felo Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Witam, Mam zdiagnozowaną awarię zaworu odpowietrzającego bak w primerze p.12 benzyna 1.8 (kombi) z 2003r. Zakupiłem go tylko czy wie ktoś gdzie on się znajduje? Znajomy powiedział że prawdopodobnie pod zakolem/błotnikiem lewego koła przedniego ale nie chę rozkładać wszystkich błotników żeby okazało się że go tam nie ma. Ma ktoś wiedzę na ten temat? Poniżej załączyłem zdjęcie zaworu. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NEO NFS Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zawór odpowietrzający bak??? Kto Ci podał taką trerminologię debilną? Nie ma czegoś takiego, a jak by nawet istniało to logicznie było by montowane na/przy baku. Mi to wygląda na zawór paliwowy bezpieczeństwa, czyli odcinający dopływ paliwa w przypadku kolizji i to silidnej! Miałeś dzwona? Jeżeli tak i chodzi Ci o ten zawór to on nie nawala raczej, a uruchamia go czujnik/sensor w strefie zgniotu który tagrze odpala AirBag. Wymień czujnik uderzeniowy,AirGagi i sensor zresetuj/aktywuj go na N.Consult. I puści paliwo na wtryski ;-) P.s. Uzupełnij profil gdzie mieszkasz, może ktoś Ci pomorze w pobliżu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wostok Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 @NEO A czy nie chodzi czasem o evap gdzie jak zwykle ekologia zakazała wypuszczała par paliwa do atmosfery tylko opary kierowane są do silnika? Tego typu przekaźniki są dostępne w innych markach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
felo Opublikowano 4 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zawór odpowietrzający bak??? Kto Ci podał taką trerminologię debilną? Nie ma czegoś takiego, a jak by nawet istniało to logicznie było by montowane na/przy baku. Mi to wygląda na zawór paliwowy bezpieczeństwa, czyli odcinający dopływ paliwa w przypadku kolizji i to silidnej! Miałeś dzwona? Jeżeli tak i chodzi Ci o ten zawór to on nie nawala raczej, a uruchamia go czujnik/sensor w strefie zgniotu który tagrze odpala AirBag. Wymień czujnik uderzeniowy,AirGagi i sensor zresetuj/aktywuj go na N.Consult. I puści paliwo na wtryski ;-) P.s. Uzupełnij profil gdzie mieszkasz, może ktoś Ci pomorze w pobliżu! Nie miałem dzwona. Komputer diagnostyczny wykazał awarię tego zaworu ale w serwisie nie zrobili tego bo go nie mieli. Efektem uszkodzenia tego zaworu jest głośnie syczenie powietrza przy odkręcaniu korka wlewu paliwa. Poniżej korka jest mała dziurka, którą powinno być wyrównywane ciśnienie. Muszę rozebrać tylni lewy błotnik i znaleść to ustojstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Ta dziurka jest odpływem dla resztek paliwa które kapią z pistoletu po tankowaniu, dla deszczu. Zatkane często powodują rdzewienie miejsca u dołu wlewu paliwa. Dziurki wyrównujące ciśnienie, odpowietrzniki - znajdują się zawsze u góry wlewu paliwa. Logiczne jest że taki odpowietrznik nie może być u dołu, bo np. u mnie, zbiera się tam syf i zaraz miałbym to błoto w baku. Ktoś Ci wodę z mózgu robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.