Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Spalanie gazu w mieście Nissan Primera 1.8 p11

gizmoislands
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Prawie 2 miesiące temu kupiłem Nissana Primerę 1.8 p11 i przerobiłem na gaz.

W trasie jest ok, spalił poniżej 8l/100km przy w miarę spokojnej jeździe (110-120km/h więcej nie jechałem i bez zbędnego deptania w gaz).

Natomiast wydaje mi się, że problem jest ze spalaniem w mieście (15l/100)

Po 1000km na przeglądzie "0" mechanik powiedział, że wg map na komputerze wszystko jest idealnie ustawione (ale wtedy raczej jeździłem swobodnie, więc pomyślałem, że mam po prostu "ciężką nogę").

Później starałem się jeździć w miarę ekonomicznie, ale spalanie waha mi się nadal przy ~15l/100km. 

Cały zbiornik przejeździłem również bez używania klimatyzacji, spalanie spadło raptem o 0,5l na 100km.

Chciałbym zapytać posiadaczy Nissanów Primera ile w mieście ~spalają wasze auta (no i przy jakim stylu jazdy).

pozdrawiam

G.

spalę jeszcze jeden zbiornik gazu, później przejadę w mieście z 200km na benzynie, żeby sprawdzić ile pali i wtedy najwyżej do mechanika podjadę,

od założenia minie już wtedy ze 3 miesiące, więc chyba już się ułoży do tego czasu

chciałem się po prostu upewnić porównując z innymi, czy to tak ma być, czy za dużo pali

Moja też potrafiła spalić 15 - ale to zimą, w warszawskich korkach i mało oszczędnej jeździe. Normalne spalanie po mieście wahało się w okolicach 12 - 13. Na trasie rekord to 9. Tyle że miałem trochę co innego - 2.0 i BLOS.

ja bym sprawdził ile spala benzyny i czy nie ma blędów, nie pali się check?? kiedy wymieniałeś , filtr powietrza, świece

wypalę jeszcze jeden zbiornik gazu i zobaczę ile benzyny spali,

żadnych błędów nie ma, oprócz ABS (czasami się zapala, czasami gaśnie - z tym nie mam pojęcia co jest, płyn hamulcowy jest, czujniki od ABSu były wymienione, bo problem miał już pierwszy właściciel)

co do eksploatacji - na razie muszę tylko olej wymienić (wszystko inne było w miarę nie dawno wymieniane)

dla sprawdzenia podłącz scaner i sprawdź korekty paliwowe i pracę lambady 

Co do ABS, czy kontrolka sama się zapala i gaśnie podczas jazdy? Jeśli tak to pewnie winna jest słaba masa przy kostce pompy ABS - miałem to samo, dałem nowy przewód od karoserii do dwóch masowych pinów kostki (znajdziesz w serwisówce które to). I autodiagnostyka ABS w tym przypadku nie pokaże Ci żadnego błędu.

Tak, sama się zapala i sama gaśnie (nie zauważyłem, żeby coś konkretnego to powodowało). Oczywiście palącej się kontrolce towarzyszy również brak ABS-u (próbowałem wówczas ostrzej zahamować i pisk opon).

W ASO poprzedniemu właścicielowi po prostu czujniki wymienili, ale to nie pomogło.

Moja średnio pali 10l/100km. W trasie najlepszy rezultat 7,6 ale bardziej powtarzalny jest wynik około 9l. w mieście średnio zjada 12l, ale potrafi też zjeść z 15l - zima, korki, cięzka noga.

Zresztą moje statystyki z motostat możesz podejrzeć poniżej 

Edytowane przez stoneface

od czwartku jeżdżę na paliwie, chcę zobaczyć ile spali

w środę zatankuję do pełna i zobaczę ile zjadł, wtedy będzie wiadomo czy to wina ustawień gazu, czy ogólnie dużo bierze

komputer pokazuje mi średnie spalanie w tej chwili 11,7 :/ to chyba trochę dużo

staram się raczej spokojnie jeździć, więc już nie wiem czy to moja wina, czy coś jest nie tak

od czwartku jeżdżę na paliwie

a to można na czymś innym? :-P

komputer pokazuje mi średnie spalanie w tej chwili 11,7 :/ to chyba trochę dużo

jeśli to tylko po mieście to nie ma tragedii, chociaż mógłby odrobinę mniej. Wbrew pozorom mniejsze silniki potrafią więcej spalić od większych, bo żeby jeździć tak samo trzeba je mocniej cisnąć. A i komputer może odrobinę oszukiwać, najlepiej zrobić właśnie tak jak mówisz - i to tankując dwa razy na tej samej stacji (w przypadku gazu znaczenie ma jeszcze dodatkowo temperatura otoczenia). Nie mówiąc już o spalaniu pokazywanym przez komputer przy jeździe na gazie - mi wtedy pokazywał średnie w okolicach 90l/100 km ;-)

Nie mówiąc już o spalaniu pokazywanym przez komputer przy jeździe na gazie - mi wtedy pokazywał średnie w okolicach 90l/100 km ;-)

a to dziwne, bo az tak nie powinien przekłamywać, może jak nei sekwencja 

N16 1.8 na Sequencie 24 paliła mi do 11-12l/100km po mieście (śr. prędkość 20km/h +-2km/h) w trasie poniżej 8l/100km

jeżeli wyjdzie faktycznie spalanie w mieście (benzyna) tak jak średnie 11.7 to biorąc pod uwagę, że gazu samochód spala więcej, wynik ok 14-15l byłby racjonalny,

ale jeżeli koledzy mówią, że w mieście przy spokojnej jeździe pali 12 gazu to na benzynie musiałby zejść lekko poniżej 10l/100km.

No zobaczymy w środę, zatankuję na tej samej stacji znów po korek i sprawdzę ile wyszło.

Co do średniego spalania gazu - nie wiem jak komputer sprawdza średnie spalanie. Jak jeździłem na gazie i wziął mi na 100km ok 14.5-15l to średnie pokazywało 12.

Okręć opaskę od węża gazowego po nocy i zobacz czy coś syknie

najlepiej ściąg z filtra czy wtryskiwaczy

a jeśli syknie to co to znaczy?

10 ,5 . 11 litrow  stag 4plus ,zawoli zeta es,barakudy jak dlamnie ok. ciezka noga  + kima

hej,

zrobiłem ponad 100km w mieście więc zatankowałem benzyny, spalanie wyszło mniej więcej takie jak na komputerze ok 11,5l/100km

no przy takim wyniku nie dziwne, że gazu bierze ok 15l

nie wiem czy tak ma być, czy coś jednak trzeba sprawdzić? starałem się raczej ekonomicznie jeździć