Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Almera N16 po lifcie - nie za duże spalanie LPG?

andriejek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

WItam,

Jakiś tydzień temu założyłem do mojej Almery (1.5 98KM) gaz firmy Lovato (sekwencja). Do butli wchodzi jakieś 36 dm3 gazu. Po przejechaniu 200 km zapaliła mi się rezerwa, wobec czego sprawdziłem na butli ile jest jeszcze gazu i faktycznie było minimum. To by oznaczało, że moja Alicja pali około 18l/100km czy to aby nie kapkę za dużo?

Dodam, że sąsiad który ma taką samą Alicję tyle że przed liftem (1.5 90KM) z taką samą instalacją zrobił na butli 415 km.

nie sprawdzaj na butli tylko zatankuj, bo "szkiełko" może być źle założone 

ja zawsze tankuje po 200-250 km,   robisz tak:  litry gazu x 100 i wynik dzielisz przez przejechane kilometry, moja 1,5 90 KM spala 9l po miescie , wtrasie rekord to 7,9 a tak to 8.- 8.3l/100  ,  po czyszczeniu valteków , ich kalibracji i nowym strojeniu z laptopem na drodze autko super chodzi , tylko musi to ogarnąc kumaty gaziarz, bo wiekszość robi autokalibracje i gotowe.

zamiast Kalibrowania VALDEMODRÓW dał byś zamiast elektrozaworów wtryskiwacze np baraki i spokój na 100 000 Km

dokładnie Kropki czy wskażniki są bardzo nie dokładne tylko przebieg

da się to dokładnie ustawić ale to zabawy sporo

Na samej rezerwie zrobiłem praktycznie tyle ile zrobiłem na pozostałych "kropkach". Rezerwa zapaliła się przy 200 km i dojechałem na niej do 383 km. Wyszło mi spalanie 9/100km to chyba nie jest tak źle? Ale i tak z racji tego, że gaz jest od niespełna tygodnia opier**** gazownika za to, że butla i wskazanie jest złe.

Na samej rezerwie zrobiłem praktycznie tyle ile zrobiłem na pozostałych "kropkach". Rezerwa zapaliła się przy 200 km i dojechałem na niej do 383 km. Wyszło mi spalanie 9/100km to chyba nie jest tak źle? Ale i tak z racji tego, że gaz jest od niespełna tygodnia opier**** gazownika za to, że butla i wskazanie jest złe.

te wskaźniki na butlach sa dość ułomne i niestety ale nie oddają dokładnie rzeczywistości w butli, tylko połowicznie. aby ustawić w miarę dobre wskaźnik , trzeba podjechac z kompem na stację i tankować po 10L a to i tak bedzie około, :D bo gaz w butli to ciecz i pływak bedzie sobie latał jak chce 

Kiedyś mi się chciało to sobie ustawiłem w S200 jak trzeba było

teraz to leje na to parzę na przebieg dzienny a mam 2 do wyboru do tego co kawałek stacje ..

podobno ten nowy wskażnik od tech to już dokładny

podobno ten nowy wskażnik od tech to już dokładny

zobaczymy, właśnie kończę mazdę 5 na Tech324OBD i mam ten wskaźnik