszać ale mój jest oK. i żeby tylko tak zostało, kończę bo idę patrzeć na mecz POLSKA włochy oby było 3:0 dla POLSKI!!! :thumbsup:

Krawiec, Leszek rozbił swoje przeżycia z swoją tiidą w 6 tematach o Tidzie!

Trzeba przeczytać wszystkie z 6 tematów i jest całość!!

To taka forumowa kostka Rubika.............

Ale że ja uwielbiam takie łamigłówki dla detektywa to poskładałem sobie wszystko  :)

Całe szczęście że Leszek nie wpadł na pomysł  i nie pisał w rożnych tematach modeli Nissana..o swojej Tidzie...................

Proszę aby nie być gołosłownym,   nie no Leszek napisał konkretnie o swojej Tidzie.

No witajcie szczęśliwi użytkownicy tiidy

P waszych komentarzach wnioskuje że oprócz tej żałosnej tiidy to chyba niczym innym nie jeździliście.

Co to za samochód ? Czytaliście to co kolega EDEK wstawił , właśnie to przydarzyło się mu, i co mam być zachwycony.

Jaja sobie robicie.

Już pisałem -najtańsze auto w stanach .

Żałosna sprzedaż w Polsce no i co -wycofanie w 2009r z produkcji bo okazał się szmelc , nikt tego nie chciał kupić ( rzekomo następca ALMERY 

To wy nie wiecie tego

A tak w ogóle zaczyna was rajcować gadanie o mnie a nie o samochodach

Jakby ktoś był przypadkiem w Malborku  to z miłą chęcią mogę się spotkać i pokazać mojego 6 letniego grata

Ja też nabiję sobie teraz licznik :thumbsdown:  i napiszę, że to nieładnie z jego strony, jak chce sobie popisać to niech się zaloguje na portal randkowy :thumbsup: .

Nie nabijam licznika chcę dowiedzieć się mój tylko się sypie czy innych użytkowników też , ale widzę że tylko mój

Edytowane przez leszekns

Leszku nie bierz wszystkiego tak na poważnie. A co do samochodów to przed TIIDĄ miałem TINO (super autko) sprzedałem go kuzynowi i do dzisiaj nie narzeka, a jeszcze wcześniej miałem Jetę 1,6 w DIESLU chłopie miała 400000 km. przejechane wszystko się trzęsło ale zawsze szła do przodu. A jeżeli chodzi o nasze auta to masz rację nie są to jakieś super auta, ale chyba super aut to już nie ma.Wg mnie dobre auta skończyły się dop koniec lat 90, A w ogóle tonie jest ważne, ważne jest to, że POLSKA wgrała set UCIEKAM oglądać dalej, trzymajmy kciuki za naszych :thumbsup:

Nie nabijam licznika chcę dowiedzieć się mój tylko się sypie czy innych użytkowników też , ale widzę że tylko mój

Leszek mówisz i masz ,proszę specjalnie dla ciebie.

http://www.autocentrum.pl/oceny/nissan/tiida/hatchback/silnik-benzynowy-1.6-i-110km-2004-2009/

Leszek po tych opiniach  wynik opinii jest  70--------30 % zadowolenia.

Z sedana wszyscy zadowoleni 10 kierowców .

A z wersji takiej jaką ja mam czyli po Facelifting  to już bardzo zadowoleni  :)

No nie idzie  przypiąć Tidzie łaty że jest szrotem ...............

Wręcz odwrotnie to udany samochód z super silnikiem , komfortowo zestrojonym zawieszeniem i dużą przestronnością kabiny . 

Owszem łaty nie będziemy przypinać 

Ale popatrz na to realnie jakie było moje zdziwienie kiedy przy aucie 2 letnim i przy przebiegu 22 tyś kierownica się  zorała.

To był początek potem się zaczęło w/w historie.

Moim zdaniem marka wchodząc na rynek z nowym modelem ,w tych czasach czy może pozwolić sobie na takie rzeczy ?

Chamstwo

Ludzie wiedzą co to jest Sunny Almera , a oni robią takie jaja 

Takie jaja jak robi teraz Toyota made in Turcja !

Tam wszystko w środku się wyciera i pęka .

Widzę to bo handlowiec u nas ma Aurisa tego najnowszego super super jednorazówka.

To nawet 100.000 km nie przejedzie bo się rozpadnie ,w srodku już się rozpada .............

http://www.autocentrum.pl/oceny/toyota/auris/ii/

Leszek a jaką masz kierownice skórka z pyty kangórka czy gumka???

Edytowane przez Edek01

Ta kierownica to nawet koło skóry nie leżała

Jakis plastyk czy jakie inne tworzywo-wyprofilowana jest super .

jak mi zmienili to jest ok

myślałem żeby ją skórą obłożyć jak jeszcze była ta pierwsza ,ale na gwarancji był więc niech robią

A jeżeli chodzi o Toyotę , Nissana i pewnie całą resztę marek to co mamy sobie tłumaczyć że inni też badziewie kupują więc siedźmy cicho i słowa ani mru mru

Edytowane przez leszekns

Leszek dziś czytałem Motor i  w Zubaruuu tłoki się topią bo usterka zmienia ilość wtryskiwanej ropy bądź benzyny !!!

To pukający sworzeń  w twoim wahaczu to lajcik ... :)

Edytowane przez Edek01

Wiem kolego EDEK 

Powiem tak 

Dotąd jeździłem używanymi autami w mojej firmie też się ich trochę przewinęło tylko że z salonu.

Wiem że to tylko samochód kiedyś coś musi "pęknąć" no ale widzisz zaczęło się od dupereli -bo to w gruncie rzeczy takie błahostki są .Rozumiem jakaś część mechaniczna ale kierownica , boczki w drzwiach , osłona słon...  itd to takie bzdury które po 20 latach powinny dawać znać o sobie .

Myślałem że NISSANOWI  takie rzeczy nie przystojną.

Po łykendzie jadę ten wahacz wymienić .