Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N-16]zmiana baterii w kluczyku

pele
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

tak jak w temacie,jak mam do tego podejść?

wyciągnąć starą baterie i wł. nową?

czy jest jakaś specjalna procedura,i czy kluczyk nie straci jaki8ś kodów bez baterii?

wyciągnąć starą baterie i wł. nową?

tak

czy kluczyk nie straci jaki8ś kodów bez baterii?

nie powinien, tylko zrób w miarę szybko :D 

A jeśli nawet straci, to kodowanie jest dziecinne proste ;) Zwróć uwagę, żeby plus i minus były tak samo ustawione jak do tej pory.

Najpierw kup baterię ... potem spokojnie wymień - tylko pamiętaj - musi być tak założona jak stara i nie "macaj" paluchami nowej przed założeniem  ;)

Całą operację przeprowadź w miarę szybko ... i nie powinno być problemów 

Jeśli jednak jakimś cudem kluczyk się rozkoduje - powyżej kolega podał link do sprawdzonego sposobu samodzielnego kodowania.

W ostateczności możesz podjechać do "punktu" gdzie robią / naprawiają centralne zamki / autoalarmy itp. i tam Ci powinni zakodować kluczyk ... Mnie to 20 zeta kosztowało  ;)

Mnie kosztowało 20 sekund strachu, że będę musiał opłacić elektryka samochodowego :D

Ale udało się, to naprawdę bardzo proste, właściwie moim zdaniem nie potrzeba żadnej fachowej wiedzy - kwestia przekręcenia kilka razy stacyjki i wciśnięcia odpowiednio przycisków na pilocie - dziecko by sobie poradziło. O, a jeśli masz dziecko i jednak rozkodujesz pilot: daj mu instrukcję z linku kolegi wyżej, a ono rozpracuje to w minutę :D

Choć przyznam się, że na początku mojej przygody z Nissanem rozkodował mi się pilot (zdaje się, że samoczynnie) i wtedy podjechałem do elektryka - właśnie poprzez przekręcanie stacyjki itd. zakodował mi z powrotem pilocik - nie wziął ani grosza, nie potrzebował instrukcji. Wtedy nie miałem pojęcia co ten człowiek czyni, ale cieszyłem się z efektów ;)

Oj, to nie miał być żaden przytyk, jeśli tak zostało odebrane - przepraszam najmocniej. Ale faktycznie - zależy jeszcze ile lat rzekome dziecko by miało :D

Fakt faktem, że wystarczy się trzymać instrukcji z forum i będzie dobrze ;)

Właściwie to ten temat nie do końca dotyczy kodowania kluczyka (które jest zresztą opisane już na forum) - natomiast dotyczy wymiany baterii. Tak więc wszystko zostało już chyba powiedziane - czekam natomiast z niecierpliwością odpowiedzi kolegi od baterii, czy udało się bez kodowania :)

P.S. Wymieniałem ze dwa razy bateryjkę w punkcie, gdzie dorabiają klucze, sprzedają latarki, scyzoryki i kserują - tam ceny wymiany bateryjki wahały się w granicach 10/15zł o ile dobrze pamiętam. Ostatnio w elektronicznym sklepiku samą taką bateryjkę zakupiłem za 6zł - spore przebicie, a myślę, że da się ją znaleźć taniej (w jakimś kiosku bądź u zegarmistrza można zapytać). Jedyna różnica polegała na tym, że wymieniałem ją sam ;) a czynność sama w sobie podobna była do wymiany baterii w pilocie od telewizora.

grrruby.... spoko ;) przecież wiadomo, że dzieci nie mają nigdy żadnych obaw..... :D

pele.... daj znać jak Ci poszła wymiana ....

aby nasza dyskusja nie była nadaremna ;)