Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Almera 1.4 GX! Sedan

maiza

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem Nissana Almere N15 z 1997 roku, dokładnie 1.4 benzyna, model GX, sedan. Auto mi jest potrzebne do pracy, wiec po wyczytaniu bardzo dużo pozytywnych opini kupiłem to własnie auto. Potrzebne mi jest do pracy w Norwegii.

Auto ma przejechane 180 tyś, przynajmniej tyle jest na licznku, a książka serwisowa byla prowadzona  do 2009 roku, gdzie jest ostatni wpis z jakoś 130 tyś.

Dziewczyna od której kupiłem auto, mówiła, że jak ona kupowała to miał własnie ok 125/130 tyś, a było to 3-4 lata temu (ponoć).

Niestety, kobieta nie pamięta kiedy ostatnio wymieniała olej. Zatem, chcialbym odrazu wymienić olej, co polecacie? Nie pamiętam co dokładnie bylo lane do tej pory, ale jakies 10W40 (chyba?), ale co dokładnie, musze sprawdzić.

Jaki olej? Filtry etc (powietrza, oleju, etc.)

Do tej pory nie jeździłem nissanami, wiem, że rozrząd jest na łańcuchu, teraz podstawowe pytanie .. Czy jako że ma '180 tyś' powinienem nic nie robic? Zostawic tak jak jest? Jeśli faktycznie ma tyle przejechane i jest fabryczny łańcuch, czytałem, że ludzie robią po 300 tyś.. ? Jakieś propozycje? Pytam, bo tutaj taka zabawa, może przewyższyć koszt auta :D Ale nie chce też żeby mi sie silni rozlecial za 2 tygodnie czy coś :)

Czy powininenem zwrócić na coś uwage oprocz tych 2 rzeczy? Klocki przód i tył były ponoć wymieniane, akumulator rok temu, teleskopy tyl rok temu, progi ponoc 2 lata temu, chociaz już sa mocno zardzewiałe..

Skrzynia chodzi bardzo dobrze, jak w nowym aucie (lepiej niz w moim audi a3 z 2003 roku .. ).

Ruszaś coś ze sprzegłem? Chyba jest ok, tzn. dla mnie jest strasznie sztywne i strasznie odbija, ale to może przez to, że jezdze teraz caly czas dieslem i troche nowszym autem.

Macie jakieś propozycje co powinieniem jeszcze sprawdzić/zrobić ? Pytam, bo tak jak pisałem, bede sie przesiadal na almere na stałe, a auto mi jest potrzebne do pracy, praca coś ala kurier, w nocy, auto musi działać w 100%, jest mi potrzebne sprawne jak prawa rek.

Z góry dzięki za pomoc.

Witam mam takie samo auto tyle że z 1998 roku olej polecam Valvoline Maxlife 10W-40 leje go od 170 tys przebiegu i jest ok filtry polecam firmy Mann, około 200 tyś przebiegu musiałem wymienić łożyska w skrzyni biegów, bardzo mało awaryjny samochód ale trzeba uważać na rdzę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...