sigma3 Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Szkoda bo się do niedzieli nie wyrobię a ciekawie by było sprawdzić jak to na trasie się spisuje... Chyba,że nie trzeba zrzucać błotnika to może się wezmę za to bo widzę ,że warto! Dzięki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Heniu, chyba masz na myśli zderzak a nie błotnik. Zdjęcie zderzaka to 15 min roboty. Zdejmowałem już kilka razy. A może również uda się od dołu, lecz musisz częściowo odkręcić plastikowe nadkole. Też odkręcałem aby dostać się do halogenu lub innym razem po przeciwnej stronie do zbiorniczka spryskiwaczy. =============== Możesz jeszcze zaryzykować od strony lampy. Wyjmujesz lampę odkręcając 2 śruby i chyba 2 lub 3 spinki przy "nerce". Lampę ciągniesz do góry i do siebie, ma ona jeszcze po prawej stronie /przy błotniku/ metalowy "kołek-trzpień" który wciska się w plastikową tuleję i z tej tulei trzeba wyciągnąć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Łatwiej chyba zdjąć zderzak, niż to plastikowe nadkole. Jedna uwaga - śruby mocujące osłonę do IC są na 99% zapieczone i ponowne założenie osłony wymagać będzie rozwiercenia i nagwintowania! Ja jednak zakładać nie zamierzam - jedyne co muszę poprawić, to osłonić lepiej przewód światła przeciwmgłowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Ruda nie zje, gdyż sama "część czynna" IC powinna być ztcw alumiowa, zaś obudowa jest zabezpieczona antykorozyjnie. Zdjęcie poglądowe bez zderzaka (wybaczcie, że nie mam więcej fot, ale na urlopie żona ganiała z dzieckiem, a ja usuwałem rudą ) http://i62.tinypic.com/345k60j.jpg Zdjęcie zrobione teraz pod pracą, żeby pokazać jak to wygląda po zdjęciu "lejka" i osłony IC: http://i57.tinypic.com/2dkaloo.jpg widać wyraźnie nacięcia, które służą do mocowania lejka, oraz jedno z miejsc, gdzie mocowana jest osłona IC, wiszący przewód prowadzi do lampy przeciwmgłowej Kurka wodna......co za broda. I fotka w czasie pracy? Chociaż i ja jestem też cały czas w pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 jeszcze takie info dla sigma3: wg. Corky Bell'a możliwe, że lepiej zdjąć tylko "lejek" zostawiając drugą - większą część obudowy*: http://s1.blomedia.pl/autokult.pl/images/2011/04/bell.jpg Według Bella szerokość poprawnie uformowanego wlotu (trzecia pozycja na rysunku) nie powinna być mniejsza niż 1/4 szerokości powierzchni roboczej intercoolera (tzw. jądra). Ta dość – wydawałoby się – kontrowersyjna wartość, wynika wg autora z faktu, że przez jądro intercoolera i tak nie jest w stanie przepłynąć więcej powietrza niż 1/4 części na niego napływającej w przypadku gdy nie zastosowano żadnych kanałów doprowadzających. Oryginalny "lejek" ma znacznie mniej niż 1/4 powierzchni naszego IC, dlatego odczułem poprawę, ale docelowo planuję kanał naprowadzający, ew. zmianę położenia IC, celem skrócenia drogi turbo->kolektor. *fotki obudowy i lejka postaram się zamieścić wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sigma3 Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 No tak Mirek racja chodziło o zderzak:-) A może tam jakiś nawiew mechaniczny dać;-) A broda u kolegi faktycznie robi wrażenie! Dzięki panowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) powierzchnia rdzenia IC: 308cm^2otwór osłony: 138cm^2 co stanowi 44,8%otwór "lejka": 78cm^2 co stanowi 25,3% zatem w teorii zastosowane fabrycznie rozwiązanie powinno wystarczyć.. ale zarówno ja, jak i żona odczuliśmy poprawę dynamiki silnika, dlatego na początek polecam usunąć "lejek", co powinno znacznie poprawić nawiew na IC, a jednocześnie nie jest inwazyjne i - w razie konieczności, lub braku efektu - absolutnie odwracalne. zdjęcia: http://i60.tinypic.com/eg1h5d.jpg http://i62.tinypic.com/2aile38.jpg PS: Żeby zdjąć sam "lejek" wystarczy dobrać się tak, jak do lampy przeciwmgłowej - opisał to mirek w innym temacie: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/94740-%C5%9Bwiat%C5%82a-p-mg%C5%82owe-nissan-almera-tino-22/?view=findpost&p=977399 nie jest on mocowany na śruby, więc operacja zajmie 5min Edytowane 2 Lipca 2014 przez Burning Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_lca Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 jutro spróbuję uporać się z "lejkiem". aż jestem ciekaw efektów. Swoją drogą dziś dokładnie przeczyściłem przepływomierz, wsadziłem nowy filtr powietrza, dokładnie wyczyściłem jego obudowę i to już coś pomogło. Szczególnie dzięki przepływce, bo ta była nieźle zapuszczona :/ jeśli usunięcie lejka też coś pomoże to z tino zrobi się mały potwór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 sam nowy filtr powietrza dużo daje, jeśli stary był brudny.. Pamiętaj, że nawiew na IC da Ci przyrosty tylko w wyższym zakresie obrotów. Ciekawostka - myślałem, że częstsze użycie wysokich obrotów znacznie podniesie zużycie paliwa, ale wygląda na to, że pozostanie w normie. Łatwiejsze rozpędzanie to dłuższe utrzymywanie prędkości, a wtedy diesel jest oszczędny. Ponadto znika (maleje) kopcenie przy mocnym przyspieszaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Franek1972 Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 witajcie,,ja mam tez problem byle jaka górka i słabnie nie wiem czy turbina ..nie kopci 2,2di.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi