Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] brak iskry

Piro

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy pierwszy post i już niestety prośba o pomoc.

Od kiklku lat jestem właścielem almery N16 1.8 2000 silnik QG jeśli mnie pamięć nie myli 

problemów nie było żadnych oprócz korozji z którą walczę do piątku kiedy stałem na światłach i samochód zgasł 

szybkie sprawdzenie - brak iskry na wszystkich świecach 

sprawdzone 

bezpieczniki wewnątrz

bezpieczniki w komorze silnika 

świece same w sobie 

czujnik położenia wału ok 

czujnik położenia wałka rozrządu - daje ciągle 12V na kabel sygnałowy ECM - podejrzany znaleziony czujnik wymieniony a samochód dalej iskry nie ma 

wszystko inne działa 

nie mam już pomysłów szukam podpowiedzi 

obawiam się że uszkodzenie czujnika doprowadziło do uszskodzenia modułu - co myślicie o takim pomyśle ?

drugie pytanie czy czujniki wału i wałka są takie same

Pozdrawiam 

Piro 

Hm, nie wiem jak jest w Almerach, ale w moim poprzednim samochodzie, Civicu, szła po kolei: aparat zapłonowy z kopułką i palcem, kable zapłonowe, świece. Sprawdziłeś świece, a kable WN i aparat zapłonowy (nie wiem, cewkę?)? Kable łatwo możesz sprawdzić odpalając samochód w nocy i patrząc na kable, jeśli iskra będzie przeskakiwała po nich, to masz winowajce (winowajców ;)).

No ale skoro posprawdzałeś wszystko, czujniki, bezpieczniki, świeczki - to może kable i aparat też, piszę tylko co ja bym sprawdził w pierwszej kolejności ;)

Inna sprawa, że do "pierwszych postów" i witania jest stworzony specjalny temat ;) Chyba nawet mowa o nim w regulaminie ;) A tak nawiasem, dla humoru, nie mogłem się powstrzymać:

problemów (...) żadnych oprócz korozji z którą walczę do piątku kiedy stałem na światłach

Cóż, nie sądzę, żeby to przez korozję był ten problem :D Ale skoro będziesz z nią walczył do piątku, to przynajmniej nie ma nudy :D Pozdrowienia ;)

nie ma kabli jest cewkofajka więc odpada a nawet jeśli  - nie ma na wszystkich a 2 były wymienione w zeszłym roku jaka jest szansa że trafi 4 sztuki na raz

z korozją walczyłem do piątku teraz mam co innego do zwalczenia .......

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...