Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Klimatyzacja - Primera P10

biegan84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przestała chłodzić klimatyzacja w nissanie primera P10. Czynnik uzupełniony sprawdzona szczelność. 

Najpierw nie włączały się wiatraki. Okazało się że stycznik był kopnięty.

Pół roku wcześniej zerwał się pasek od sprężarki. I teraz nie wiem czy pęknięcie nastąpiło poprzez zużycie (faktycznie przy ostatniej wymianie wszystkich pasków ten od klimy był nie wymieniony bo zamówiłem nie ten), czy coś się wydarzyło w sprężarce i pękł z oporu.

Z tego co widzę to sama sprężarka się załącza. Bo słychać jak elektromagnes zwiera.

Tylko teraz pytanie. Czy jeżeli silnik jest wyłączony i nie jest załączona klimatyzacja (elektromagnes) to czy ten dekiel przy sprężarce (który po załączeniu klimy chodzi razem z kołem napędzanym przez pasek) powinien chodzić bardzo luźno czy powinien stawiać jednak jakiś opór ? Bo u mnie nie stawia absolutnie żadnego oporu i jak nim "bujne" to kręci się kilka sekund.

No i drugim ciekawym zjawiskiem jest to że po załączeniu klimy obroty zamiast delikatnie zwolnić podchodzą do 1tyś. 

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Obstawiam strzeloną sprężarkę.

Jak układ jest szczelny to sprężarka powinna stawiać opór. A nie stawia oporu i dla tego wzrastają Ci obroty bo sterownik automatycznie daje większą dawkę na wonych obrotach żeby skompensować obciążenie generowane przez sprężarkę.

sprawdź elektromagnes sprezarki :) na wylaczonym silniku nie ma byc oporu bo sprzegielko niejest załączone a na wlączonym ma byc slychac takie pstryk zobacz czy dochodzi napiecie na elektromagnes jak nie to go wymien i bedzie dzialac :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...